Am asistat marți, la Ministerul Tineretului și Sportului, la o conferință de presă susținută de șefii Federației Române de Gimnastică, în care s-au expus diverse motive pentru care această disciplină, locomotivă a sportului românesc mai bine de patru decenii, a eșuat lamentabil în ultimele luni.
Nici fetele, dar nici băieții nu s-au calificat cu echipele la Jocurile Olimpice! Printre alte lucruri am reținut și câteva cifre care spun de fapt aproape totul despre gimnastică, caz ieșit însă în față prin prisma performanțelor avute de-a lungul anilor pentru că „boala” este generală:
„Baza sportivă și baza sportului românesc este la pământ, iar gimnastica nu face excepție!”, a fost una din concluziile dure care s-au tras.
Sportul românesc trăiește în condiții grele în ultimii ani și va suferi și mai cumplit în anii următori! Cel puțin după cifre și după fapte, situația nu are cum să se îmbunătățească. Vârfurile sunt puține, iar baza sportului, adică acei copii și juniori care ar trebui să devină campionii de mâine vin de la un an la anul într-un număr tot mai redus către sport. În urma unei radiografii a sistemului național de Educație Fizică și Sport din Ministerul Educației au rezultat niște cifre îngrijorătoare. „La 3,2 milioane de elevi mai sunt doar 12.474 de elevi sportivi legitimați, ceea ce e un procent rușinos”, relatează Constantin Căliman, director adjunct în cadrul Federației Sportului Școlar Universitar. Da, ați citit bine, baza performanței în România a ajuns la 12.500 de sportivi!
„Masa noastră critică pentru viitorii performeri cam aceasta este. Încă să ne bucurăm de rezultatele pe care le mai avem astăzi pentru că, foarte posibil, nu vor mai exista nici acestea în viitorul apropiat. În ultimii 2 ani, am scăzut ca număr de sportivi la nivel național cu vreo 25.000 de elevi. Marele regres este suprinzător la fotbal”, spune interlocutorul.
România a avut semnale puternice după Jocurile Olimpice de vară din 2008 și din 2012 că sportul este într-un mare regres, dar nu s-a luat nicio măsură pentru a opri căderea, nu a existat nicio strategie națională. În mod evident, problema cea mai arzătoare a sportului românesc pleacă de la bază. Practic, toată această dramă națională a fost „construită” timp de 26 de ani. În momentul de față statul ar putea acorda zeci de milioane de euro pentru loturile naționale, efortul ar fi în zadar! Sportul românesc nu mai are suficienți atleți pentru a face o selecție care să genereze performanță. Astfel, preocupările, inclusiv pentru Guvernul și a mediul politic, ar trebui să fie baza piramidei pentru început.
Constantin Căliman susține că a definitivat un proiect pentru reorganizarea întregului sport românesc, adică înființarea Asociațiilor Sportive Școlare în cadrul unităților de învățământ, acesta fiind deja în dezbatere publică. Într-o discuție cu ProSport, oficialul din cadrul FSSU a detaliat:
Fără îndoială că marea problemă a fiecărui proiect este ridicată de finanțare. Cum ar putea fi finanțate ASȘ-urile? Constantin Căliman a vorbit și despre acest aspect
Pe de altă parte, Constantin Căliman a mai precizat că sportul românesc ar trebui să benificieze de 1% din PIB. Argumentează: „Mulți spun că e mult 1% din PIB. Nu e mult! În tot sportul românesc, finanțat de stat și din bani privați, nu sunt mai mult de 350-400 de milioane de euro, de la zero până sus. Adică nici 0,5% din PIB. Dar dacă finanțezi sportul cu 1% din PIB și faci lucrativă masa critică din Ministerul Educației, dezvolți industria consolidată astfel încât să graviteze în jurul fiecărei instituții sportive, putem spune că 1% azi a adus o crește la PIB de 4% peste 2-3 ani. Aportul sportului românesc la PIB peste 4-5 ani va fi de 7%. Creezi în același timp între 350.00 și 500.000 de locuri de muncă. La fiecare ASȘ vei avea un președinte, un vicepreședinte, un secretar, antrenor la fiecare grupă pe ramură de sport, inerent vei avea nevoie și de kinetoterapeuți, ai nevoie de un psiholog, de șoferi. Paradoxal, anul trecut au luat foarte multe microbuze, dar nu au șoferi pentru că nu au voie prin lege să angajeze șoferi. După ce privatul se mai consolidează, mai reduci din sarcina statului și o pui pe umerii privatului. Dai un procent mai mare din cota de sponsorizare, niște facilități. Încet vom crește. Noi trăim într-un cerc vicios, nu dăm bani câți trebuie, nu se practică sportul, nu vine nimeni din servicii, din economia adevărată să contribuie financiar și stăm și ne uităm unul la celălalt cum delegația României este foarte subțire la Jocurile Olimpice și nu avem rezultate”.
Dacă ASȘ-urile vor fi puse în mișcare, „primele roade ar trebui să apară după 4 ani la nivel de sport de performanță. Dar din punct de vedere al numărului de practicanți și al dezvoltării serviciilor, într-un an de zile. Inclusiv locurile de muncă noi ar trebui să fie posibile din toamnă”, a concluzionat Căliman.
DECLARAȚIE
„Avem o problemă de mare interes național. Ca o proiecție în timp, neluarea unor decizii în această perioadă, este o subminare a interesul național în viitor. Suntem din ce în ce mai bolnăvicioși, armată nu se mai face, sport nu mai face, sistemul e așa cum e. Dacă nu le oferim copiilor și latura aceasta a sportului, o să avem reale probleme ca nație„, Constantin Căliman, director adjunct Federația Sportului Școlar Universitar
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER