O veste cade ca un trăsnet peste atletism și peste tot sportul românesc. ProSport a aflat în această seară că una dintre cele mai bune sprintere din România, Mirela Lavric (25 de ani), a fost depistată pozitiv cu Meldonium în timpul Campionatului Mondial de sală de la Portland (luna martie), competiție la care eleva antrenoarei Viorica Pintilie a cucerit medalia de bronz cu ștafeta de 4 x 400 m. Astfel, sunt șanse mici ca Mirela Lavric, Bianca Răzor, Adelina Pastor și Andrea Miklos să-și mai păstreze medalia luată la competiția indoor din Statele Unite.
Cotată drept una dintre cele mai talentate atlete din România ultimului deceniu, medaliată la nenumărate competiții de juniori și tineret, proaspăt medaliată la CM de seniori și participantă la JO de la Londra, Mirela Lavric se află în cel mai dificil punct al carierei. ProSport a aflat că specialista de la 400 m și 800 m a fost depistată pozitiv în Statele Unite, la Portland. „A venit un document la Federație”, a spus președintele FRA, Sandu Ion.
Contactată de ProSport, Viorica Pintilie, antrenoarea sportivei, a declarat: „Deocamdată, nu știu nimic oficial. Nu am ce să spun mai mult”.
Anul trecut, de la 1 ianuarie, WADA a anunțat toate agențiile și toate federațiile că Meldonium se află pe lista de monitorizare. În octombrie, WADA a anunțat că de la 1 ianuarie 2016, substanța se va afla pe lista medicamentelor interzise. Cazurile de sportivi depistați la test sunt arhicunoscute, toți susținând însă că nu au mai luat medicamentul de la 1 ianuarie 2016 și că l-ar fi utilizat doar anul trecut, când încă mai era permis.
Conform, codului mondial antodoping, sportivii depistați cu această substanță au fost suspendați imediat, însă suspendarea a fost una provizorie, pentru că nu s-a efectuat la nivel mondial un studiu din care să rezulte clar perioada de timp în care substanța respectivă e eliminată de organism. Explică un specialist: „Când sunt prinși, sportivii sunt depistați cu reziduri rămase de la substanța respectivă… sub anumite forme”. Conform codului mondial, la substanțele nespecifice, perioada de suspendare este de 4 ani la prima abatere. Dar dacă Agenția care gestionează cazul sau sportivul dovedesc că medicamentul nu a fost folosit pentru îmbunătățirea performanțelor sportive, atunci suspendarea e de doi ani.
Toți sportivii depistați pozitiv la Meldonium au fost suspendați provizoriu, până când WADA va efectua un studiu cu privire la perioada în care substanța este eliminată din corp.
COMPARAȚIE / VÂRFURILE MIRELEI ÎN AER LIBER vs RECORDURI NAȚIONALE
52,06 e cel mai bun rezultat al Mirelei Lavric la 400 m în aer liber (13 iulie 2013, TAMPERE)
49,88 e recordul României la 400 m în aer liber. Performanța îi aparține Ionelei Tîrlea (12 iulie 1999, Palma de MALLORCA)
1:59,74 e cea mai valoroasă performanță a Mirelei Lavric la 800 m în aer liber (27 mai 2012, HENGELO)
1:55,05 e recordul României la 800 m în aer liber. Rezultatul a fost stabilit de Doina Melinte (1 august 1982, BUCUREȘTI)
Reprezentanții companiei farmaceutice letone care produce medicamentul, Grindeks, au declarat pentru AP: „În funcție de starea de sănătate a pacientului, tratamentul cu Meldonium poate dura între patru și șase săptămâni. Tratamentul poate fi repetat de două sau de trei ori pe an. Doar medicii pot monitoriza starea de sănătate a pacientului și decide dacă se impune administrarea pe o perioadă mai lungă”.
Meldonium-ul a fost inventat de letonul Ivars Kalvins, cel care vorbea, în 2009, despre utilizarea medicamentului său, generalizat, în cadrul armatei Uniunii Sovietice, în anii ’80
„Altitudini mari, lipsa oxigenului – dacă trebuie să alergi 20 km cu atâta echipament în spate, vei ajunge la ischemie, o problemă de circulație a sângelui. Toți soldații primeau Meldonium. Ei nu știau asta. Nimeni nu le cerea acordul în acele timpuri”. Inventatorul susținea că Meldoniumul nu reprezintă doping, dar că „îți permite să reziști unei presiuni mai mari, deși corpul continuă să folosească propriile rezerve„. Compania producătoare a medicamentului a susținut în trecut, potrivit AP, că „substanța poate îmbunătăți capacitatea de efort a persoanelor sănătoase în perioade de epuizare fizică și mentală, precum și în perioadele de refacere„, însă după destăinuirea Mariei Șarapova s-a limitat să comunice, la solicitarea jurnaliștilor: „Este rezonabil să recomanzi utilizarea Meldoniumului pentru a proteja celulele organismului, cu scopul de a preveni afecțiuni ale inimii și degradări musculare, în timpul supralicitării”
VOM REVENI CU AMĂ‚NUNTE
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER