Dublu campion mondial anul trecut, la sol și sărituri, Marian Drăgulescu a fost avertizat „sever” de către Federația Internațională de Gimnastică (FIG) pentru că nu a respectat procedurile legale de luptă împotriva dopajului. În cazul unei recidive, cel mai valoros gimnast autohton al ultimului deceniu riscă o suspendare între 1 și 2 ani.
În plină pregătire pentru Campionatul Mondial de la Rotterdam, unde vizează să își apere cele două titluri mondiale cucerite în 2009, Marian (29 ani) a trecut la pas de un conflict cu forul internațional de gimnastică. Retras din activitate după JO 2008, când a devenit antrenor la o grupă de copii de la CS Dinamo, Marian a revenit asupra deciziei, în vara anului trecut. Reîntoarcerea lui în sportul de performanță nu a fost însă comunicată FIG, din această cauză el neputând fi luat în calcul pentru testările antidoping, în afara competițiilor. Astfel, în anul 2009, „comisia a găsit date foarte puține sau deloc despre localizarea lui, lucru care s-a repetat și în primele trei trimestre ale anului 2010”, se arată în comunicatul emis. „Nu pot să spun că nu am fost informat de aceste proceduri, însă nu a crezut nimeni că eu voi reveni și voi participa la Mondiale. Nici federația nu a știut că o să mă pun pe picioare, că o să intru în competiție și că o să prind echipa”, a explicat Drăgulescu.
Se pot anula și rezultatele!
Sportivii în activitate sunt obligați să trimită, folosind un sistem online, Agenției Mondiale Antidoping, informații despre locul în care se află, perioada în care vor sta acolo și orele de pregătire pentru a putea fi testați. Astfel, Drăgulescu a fost mustrat pentru că nu și-a actualizat informațiile deși a fost anunțat de două ori de către FIG. În aceste cazuri, sancțiunile sunt dintre cele mai severe, putându-se ajunge chiar până la anularea rezultatelor obținute în acea perioadă.
„Marele nostru noroc este că la Mondiale, Marian a cucerit două medalii și a fost luat de două ori la doping. A ieșit negativ și așa n-am mai riscat să i se anuleze toate rezultatele”, explică Adrian Stoica, președintele FRG. Forul internațional a arătat clemență față de sportiv care, dacă va mai încălca încă o dată regulamentul, va risca o suspendare între unul și doi ani.
6030 dolari reprezintă cheltuielile de judecată care vor fi suportate de FRG
Comisia federației internaționale l-a informat pe Drăgulescu despre urmările care pot apărea în urma neglijenței manifestate de federația română și de sportiv. De asemenea, federația internațională a taxat pecuniar și oficialii de la București
Viciu de procedură Cum regulamentele WADA stipulează că un sportiv trebuie să se regăsească în programele de testare antidoping cu șase luni înainte de a participa la o competiție, practic prezența lui Drăgulescu la CM de la Londra se datorează doar unei lacune de comunicare între oficialii WADA și cei ai FIG. „Marian a început să se antreneze în iunie și în octombrie a mers la Mondiale, deci practic nu aveam cum să depunem actele cu șase luni înainte de Londra. Pentru Mondiale am depus licența lui de participare, iar FIG nu ne-a anunțat că ar fi ceva probleme. Greșelile au fost multiple”, spune Adrian Stoica, președintele FRG.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER