În primul episod, Camelia a vorbit despre drumul spre aurul olimpic, pe care l-a câștigat la Atena, în 2004, în proba de înot, 200 de metri liber. Azi, ne spune cum a făcut trecerea de la postura de mare sportiv la cea de manager.
E o decizie care marchează orice sportiv. Să te lași de sport, după ce ai făcut asta peste 20 de ani. Greu! Unii sunt complet nepregătiți, dezorientați, nu știu ce vor face în continuare. Camelia a știut.
„Pentru un sportiv de performanță, este foarte greu să se gândească la retragere. Am luat această decizie după JO de la Londra, chiar dacă retragerea mi-am făcut-o în 2016. Știam că trebuie să rămân în sport, chiar dacă am făcut facultatea de turism. Pe parcursul anilor de performanță, am investit în turism, tocmai pentru a-mi pregăti retragerea, dar în sufletul meu știam că voi activa în continuare în sport. Am fost angajată la Federație, tocmai pentru a vedea dacă e locul meu acolo sau dacă ar trebuie să rămân în continuare la club, la Steaua. Am lucrat un an ca secretar federal, o funcție mai mult de teren, să văd organizare de competiții, să iau legătura cu toate cluburile și sportivii”, dezvăluie Camelia Potec în exclusivitate pentru Sports Business Academy.
De ce a ales să devină manager, și nu antrenor? Pentru că ea consideră că așa poate să ajute sportivii și antrenorii ca să aibă condiții mai bune de pregătire. Asta nu înseamnă că nu m-aș putea îndrepta către antrenorat la un moment dat.
„Eu mă văd și peste 40 de ani în sport, aproape de înot, de un bazin de înot. Obiectivul meu este să ofer tot ce am acumulat ca experiență, din postura de sportiv de performanță și manager, să ofer toate informațiile de care au nevoie celor care vor să ajungă unde am ajuns eu. În 2013, am devenit cel mai tânăr președinte de federație din România, la Federația de Natație și Pentatlon Modern”, spune Camelia pe www.sportsbusinessacademy.ro.
Bineînțeles, și-a stabilit un obiectiv, acela ca în trei ani să ridice înotul la un nivel mediu și spune că a reușit: „Pentru un manager, 3 ani e o perioadă scurtă, dar știam că trebuie să-mi sacrific concediile, să stau la serviciu mai mult de 8-10 ore, să fac multe deplasări, poate mai multe decât când eram sportivă, să și învăț. Încă nu se văd medalii olimpice, dar la Londra a fost singura sportivă calificată cu barem A, iar la Rio am avut trei sportivi calificați cu barem A și unul a fost în finală, între primii 8 în lume. Am avut și o ștafetă de băieți la Rio, 4x100m liber, între primii 16 în lume. Am adus în România după 34 de ani o competiție internațională (n.r. – Campionatele Internaționale de Înot ale României, 24-27 mai 2017), pentru că eu, ca sportivă, am suferit când nici un timp realizat la concursuri din România nu era omologat”.
A montat o piscină de 25 de metri în centrul Bucureștiului!
Camelia s-a implicat și în multe proiecte private, în special pentru copii. În vara anului trecut, a montat o piscină de 25 de metri în centul capitaleim în Piața George Enescu, unde foarte mulți copii au învățat să înoate gratuit. „Am vrut să demonstrez autorităților de la noi că un bazin poate fi construit oriunde în doar o săptămână. Nu mi-a fost ușor, dar am reușit să montez în 4 zile un bazin cu 300 de tone de apă”, explică Potec.
400 de copii au învățat să înoate și, în plus, a fost promovată mișcarea în apă prin aqua fitness, aqua bike, aqua gym, aqua box, etc. A fost un proiect de promovare a înotului, într-o locație inedită, care va fi continuat și în alte orașe din România.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER