Se cațără spre Turul Franței!** Andrei Nechita ar putea fi primul român care ia startul în Marea Buclă după 76 de ani

Redactor:
Bitescu Wili
Redactor:
Marius Hutu
Se cațără spre Turul Franței!** Andrei Nechita ar putea fi primul român care ia startul în Marea Buclă după 76 de ani
  • Publicat:
  • Actualizat:

Andrei Nechita, ciclistul care ne va reprezenta în vară la Jocurile Olimpice în proba de fond pe șosea, are șansa de a deveni, în viitorul apropiat, primul român care ia startul în Marea Buclă, competiție unde n-am mai participat de 76 de ani.

Andrei Nechita (23 ani) este primul ciclist român care participă la Jocurile Olimpice de vară, în proba de șosea, după o pauză de 32 de ani. Prezența la ultimul Campionat Mondial, alături de spuma ciclismului mondial, dar și câștigarea Turului României în 2011, l-au ajutat să‑și îndeplinească un prim vis, participarea la Londra. Marea provocare a rutierului român rămâne însă o prezență în Turul Franței. Un pariu cu șanse mari de câștig peste doi-trei ani.
Ciclismul românesc este una din ramurile sportive care a trăit după Revoluție mai mult din amintiri. Turul României a fost singura competiție care a supraviețuit peste ani și care încearcă să reînvie tradiția unei discipline care atrage în fața televizoarelor zeci de mii, poate chiar sute de mii de fani când Turul Franței ori Turul Italiei sunt în plină desfășurare.

Turul României a fost rampa de lansare și pentru Andrei Nechita în 2011, chiar dacă privind la o scară generală întrecerea ciclistă aproape că nici nu contează pe plan mondial. Ulterior, rutierul a devenit campion național în ambele probe de șosea (fond și contratimp individual) și a bifat prima prezență la un Campionat Mondial Elite, acolo unde se adună, de fapt, și crema mondială.

Școlit și călit în exil

Ar fi fals însă să credem că ciclismul românesc începe să producă din nou campioni. Urmând alte exemple din sportul românesc, Andrei Nechita este un rutier școlit și călit în afara granițelor țării, fiind un produs sută la sută al italienilor. El este stabilit de aproximativ zece ani, la Treviso, lângă Veneția, unde, de altfel, a și început să practice ciclismul. „Tata a rămas fără serviciu în România și a ajuns în Italia. După patru ani m-am dus și eu cu mama. La scurt timp, tata, amator de cicloturism, m-a înscris la un club. Eram pasionat, dar dacă aș fi rămas în România nu cred că m-aș fi apucat de acest sport. Nici nu știam că se practică ciclismul la noi. În țară nu e simplu să faci ciclism, nu există posibilitatea să te antrenezi, să ai curse astfel încât să te ridici la un nivel cât de cât bun”, ne povestește Andrei Nechita.

Ciclismul, imediat după fotbal în Italia

Dacă în România tot ce înseamnă ciclism se reduce la statut de amatori, în schimb, în Italia, sportul s-a transformat într-o industrie. „Ciclismul a intrat între primele sporturi ca valoare în Italia. Este poate cel mai important după fotbal”, susține rutierul român, angajat în momentul de față la o echipă semiprofesionistă, unde are un salariu fix, dar și bonusuri, în funcție de rezultatele obținute. Principalul obiectiv vizat de Andrei Nechita este obținerea unui loc într-o echipă profesionistă, aspect care i-ar deschide porțile către cele mai importante competiții ale lumii, inclusiv către Turul Italiei sau Turul Franței, cursa supremă din ciclismul mondial. „Nu e chiar simplu să prinzi un contract. Înainte, trebuie să confirmi în cursele mai mici, să le termini, să te observe un procurator, să te propună la echipele profesioniste. Și nici când ai ajuns acolo nu e sigur că poți să participi în marile curse”, spune Andrei Nechita.

„Îmi plac cățărările, dar nu cele foarte lungi”

Profilul unui ciclist este foarte important pentru o echipă profesionistă în momentul în care își propune să facă angajări. Românul preferă cățărările, aspect care ar putea să conteze decisiv în favoarea lui în viitorul apropiat. „Îmi plac cursele cu cățărări multe, dar să nu fie chiar foarte lungi”, punctează Nechita. În momentul în care îi cerem să ne spună ciclistul preferat, românul este ferm: Alexander Vinokourov (Kazakhstan). Are și o explicație: „Îmi place ca și profil de ciclist, sunt cam pe stilul lui”.

„Peste 3-4 ani ar fi posibilă o participare în Turul Franței”

O participare în Turul Franței s-a transformat într-un deziderat pentru Andrei Nechita. Așa cum orice fotbalist își dorește să joace în Champions League, ori un tenismen să ajungă pe tabloul principal al unui Turneu de Grand Slam, țelul românului este să facă parte din aceeași caravană cu frații Schleck, Contador și alți mari specialiști pe două roți pe crestele Munților Alpi ori în Pirinei. Este totuși un obiectiv realizabil? Vine întrebarea noastră plină de pesimism, având în vedere întreaga istorie românească din Turul Franței: o singură participare, în 1936, cu patru cicliști! „Peste 3-4 ani totul e posibil, inclusiv o prezență în Turul Franței. Până acolo mai am mult de tras, important este să particip la cât mai multe curse și să încerc să mă remarc”, se impulsionează Nechita, dornic să devină primul român în Turul Franței după pauză de 76 ani până azi!

Văzut în Top 50 la Londra

Până la o prezență în Marea Buclă, Andrei Nechita este conștient că mai are de parcurs multe etape. Una, foarte importantă, ar fi Jocurile Olimpice de la Londra, din această vară. „Este o plăcere pentru mine să îmi măsor forțele cu cei mai buni cicliști din lume. În același timp, este o altă ocazie de a arăta ce pot. Știu că nu pot emite încă pretenții la un rezultat de excepție, dar voi încerca să mă pun în evidență în vreun fel, poate printr-o evadare, de ce nu. Din ce am observat va fi o cursă de plat și probabil se va termina la sprint”, și-a prezentat obiectivul pentru Londra, Andrei Nechita. Vasile Selejean, secretarul general al FR de Ciclism este convins însă că românul va intra în Top 50: „Are o dorință mare de afirmare și cred că va veni mult mai bine decât la Mondialele de anul trecut. Atunci a fost întârziat de o căzătură în pluton, altfel clasarea lui ar fi fost și mai bună. La Jocurile Olimpice poate termina în primii 50”. Un rezultat ce s-ar transforma într-o trambulină spre o echipă profesionistă, primul pas către marele vis, Turul Franței.

1936 este anul în care România a fost reprezentată pentru prima și ultima dată în Turul Franței. La start am avut nu unul, ci patru cicliști: George Hapciuc, Virgiliu Marmocea, Nicolae Țapu și Constatin Tudose

32 de ani au trecut de la ultima participare la JO a unui ciclist român în proba de fond pe șosea

Nu știe dacă vine în Turul României în 2012

Andrei Nechita, deținătorul titlului în Turul României, s-ar putea să absenteze în acest an de la start. În aceeași perioadă va fi programată o competiție mult mai importantă, Turul Italiei U27. „Încă nu știu dacă voi fi prezent la Turul României. Aș prefera un Tur al Italiei, unde sunt mai multe șanse să fiu remarcat. Această cursă va fi urmărită de mai mulți procuratori și manageri de echipe profesioniste. Poate fi o șansă în plus pentru mine să fac încă un pas spre marea performanță”, a explicat Nechita.

„În România riști să fii claxonat la fiecare pas”

Andrei Nechita se pregătește pentru Jocurile Olimpice în Italia. În România i-ar fi fost aproape imposibil să facă antrenamente.

„Am toate condițiile de pregătire aici, trasee, cățărări mai lungi, mai scurte. În România, mi-ar fi fost imposibil să fac un cantonament. În primul rând, la orice pas exista riscul să fiu claxonat”, susține rutierul român. Un antrenament al lui Nechita ajunge și până la 5-6 ore pe zi, iar distanțele pe care le parcurge diferă de la o zi la alta. „Media pe zi ar fi cam de 90-100 kilometri, dar o dată pe săptămână merg și 170-180 de kilometri. În apropierea JO, voi trece însă și de 200 de kilometri”, ne povestește Andrei Nechita. În zona Veneției, românul se antrenează alături de mai mulți rutieri importanți, Alessandro Ballan sau Franco Pellizotti, doi italieni cu CV-uri însemnate, fiind printre partenerii lui de șosea.

5.000 de euro este suma estimativă a unei biciclete pe care o folosește în cursele la care participă

Născut în Bârlad, dar trăiește de aproximativ zece ani în Treviso (Italia)
Legitimat la Fausto Coppi Gazzela & Generali Ballan (Italia)
Campion național al României în 2010 (fond) și 2011 (fond și contratimp)
A câștigat Turul României în 2011
Locul 5 într-o etapă din Turul Braziliei (2011)
Locul 134 la Campionatul Mondial (2011, Copenhaga)
Ciclistul preferat: Alexander Vinokourov (Kazakhstan)
A fost coechipier cu Peter Sagan, unul dintre cei mai promițători rutieri din lume

Roată la roată cu Cavendish!

Andrei a luat deja pulsul unei caravane adevărate, la Mondialele din Copenhaga (2011)

Andrei Nechita a luat un prim contact cu vedetele ciclismului mondial la Mondialul din 2011, desfășurat la Copenhaga. Într-o cursă câștigată de cel mai bun sprinter din lume, Mark Cavendish, românul a terminat pe locul 134.

La prima vedere, rezultatul lui Nechita nu pare impresionant, însă analizând la rece faptul că în România nu există ciclism profesionist, dar și ce nume s-au clasat în urma lui la Mondiale, lucrurile se schimbă radical. Luis Leon Sanchez, Tony Martin, Thor Hushovd sunt doar câteva nume „grele” din ciclismul mondial care participă cu regularitate în marile tururi și care au terminat după Nechita. Mai mult, Frank Schleck, cu podium în Turul Franței, nu a terminat proba. „La început nu a fost simplu, chiar din primii kilometri s-a rulat foarte tare. Dar pe parcurs m-am obișnuit cu ritmul. Am fost impresionat de câtă lume era la sosire”, ne-a povestit Nechita.

Cum a fost să rulezi roată la roată cu Cavendish? „Am fost foarte atent să nu deranjez pe nimeni, să nu provoc vreo căzătură în pluton. Până la urmă, eram alături de ce mai mari cicliști ai lumii și nu puteam să risc să accidentez pe cineva”, a fost răspunsul lui Nechita.

87 de curse a bifat Andrei Nechita în 2011, majoritatea fiind concursuri de o zi. A participat însă și la patru curse pe etape, în Turul României, Turul Braziliei și două competiții în Italia

„Andrei Nechita este un sportiv tenace, dar care a avut și multe ghinioane până în prezent”, Vasile Selejean secretar general al FR de Ciclism

„Suspendarea lui Contador este exagerată”

Andrei Nechita a comentat și ultimul mare scandal produs în lumea ciclismului, suspenadrea pe doi ani a spaniolului Alberto Contador. „Mi s-a părut exagerată decizia. Substanța care i-a fost găsită a fost într-o cantitate foarte redusă și nu l-a ajutat cu nimic să câștige Turul Franței. În orice caz, a fost încă o lovitură primită de ciclism”, a afirmat Nechita.

 
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
Ajax își schimbă sigla: cum arată cea nouă
Ajax își schimbă sigla: cum arată cea nouă
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Ce decizie va lua UEFA în privința meciului România – Kosovo? FRF, răspunsuri ferme primite după abandonul kosovarilor
Ce decizie va lua UEFA în privința meciului România – Kosovo? FRF, răspunsuri ferme primite după abandonul kosovarilor
Kosovo a obţinut o victorie istorică, la o zi după scandalul din meciul cu România
Kosovo a obţinut o victorie istorică, la o zi după scandalul din meciul cu România
FOTO | Ultraşii albanezi şi-au dat în petec: au jignit România cu un mesaj agresiv, chiar înaintea meciului naţionalei
FOTO | Ultraşii albanezi şi-au dat în petec: au jignit România cu un mesaj agresiv, chiar înaintea meciului naţionalei
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Cu cât s-au scumpit apartamentele în ultimul an. Un oraș mult mai mic decât Bucureștiul conduce clasamentul
Cu cât s-au scumpit apartamentele în ultimul an. Un oraș mult mai mic decât Bucureștiul conduce clasamentul
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
16 săptămâni de iad! Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a luat banii fiicei lor!
16 săptămâni de iad! Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a…
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Adio, mașini pe benzină și motorină? Schimbarea istorică a început deja. Toți proprietarii auto trebuie să afle
Adio, mașini pe benzină și motorină? Schimbarea istorică a început deja. Toți proprietarii auto trebuie să afle
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini de la nuntă
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini de la…
×