„Bună! Sunt Victoria!” Unica formație neînvinsă din baschetul feminin european e din România

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

 

 

  • Universitatea Goldiș ICIM Arad a înregistrat 13 victorii în campionat și 4 succese în Liga Europei Centrale
  • Au fost luate în calcul partidele din campionat și din cupele europene
  • Grupări de renume din Europa au suferit eșecuri în acest sezon: Ekaterinburg (Rusia, 1), Fenerbahce (Turcia, 2) și Galatasaray (Turcia, 2).
  • În România doar formația masculină de handbal Potaissa Turda nu a pierdut vreun meci în sezonul 2013-2014
  • La echipa campioană joacă Monika Brosovsky-Boriga (39 de ani). În lot sunt cinci americance și o sârboaică
  • Antrenor e portughezul Jose Araujo. Dan Moraru (69 de ani), unul dintre cei mai experimentați oameni din baschetul românesc, e consilier tehnic. Marcel Urban e președintele clubului
  • ICIM întâlnește azi, în deplasare, pe Alba Iulia (primul tur al sferturilor Cupei României), live pe Digisport (17:45). Returul se va juca pe 11 ianuarie, la Arad, de la ora 21:00

Victoria se trăiește la prezentul continuu în Arad. Preludiul a avut loc în finala pentru titlul de anul trecut cu rivala din Târgoviște, iar sezonul de toamnă-iarnă a adus la foc continuu coș după coș. Succese după succese. Ținte noi după ținte vechi. Americance după americance. Încercări de depășire a propriilor limite. Recuperări după recuperări. Echipa a purtat din 1987 și până azi diverse titulaturi: Constructorul CSȘ, Baschet Club Arad, BC ICIM Arad, iar acum Universitatea Goldiș ICIM Arad. Mai mult ca oricând, formației i s-ar potrivi acum și numele… Victoria. De ce? Puțin mai jos…

Gruparea feminină Universitatea Goldiș ICIM Arad a realizat în sezonul 2013-2014 o performanță unică la nivelul baschetului continental. Campioana României a bifat victorii atât în Divizia A (13), cât și în Liga Europei Centrale (4), rezultat neatins în sezonul în curs de vreo formație de pe continent. Analizată din alt unghi, reușita grupării cu nouă titluri în palmares e egalată în sportul românesc doar de handbaliștii de la Potaissa Turda, care în acest sezon n-au cedat vreo întâlnire (Turda n-a fost însă angrenată în cupele europene).

STARTUL PERFECT LUAT ÎN TÂRGOVIȘTE

Aprinsă de la finele campionatului trecut, când arădencele au câștigat titlul la Târgoviște (3-2, la general), scânteia victoriilor s-a prelungit până în sezonul actual, deși drumul n-a fost pavat cu roze de la început. Stranierele care au pus capac trofeului au plecat, bugetul de salarii a scăzut, dar șefii echipei au găsit supradoza de inspirație care să mențină pe culmi trupa la care joacă Monika Brosovsky-Boriga (39 de ani). Iar performanțele se scriu în sala care exercită o atracție magnetică și asupra iubitorilor de fotbal care de multe ori iau cu asalt arena de peste 1500 de locuri.

ProSport a stat de vorbă ieri cu Dan Moraru (69 de ani), unul dintre cei mai importanți oameni din baschetul românesc, actual consilier tehnic la ICIM, pentru a afla secretele din spatele șirului neîntrerupt de succese. Fost antrenor al naționalei feminine, Moraru se află la 49-lea campionat consecutiv al carierei (din postura de jucător, dar și de antrenor și oficial) și spune că titlul cucerit anul trecut le-a alimentat cu ambiție pe arădence pentru un start perfect. „Noi ne-am duelat cu o echipă care jucase în Euroligă și care beneficia de un buget adecvat, consistent față de al nostru. Așadar, Târgoviște pornea favorită, însă motivația jucătoarelor și a antrenorilor a avut un rol esențial în cele cinci partide ale finalei. Cu o dorință imensă, am ajuns să câștigăm decisivul după ce în debutul confruntării eram conduși cu 18 puncte”, deschide Moraru o fereastră spre luna mai a anului trecut, lună care aducea și a patra finală repurtată din șapte în istoria încleștărilor cu vechea rivală din Dâmbovița.

SUSȚINUTE FINANCIAR DE UNIVERSITATEA VASILE GOLDIȘ ȘI DE PRIMĂ‚RIE

Arădencele luau caimacul într-un context dificil, fără salariile la zi și cu o bancă mai scurtă față de cea a grupării din Târgoviște. Însă succesul obținut le-a ridicat nivelul de energie pentru sezonul ce avea să urmeze. „Din cauza situației existente în baschetul românesc, jucătorii autohtoni de valoare sunt din ce în ce mai puțini și de asta ajungem să apelăm la străini. Chiar dacă ne-au plecat americancele, am găsit altele de o valoare și un preț foarte bun. Și au fost eficiente până acum. Am adus un antrenor tânăr din Portugalia, Jose Araujo (n.r. – 42 de ani), priceput și deschis la nou”, continuă Moraru. Morișca partidelor încheiate cu capul sus în unicul sport care te ține cu bărbia ridicată s-a pus din nou în mișcare și lucrurile aveau să ia o traiectorie normală. Susținută financiar de Universitatea Vasile Goldiș și de Primăria Arad, ICIM pornea ca din tun în noua ediție, dar și în grupa Ligii Europei Centrale, competiție în care a obținut patru victorii: 77-61 cu Flying Foxes Wien (acasă), 75-72 cu CSU Alba Iulia (în deplasare), 85-56 cu Cajki (acasă) și 96-70 cu Brno (în deplasare). Situată pe primul loc, ICIM nu mai are cum să rateze Final Four-ul celei de-a treia competiții intercluburi din Europa, iar cel mai mult le ispitește un nou titlu pe fetele tridentului Urban-Moraru-Araujo.

„JOCUL ECHIPEI SE AXEAZĂ‚ MULT PE PIVOT”

Și pare că maiourile galben-albastre țin la degetul mic, până acum, orice adversar. „Mecanismul echipei se bazează foarte mult pe jocul pe pivot și pe eficacitatea celor două fete care evoluează pe acest post. În plus, o avem pe Monica (n.r. Brosovszky-Boriga), care în martie va împlini 40 de ani. Fizicul o ajută foarte mult, știu bine, pentru că și eu am evoluat până la 40 de ani”, mai șterge praful de pe amintiri Dan Moraru, omul care s-a aflat pe bancă la ultimul titlu.

Pe de o parte, statistica de la jumătatea acestui sezon e menită să le ofere fetelor de la Arad un imbold psihic pentru partea a doua a maratonului de sub panou. Pe de altă parte, parcursul fără cusur poate genera o tensiune suplimentară pentru jucătoarele creditate cu prima șansă la câștigarea campionatului. Mentalitatea, pregătirea, abordarea meciurilor și siguranța financiară reprezintă factori care pot menține mixul româno-american de la Arad în cursa stabilirii unor noi recorduri. Pentru că salutul „Bună! Sunt Victoria!” vor să-l spună pe diverse tonalități până la finele Diviziei A și până la finalul Ligii Europei Centrale.

 

  • Liga Europei Centrale este a treia competiție ca valoare de pe continent după Euroliga și Eurocup
  • Universitatea Goldiș ICIM se află pe primul loc în campionat cu 26 de puncte. E urmată de Alba Iulia (25) și Târgoviște (24)
  • În ierarhia grupărilor europene Aradul se află pe poziția 45

5 lei costă un bilet la meciurile echipei în Polivalenta din Arad când intrarea nu e liberă

1500 de spectatori asistă, în medie, la un meci tare al grupării din Arad

  • CSM Târgovișteși ICIM Arad au pus monopol pe titlu în România în ultimii 18 ani. Nici o altă echipă nu a reușit să mai câștige tricourile de campioane din 1997 încoace, când ACRO București devenea campioană.

 

„Este o senzație plăcută, după munca depusă, să fim neînvinși la finalul primei părți a campionatului. Am reușit acest lucru chiar dacă am început pregătirile un pic mai târziu ca adversarii noștri. Acum toți ne respectă mai mult, dar mai e muncă.

Laura Broomfield (extremă)

„Avem jucătoare cu experiență, am progresat mult, și avem mentalitatea necesară să abordăm disputele așa cum trebuie. Secretele noastre? Nu pot să le divulg, pentru că altfel nu ar mai fi secrete. Unul dintre ele este că nimeni nu are antrenor ca noi”.

Destiny Williams (extremă)

LOTUL DE JUCĂ‚TOARE

4. Adela Mercea (25 de ani) – fundaș
5. Jence Rhoads (SUA, 25 de ani) – conducător de joc
6. Andra Manea (18 ani) – extremă
7. Diana Moraru (20 de ani) – extremă
8. Donica Cosby (SUA, 25 de ani) – extremă
9. Destiny Williams (SUA, 22 de ani) – extremă
10. Monika Brosovszky – Boriga (39 de ani) – extremă
11. Laura Broomfield (SUA, 23 de ani) – extremă
12. Luminița Manta (23 de ani) – pivot
13. Monica Engelman (SUA, 22 de ani) – pivot
14. Alina Crăciun (20 de ani) – pivot
15. Suzana Milovanovici (Serbia, 34 de ani) – extremă

Antrenor: Jose Araujo (Portugalia)
Președinte: Marcel Urban
Consilier tehnic: Dan Moraru
Maseur: Cristina Stângă
Ofițer de presă: Ciprian Petcuț

PALMARES

1991-1992 Vicecampioană națională

1992-1993 Vicecampioana Națională, participantă până
în turul 2 in European Cup Liliana Ronchetti.

1993-1994 Campioană națională, Grupele European Cup
Liliana Ronchetti.

1994-1995 Participantă până în turul 2 al Cupei Campionilor
Europeni

1997-1998 Campioană națională, turul 2 European Cup
Liliana Ronchetti.

1998-1999 Campioană națională

1999-2000 Campioană națională

2000-2001 Campioană națională

2001-2002 Vicecampioană națională

2003-2004 Vicecampioană națională

2005-2006 Campioană națională și locul 3 la
Cupa României

2006 – 2007 Vicecampioană națională și locul II
în Cupa României, Campioana națională la Junioare I,
calificată în 16-imile EuroCup Women 2007

2007 – 2008 Campioană națională, Loc 3 la Cupa
României și calificată în 16-imile EuroCup 2008; –
Campioană națională la Tineret

2009 Calificare în 16-imile Eurocup

2009 – 2010 Vicecampioană națională

 2010-2011 Campioană Liga Europei Centrale

2011 Campioană națională

2011 Cupa României

2012 Vicecampioană Liga Europei Centrale

2012 Loc 3 Cupa României

2012 Loc 3 în campionat

2013 Loc 3 Cupa României

 2013 Campioana Ligii Europei Centrale

2013 Campioană națională

JUCĂ‚TOARE REPREZENTATIVE ÎN ISTORIA CLUBULUI

Monika Brosovszky-Boriga, Diana Ciupe-Pop, Lavinia Jurcă, Laura Nițulescu, Anca Nițulescu, Bianca Drăguș Urban, Cristina Matei-Tamaș, Anca Stoenescu, Andra Mandache, Anne-Marie Părău, Sheena Moore, Alicia Gladden, Cherisse Graham, Suzana Milovanovic, Jennifer Risper, Christina Wirth, Chrissy Givens.

 

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când Bahmu nu a mai ținut cont de nimic
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când…
Vrea să plece de la FCSB
Vrea să plece de la FCSB
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
FCSB, probleme grave pentru meciul cu Hoffenheim: trei titulari, printre care vedeta echipei, ratează partida
FCSB, probleme grave pentru meciul cu Hoffenheim: trei titulari, printre care vedeta echipei, ratează partida
Daniel Popa, ofertat de o echipă din Superligă! Unde ar putea ajunge atacantul de la FCSB
Daniel Popa, ofertat de o echipă din Superligă! Unde ar putea ajunge atacantul de la FCSB
Becali a reuşit un nou transfer de top şi i-a râs în nas marelui său rival:
Becali a reuşit un nou transfer de top şi i-a râs în nas marelui său rival: "Dădeam şi mai mult…
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii cu 153 de lei mai mari, începând cu 1 ianuarie 2025
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii cu 153 de lei mai mari, începând cu 1 ianuarie 2025
BREAKING NEWS. Verdictul oficial se află în câteva ore
BREAKING NEWS. Verdictul oficial se află în câteva ore
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în aer liber!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în aer liber!
Păţania unui român care şi-a tăiat buletinul pe TikTok. A început să ceară bani la cunoştinţe după gest
Păţania unui român care şi-a tăiat buletinul pe TikTok. A început să ceară bani la cunoştinţe după gest
Micul dejun care ELIMINĂ DEFINITIV orice RISC de BOALĂ
Micul dejun care ELIMINĂ DEFINITIV orice RISC de BOALĂ
Cum îl putea numi Ilie Năstase pe celebrul milionar pe care nu a ezitat să îl umilească: N-am înţeles niciodată de ce
Cum îl putea numi Ilie Năstase pe celebrul milionar pe care nu a ezitat să îl umilească: N-am înţeles niciodată…
Nu e o glumă! Cât costă să petreci Revelionul 2025 în hotelul Simonei Halep din Brașov
Nu e o glumă! Cât costă să petreci Revelionul 2025 în hotelul Simonei Halep din Brașov
Cea mai mare comoară a României. Anunț ISTORIC la BNR: Se apropie ziua!
Cea mai mare comoară a României. Anunț ISTORIC la BNR: Se apropie ziua!
Fiul șoferului român de TIR care a fost lovit de tren în Belgia, mărturii cutremurătoare. Tânărul vorbea cu tatăl lui la telefon în momentul în care s-a produs tragedia: „Mi-a strigat numele de două ori”
Fiul șoferului român de TIR care a fost lovit de tren în Belgia, mărturii cutremurătoare. Tânărul vorbea cu tatăl lui…
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
România îşi află vineri adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026
România îşi află vineri adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
×