Octavian Bellu spune că în spatele rezultatelor dezamăgitoare din acest an stau accidentările dese și problemele de sănătate mai vechi, netratate la timp, care le-au scos practic pe gimnaste din ritmul de pregătire.
Gimnastica feminină românească a parcurs în acest an, în câteva luni, drumul de la extaz la agonie. Cu o evoluție perfectă la Europene, unde campioana olimpică Sandra Izbașa a revenit în forță cucerind două medalii de aur, fetele pregătite de Octavian Bellu și Mariana Bitang au reușit contraperformanța să revină, de la Mondialele de la Tokyo, fără medalie, după 30 de ani. Un test îngrijorător cu atât mai mult cu cât de Londra ne mai despart doar 219 zile. Antrenorul Octavian Bellu a vorbit despre drumul către Jocurile Olimpice, despre realizările și eșecurile din 2011, an în care a împlinit 30 de ani de când s-a alăturat lotului feminin.
Cum ați caracteriza anul acesta competițional? 2011 trebuie împărțit în două ca realizări, pentru că în prima parte am avut satisfacții legate de prestațiile individuale ale sportivelor, mă refer aici la Europene și la FOTE, de unde s-a venit cu medalii. Partea a doua a anului a fost clar o contraperformanță. Nu sunt omul care să găsească circumstanțe atenuante.
Vă referiți la Mondiale? Da. Acolo am mers cu o șansă din una, ca performanță individuală, mă refer la Ponor sau Porgras, a absentat și Sandra Izbașa, iar dintre fetele mai tinere, unele erau nerefăcute complet după accidentări. Au mai intervenit și acolo…. Personal, m-aș fi mirat dacă am fi câștigat o medalie în aceste condiții.
Ce a provocat această contraperformanță? Pot spune că anul 2011 a fost unul al turismului medical, fie prin prisma afecțiunilor vechi, netratate la timp, sau cele mai recente, care au ținut gimnastele departe de pregătiri și concursuri. Situații de acest fel ne-au pus probleme și a contat enorm capacitatea lor de rezistență în astfel de condiții. Au fost și performanțe în 2011 la unele aparate, dar la Mondiale a contat faptul că valoarea gimnastelor per total sau per aparat a fost mai mică decât ce au făcut gimnastele din SUA, Rusia etc.
Ați mai avut astfel de ani în carieră? Nu aș compara acest an complicat cu niciunul, din 1981 încoace, de când am ajuns la lot. Chiar și atunci, au fost Mondialele de la Moscova, iar cu excepția Laviniei Agache, aveam fetele care câștigaseră primul titlu mondial și totuși nu s-a luat medalie.
Când spunem Londra 2012, toată lumea se gândește la concursul pe echipe… Va fi foarte greu să ne remarcăm ca echipă la Olimpiadă și multe vor depinde de felul în care fetele vor pune în valoare calitățile individuale și disponibilitatea, ambiția și munca asiduă. La individual va fi altceva, dar trebuie să fim conștienți că e din ce în ce mai greu să câștigăm chiar și o medalie de bronz. Apar gimnaste din țări mai slab cotate la nivel mondial, dar care sunt talentate și întâlnesc antrenori tenace și perseverenți, reușind să urce pe podium în finale pe aparate.
Veți pune accent pe echipă sau pe individual? Nu cred că trebuie să abandonăm ideea individualizării, este singura viabilă în prezent și vom merge pe această idee. Dacă fetele noastre din lot vor reuși să respecte etapele de pregătire, vor fi serioase, ambițioase, dar și sănătoase, sigur că vom avea rezultate și la nivel de echipă, la Jocurile Olimpice.
Ce a mai apărut nou în lot după Mondiale? În această perioadă am reușit să mai rezolvăm unele probleme de sănătate ale fetelor, Ana Porgras a avut o artroscopie, iar Bulimar a avut și ea o minifractură la Mondiale și va încheia recuperarea. Pot spune că fetele sunt bine și ne aflăm în perioada în care începem să acumulăm. Dar, totul va ține de anduranța lor. Orice compromis și ridicare a piciorului de pe accelerație ne va afecta.
Vă considerați un antrenor sever? Nu poți să te duci la Olimpiadă și să fii sparring-partner pentru națiunile de pe primele trei locuri, care cred că nu mai pot fi date jos de pe podium. Gimnastica nu se face cu jumătăți de măsură, așa cum o gândesc eu. Îmi pun la dispoziție toată răbdarea și ce mai știu și eu în gimnastică, dar fetele trebuie să fie conștiente că fără o muncă titanică nu pot face performanță.
Sunt generațiile de astăzi mai puțin rezistente fizic? Tineretul din prezent are o apetență mică pentru efort și există o tendință către superficial, dar eu cred că fetele își dau seama că valoarea individuală vine din interiorul fiecăreia și este sprijinul performanței. A fi performant, înseamnă să fii o persoană specială, iar asta le doresc. Și vreau să fiu optimist. Nu vreau să ajung la concluzia, cum se tot spune, că fetele acestea sunt altfel decât altele dinaintea lor.
Ce vă doriți pentru anul viitor? Anul 2012 este an olimpic, sportivilor le urez multe realizări la Londra. Sper să se alinieze astrele și în sportul românesc anul viitor. Se tot spune că în 2012 vine sfârșitul lumii, dar eu cred că fiecare avem un sfârșit al lumii, nu cel anunțat de maiași, incași etc. Când va veni sfârșitul lumii, poate îl vom provoca singuri, așa nu vom mai avea pe cine da vina.
Bellu despre RENTELE VIAGERE: „Personal, consider că rentele viagere sunt un mod de-a aprecia eforturile sportivilor pentru România. Este bonusul dat de națiunea română, chiar dacă lucruri legate de sume, aprecieri, ierarhizări vor mai fi”
MODALITĂ‚ȚI DE MOTIVARE: „În Coreea de Sud există o rentă specială, pentru sportivii care participă la a doua Olimpiadă, astfel stimulează sportivii să continue. Cine e serios poate face trei-patru Olimpiade, ce să mai zic de Elisabeta Lipă sau Patzaichin? S-au gândit ei atunci la rente viagere?”
DEZAMĂ‚GIRE: „Nu mi-a plăcut că în episodul cu rentele am văzut multe comentarii nefavorabile sportivilor. Să nu uităm că pentru unii foști sportivi, aceste rente sunt singurele beneficii din care trăiesc. Au 75-80 de ani” ADMINISTRAȚIE: „Am văzut ce înseamnă să fii și în administrație, dar în gimnastică am ajutat de la renovarea sălii de la Deva și până la medalii. Nu pot spune că am pierdut vremea, dar am regretul că ne-am îndepărtat de marea performanță”
ANTRENORAT: „Nu m-aș îndepărta de antrenorat, nu mă tentează altceva. Eu am alte gânduri acum, mă îndrept spre Jocurile Olimpice. Sper să o scoatem la capăt cât mai bine, să ne revină culoarea în obraji, care a cam dispărut după Mondiale”
DE AN NOU: „Aș dori românilor sănătate, să dea dovadă de unitate, realism și răbdare și să reușim să trecem peste toate greutățile, poate nu cu zâmbetul pe buze, pentru că e greu, dar românul știe să facă și haz de necaz. Trebuie să sperăm că pentru generațiile următoare va fi mai bine”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER