ANALIZĂ‚ – Cine îi bate pe Contador și Froome? Radiografia favoriților în Turul Franței

ANALIZĂ‚ - Cine îi bate pe Contador și Froome? Radiografia favoriților în Turul Franței
  • Publicat:
  • Actualizat:

Alberto Contador și Chris Froome sunt considerați principalii favoriți la victorie în ediția centenară a Turului Franței. Cine îi poate opri însă pe cei doi din drumul către prima poziție pe podiumul de la Paris? ProSport vă invită să lecturați o analiză care scoate la iveală primii zece favoriți în Turul care începe azi în Corsica.

*Contador a câștigat deja două Tururi ale Franței, în timp ce Froome are un loc 2 în Marea Buclă și un loc 2 în Vuelta
*Evans și van Garderen (BMC), Quintana și Valverde (Movistar) sau Rodriguez (Katiușa) se numără printre rutierii care emit pretenții la un loc pe podium
*Richie Porte va îndeplini rolul pe care Froome l-a avut anul trecut pentru Bradley Wiggins

„Sunt de părere că Turul Franței nu va fi niciodată o afacere între doi rutieri. Nici în acest an, când eu și Contador suntem văzuți clar favoriți. Există mereu o doză de surpriză, iar alți cicliști pândesc orice greșeală”. Este declarația lui Christopher Froome, liderul echipei Sky în ediția centenară a Turului Franței care începe sâmbătă la Porto Vecchio (ora 12:45, Eurosport). Declarația rutierului britanic vine să contracareze opinia majorității, care nu concepe ca vreun alt ciclist să se poată duela cu cei doi favoriți în ediția centenară a Turului Franței. Însă orice se poate întâmpla pe șosea, iar ceilalți rutieri cu ambiții de clasament general pot profita oricând de problemele liderilor de la Sky și Saxo-Tinkoff. Însă cine sunt cicliștii care se vor bate măcar pentru un loc în primii 10 la finalul de la Paris?

10. Thibaut Pinot (23 de ani – FDJ)

Tânărul din Melisey a devenit principala speranță a ciclismului din Hexagon, după ce a explodat în ediția trecută a Turului Franței, fiind onorat cu pagini întregi în cotidianul „L”Equipe”. Cățărător prin definiție, Pinot a câștigat o etapă în 2012 și a terminat pe poziția a 10-a în clasamentul general, fiind cel mai tânăr rutier care termină în top 10 din ultimii 65 de ani în Marea Buclă. După un sezon de primăvară reușită, presărat cu un loc patru la general în Turul Elveției și un loc opt în Turul Catalunyei, Pinot este gata să repete performanța din sezonul trecut. Teoretic, rutierul de la FDJ nu ar trebui să aibă probleme pe munte, însă faptul că este un contratimpist slab și nu știe să se poziționeze în pluton în etapele plate, putând fi blocat de o căzătură, îi diminuează șansele la un loc din primele cinci. Totuși, francezul de 23 de ani este gata să se bată atât pentru tricoul alb cu buline roșii, rezervat celui mai bun cățărător, cât și pentru cel alb, care se acordă celui mai bun tânăr din pluton. „Nu am lăsat nimic la voia întâmplării. M-am pregătit bine, ba chiar am făcut recunoașterea traseului pentru etape întregi. Îmi va fi mai greu, adversarii știu ce pot acum. Dar trebuie să fiu la nivel înalt”, a spus Pinot pentru site-ul 20minutes.fr înaintea startului de sâmbătă.

Cățărător: 8/10, Contratimp: 4/10, Echipă: 6/10, Experiență: 5/10. Total: 23/40

9. Jurgen van den Broeck (30 de ani – Lotto-Belisol)

În urmă cu cinci ani, belgianul Jurgen van den Broeck ocupa locul 7 în Turul Italiei și devenea primul belgian după mai bine de 20 de ani care avea reale abilități de cățărător. De atunci, rutierul de la Lotto-Belisol s-a axat pe Turul Franței, unde a ocupat de două ori locul patru. Deși nu are decât o victorie în carieră, o etapă în Criteriul Dauphine din 2011, belgianul de 30 de ani este un rutier periculos. Este talentat pe munte, și-a îmbunătățit performanțele la contratimp și a început să lucreze cu un psiholog pentru a-și doza mai bine efortul pe munte și a nu ceda la primele atacuri ale adversarilor. Marea problemă a belgianului este lipsa unor coechipieri care să îl ajute pe munte. Echipa sa este creată fie pentru sprinturile lui Andre Greipel, fie pentru evadări lungi, unde Adam Hansen sau Bart de Clercq pot da lovitura.

Cățărător: 8/10, Contratimp: 7/10, Echipă: 5/10, Experiență: 8/10. Total: 28/40

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ‚ Un Tur epic! Organizatorii Turului Franței au creat unul dintre cele mai grele trasee din istorie

 


8. Tejay van Garderen (24 de ani – BMC)

Poate părea surprinzătoare alegerea americanului de 24 de ani, mai ales că BMC a anunțat deja că tricoul alb din ediția trecută va fi din nou un „super-domestique” pentru Cadel Evans. Însă ce va face van Garderen dacă australianul va claca din nou, exact ca în 2012? Cu siguranță, directorul sportiv John Lelangue îi va da undă verde să rămână într-un grup select de favoriți. Cu performanțe foarte bune în acest sezon (victorie în clasamentul general al Turului Californiei, locul 2 în Turul San Luis, locul 3 în Criteriul Internațional, locul 4 în Paris-Nisa și locul 7 în Turul Elveției), van Garderen este în postura de a emite pretenții la un loc între primele cinci. Traseul îi convine, pentru că cele mai importante etape montane vin în ultima săptămână, atunci când Tejay a recunoscut că se simte cel mai bine. În plus, la toate cele trei contratimpuri, americanul ar trebui să câștige timp față de rivalii direcți, fiind redutabil la exercițiul individual. Obiectivul meu este să îl ajut pe Cadel Evans. Dacă reușesc să câștig din nou tricoul alb, cu atât mai bine”, a spus van Garderen pentru ProSport.

Cățărător: 8/10, Contratimp: 8/10, Echipă: 6/10, Experiență: 7/10. Total: 29/40

7. Alejandro Valverde (33 de ani – Movistar)

Câștigător al Vueltei în 2009 și de trei ori pe podium în aceeași competiție, Alejandro Valverde încearcă să ajungă și la Paris între primii trei rutieri. Are și motive să spere la o clasare cât mai bună. Cu un sezon excelent, în care a câștigat Turul Andaluziei și a terminat pe 2 în Amstel Gold Race, pe 3 în Liege-Bastogne-Liege, pe 3 în Turul Murciei și pe 7 în Criteriul Dauphine, Valverde pare în formă. Deși va pierde timp la contratimpul individual din etapa a 11-a, spaniolul poate să recâștige timp pe munte, acolo unde explozia sa îl poate ajuta să câștige timp în fața adversarilor. Având în vedere și că va fi ajutat pe ascensiuni de Nairo Quintana și Rui Costa, Alejandro Valverde nu poate fi neglijat în lupta pentru top 5. „Trebuie să începem bine și să nu avem probleme în primele trei etape din Corsica, ce par dificile. Îmi place că al doilea contratimp e mai vălurit, mă ajută acest lucru. Pe munte sper să mă descurc bine. Sky e echipa de bătut, dar sper să le găsim punctele slabe”, a spus Valverde într-un interviu pentru velonation.com.

Cățărător: 7/10, Contratimp: 5/10, Echipă: 9/10, Experiență: 9/10. Total: 30/40

6. Cadel Evans (36 de ani – BMC)

Este, poate, una dintre ultimele șanse pentru câștigătorul din 2011 să mai poată spera la un loc pe podium în Turul Franței. Australianul a recunoscut însă că Froome și Contador sunt principalii favoriți la victorie, dar a amintit presei că nu și-a spus ultimul cuvânt. „Avem un Tur total diferit față de cel de anul trecut. Nu mai e la fel de mult contratimp plat și au apărut niște finaluri în cățărare. E creat pentru Froome. Dar mă bucur că lumea pare că a uitat de mine, asta mă motivează”, a spus ieri Evans, la conferința de presă organizată cu prilejul prezentării echipelor care vor participa în acest sezon în Le Tour. Teoretic, parcursul nu ar trebui să avantajeze un rutier care nu a câștigat nicio etapă montană în Marea Buclă în carieră și căruia nu îi place să atace. Dar Evans are destulă experiență pentru a ști să aleagă tactica potrivită și să le răspundă adversarilor. Un alt dezavantaj al rutierului de la BMC este participarea în Giro. Evans a terminat pe locul 3, dar a parcurs peste 3.000 de kilometri în condiții vitrege, iar acest lucru s-ar putea vedea în manșele finale.

Cățărător: 8/10, Contratimp: 8/10, Echipă: 6/10, Experiență: 9/10. Total: 31/40

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ‚ Cum arată loturile echipelor din Turul Franței și ambițiile acestora

5. Nairo Quintana (23 de ani – Movistar)

Columbianul de la Movistar ar trebui să fie revelația acestui Tur. La 23 de ani, Quintana nu a participat niciodată în Marea Buclă. Însă foamea de victorie este uriașă! Și la propriu, și la figurat! Cu un fizic perfect pentru un cățărător (1,69 m, 61 kg), tânărul columbian a început ciclismul la zece ani, după ce părinții i-au cumpărat o bicicletă la mâna a doua pentru a se deplasa către școală. Timp de câțiva ani, micul Nairo a mers câte 40 de kilometri zilnic între două sate muntoase, unde a învățat tainele rampelor abrupte. A devenit profesionist în 2009, la 19 ani, și a fost ochit de Movistar după ce a câștigat în 2010 Tour de l”Avenir, un Tur al Franței pentru juniori. Fără să fie forțat după ce s-a impus în Turul Țării Bascilor și a terminat pe 4 în Turul Catalunyei, Quintana a fost trimis de echipa sa înapoi în Columbia pentru un stagiu de pregătire la altitudine și a ratat Turul Elveției, neparticipând în nicio competiție de mai bine de două luni. Dar având în vedere calitățile la contratimp și pe cățărărare, Quintana va fi cu siguranță un rutier de urmărit în plutonul profesionist.

Cățărător: 9/10, Contratimp: 7/10, Echipă: 9/10, Experiență: 7/10. Total: 32/40

4. Joaquim Rodriguez (34 de ani – Katiușa)

Ajuns la maturitatea sportivă, „Purito” pare să devină un ciclist tot mai complet. Câștigătorul UCI World Tour din 2010 și 2012 a fost aproape să rateze Turul Franței în acest an, după ce formația Katiușa nu a primit licența de la UCI. Însă TAS a făcut lumină în cazul echipei din Rusia, iar aceasta a fost reprimită între cele mai puternice 19 formații din plutonul profesionist. Rutierul spaniol nu se află decât la a doua participare în Marea Buclă din carieră, terminând pe 7 în prima, în 2010. Totuși, Rodriguez vine, parcă, mai puternic și cu ambiții mai mari. A devenit un rutier mult mai constant decât un simplu „puncheur” și se poate bate pe munții înalți cu cei mai bun cățărători din pluton. A terminat în acest sezon pe 2 în Liege-Bastogne-Liege și în Turul Cataluniei, pe 4 în Turul Omanului și pe 5 în Tirreno-Adriatico. Singura sa slăbiciune este contratimpul, acolo unde pe 30 de kilometri poate să piardă chiar și două minute. „Mi-aș dori să termin pe podium pentru a reuși acest lucru și în Marea Buclă. Am terminat pe 2 în Giro și pe 3 în Vuelta în sezonul trecut și ar fi o onoare pentru mine să vin atât de sus și în Le Tour. Dar va fi greu, parcursul e dificil”, a comentat Rodriguez despre șansele sale.

Cățărător: 10/10, Contratimp: 6/10, Echipă: 6/10, Experiență: 10/10. Total: 32/40

3. Richie Porte (28 de ani – Sky)

În ediția trecută, Chris Froome a fost un „domestique” pentru Bradley Wiggins și a încheiat pe poziția a doua în Turul Franței, fiind imbatabil pe munte. Situația s-ar putea repeta și în acest an, doar rolurile urmând să fie inversate. Odată cu retragerea lui Wiggins din cauza unor probleme la genunchi, Froome a rămas unicul lider al echipei britanice. Iar locotenent îi va fi chiar Porte! Similaritățile față de situația de anul trecut nu se opresc aici. Fără să forțeze prea mult, australianul care a trecut și pe la Saxo Bank a avut cel mai bun sezon din carieră. A câștigat Paris-Nisa și a terminat pe doi în Criteriul Internațional, Turul Țării Bascilor și în Criteriul Dauphine, acolo unde a rulat perfect pentru Froome. Deși nu are experiență în această postură, Porte este unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Froome, iar cei doi s-au antrenat împreună în această iarnă. Practic, duo-ul se cunoaște perfect, iar acest lucru ar trebui să se vadă și în cursă. Având în vedere că australianul este și un contratimpist redutabil, nu ar trebui să ne mire dacă ocupă un loc pe podium la finalul competiției.

Cățărător: 7/10, Contratimp: 9/10, Echipă: 10/10, Experiență: 8/10. Total: 34/40

CITEȘTE ȘI: Trei tricouri, mulți pretendenți! Cine sunt favoriții pentru titlurile de cel mai bun sprinter, cățărător și tânăr din ediția centenară a Turului Franței

2. Alberto Contador (30 de ani – Team Saxo-Tinkoff)

Încă de la prezentarea traseului Turului Franței din octombrie 2012, specialiștii au prevăzut un duel Contador-Froome pentru victoria din acest an. „El Pistolero” revine cu mari ambiții în Marea Buclă, după ce a ratat ediția trecută din cauza suspendării de un an și jumătate pentru dopaj. Însă, cel puțin pentru moment, spaniolul nu poate fi cotat decât cu șansa a doua. Până în iulie, Contador nu a câștigat nicio cursă. A fost învins atât în Turul Omanului, cât și în Criteriul Dauphine de Chris Froome. Iar în Tirreno-Adriatico sau în Turul Țării Bascilor a pierdut clar în fața lui Nibali sau Quintana. Mai mult, spaniolul s-a văzut învins cu aproape trei minute de Chris Froome în contratimpul din Dauphine. O distanță enormă, care ar încheia, practic, Turul dacă s-ar înregistra în etapa a 11-a. Totuși, Contador pare încrezător. „Nu am fost decât la 75% din potențial în Dauphine, o să fiu mult mai bun”, a amenințat „El Pistolero”. Susținut de o echipă puternică pe munți, unde Jesus Hernandez, Michael Rogers, Nicolas Roche și Roman Kreuziger se vor asigura că nu îi lipsește nimic, Contador nu trebuie neglijat. Este unul dintre cei mai talentați și ofensivi rutieri din pluton. Însă există semne mari de întrebare în ceea ce privește constanța sa. În toate cursele pe care le-a disputat, a avut cel puțin o etapă unde a cedat complet. La fel de adevărat este însă că a câștigat aproape orice cursă pentru care s-a pregătit cu adevărat. Adevărul e undeva la mijloc, iar Froome trebuie să stea în fiecare minut cu ochii pe adversarul său.

Cățărător: 9/10, Contratimp: 8/10, Echipă: 10/10, Experiență: 10/10. Total: 37/40

1. Christopher Froome (28 de ani – Sky)

Povestea lui Chris Froome începe la mijlocul anilor 2000, când britanicul născut în Kenya era disperat să prindă un contract de profesionist pentru a ieși din anonimat și din sărăcie. S-a dat drept managerul echipei naționale a Kenyei la Mondialele de la Salzburg din 2006 pentru a reuși să intre la cursa de contratimp rezervată rutierilor sub 23 de ani. Și a reușit! Doar că din cauza faptului că nu știa să utilizeze bicicleta, a căzut peste un comisar de cursă. S-a ridicat repede și a terminat pe locul 36, la trei minute și jumătate de învingătorul Dominique Cornu. Timpul a trecut, iar Froome a crescut. A terminat Vuelta pe 2 în 2011 și pe 4 în 2012, dar progresul său a fost oprit de un parazit – Bilharzia – cu care s-a născut. Paradoxal, acest parazit are efectul invers transfuziilor cu EPO, adică omoară globulele roșii, cele necesare rezistenței la efort. Însă Froome nu s-a oprit! A continuat să se antreneze ca un nebun, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Numai în acest an, liderul lui Sky și-a trecut în palmares Turul Omanului, Criteriul Internațional, Turul Romandiei și Criteriul Dauphine. Practic, aproape o campanie de primăvară la fel de reușită precum cea a lui Bradley Wiggins din sezonul trecut. Și o echipă la fel de puternică, cu Thomas, Boasson Hagen, Lopez, Kirienka, Siutsou sau Porte, care îl lor ajuta enorm pe liderul lor, indiferent de etapă. Va fi însă suficient pentru Froome? „Vreau să câștig șapte Tururi ale Franței la rând”, a spus britanicul înainte de Tur. Mulți nu l-au crezut. Să vedem însă ce spune Froome și pe șosea.

Cățărător: 10/10, Contratimp: 10/10, Echipă: 10/10, Experiență: 8/10. Total: 38/40â

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama…
Răsturnare de situație! L-a refuzat pe Gigi Nețoiu și nu mai merge la FC Voluntari
Răsturnare de situație! L-a refuzat pe Gigi Nețoiu și nu mai merge la FC Voluntari
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile de la înmormântare
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile de la înmormântare
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
OUT de la Oţelul Galaţi! Dorinel Munteanu a avertizat ce se va întâmpla şi a venit anunţul oficial
OUT de la Oţelul Galaţi! Dorinel Munteanu a avertizat ce se va întâmpla şi a venit anunţul oficial
BREAKING | Valeriu Iftime, OUT! A anunţat că s-a retras oficial:
BREAKING | Valeriu Iftime, OUT! A anunţat că s-a retras oficial: "Chiar dacă nu sună bine"
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie:
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu engleza, să folosesc asta pentru…
Descoperire ULUITOARE! Ce s-a văzut din satelit în Groenlanda?
Descoperire ULUITOARE! Ce s-a văzut din satelit în Groenlanda?
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în…
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
UTA Arad-FC Botoşani, luni, în Superliga. Palmares egal în istoricul întâlnirilor
UTA Arad-FC Botoşani, luni, în Superliga. Palmares egal în istoricul întâlnirilor
DACIA DUSTER se încordează în OFF-ROAD. Cât de bine se descură SUV-ul pe zăpadă și noroi - VIDEO
DACIA DUSTER se încordează în OFF-ROAD. Cât de bine se descură SUV-ul pe zăpadă și noroi - VIDEO
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a anunțat
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a anunțat
×