CUM E LA NOI De 30 de ani, la Deva se dă ora exactă în gimnastica europeană și mondială. România are 12 gimnasti calificati la JO (sase fete si sase băieti). Întrecerile la această disciplină au loc între 9 si 19 august.
La periferia orașului hunedorean, departe de agitația și zgomotul aglomerațiilor urbane, se află locul unde cele mai bune gimnaste din România luptă să ducă mai departe tradiția performanței, instituită la Deva în 1978. Grupul statuar al gimnastelor aflat la intrarea în oraș îl face atent și pe un necunoscător că se află într-un loc care se identifică întru totul cu momentele de glorie ale sportului românesc. Pe strada care urcă spre Cetate, în vecinătatea Parcului, se găsește Colegiul Național Sportiv Cetate Deva, care găzduiește lotul olimpic feminin. Păzită de vestigiile istorice, exact la baza Dealului Cetății se află sala unde zeci de generații au învățat prețul succesului. Clădirea se păstrează neschimbată încă de pe vremea soțiilor Bela și Martha Karolyi, cei care au gândit acest proiect.
Deva, prima casă pentru fete La intrare, printre zeci de fotografii cu echipele care au ieșit campioane, îți atrage atenția un tablou imens din care zâmbesc, cu medalii și flori în mână, Cerasela, Sandra, Steliana, Gabriela, Anamaria. Noua generație care a făcut să răsune imnul României la Europene. Liniștea este întreruptă de zgomotul săriturilor și al aparatelor la care se lucrează de zor. „Nu e bine, mai cu forță, trage acolo de picior!“, răsună din spatele ușii vocea unui antrenor. La lotul olimpic este o zi obișnuită de muncă, una dintre multele în care fetele strâng din dinți pentru a-și împlini visul, o medalie olimpică de aur. Centrul de pregătire de aici a devenit a doua casă, sau chiar prima, pentru cele mai bune 13 fete selecționate din toată țara și din București. O sală modernă echipată, un cămin recent renovat, o sală de mese și școala aflată la câțiva pași de locul de pregătire, acesta e universul în care se desÂfășoară viața lor. „Acasă ajung o dată pe an, mai vine mama pe la mine. Îmi e greu, dar m-am obișnuit. Vreau să fiu o campioană și aici pot ajunge, acasă nu am ce faÂce“, explică Gabriela Drăgoi, mezina echipei care a cucerit aurul.
Muncă și sacrificiu = succes
Antrenament, masă, școală, recuperare, acesta este programul zilnic al unei sportive. Ambiție, perseverență și dorința de a fi cea mai bună sunt ingredientele care formează o campioană. Aurul de la CE pare să nu fi schimbat cu nimic modul de pregătire. „Schimbarea e la nivel mental. Fetele au devenit mai încrezătoare“, explică antrenorul Nicolae Forminte. În sală se lucrează pe toate aparatele. Zâmbete sunt puține, concentrarea este maximă. „Nu toți care intră aici ies campioni. Este o realitate tristă, dar adevărată“, cad cuvintele antrenorului lotului.
6 luni a durat construirea sălii olimpice din Deva, timp record pentru anul 1978
Componentele lotului olimpic de senioare
Andreea Acatrinei CSȘ Cetate Deva Gabriela Drăgoi CSȘ Buzău Daniela Druncea CSA/CSȘ 3 Steaua București Alexandra Ghiță CSȘ Cetate Deva Andreea Grigore CSA/CSȘ 3 Steaua București Mădălina Guțu LPS Onești Sandra Izbașa CSA/CSȘ 3 Steaua București Aluissa Lăcusteanu CSȘ Cetate Deva Steliana Nistor CSȘ Sibiu Cerasela Pătrașcu CSȘ Cetate Deva Andreea Palade LPS Onești Alina Stănculescu CSA/CSȘ 3 Steaua București Anamaria Tămîrjan CS Petrolul Ploiești
Băieți de Capitală
Echipa masculină se pregătește de peste 10 ani la sala din Complexul Sportiv „Lia Manoliu“ din București.
Medaliați cu bronz la ediÂția trecută a JO, elevii lui Dan Grecu beneficiază de condiții moderne de pregătire la sala aflată la câteva minute de Hotelul Sport, locul unde sunt cazați sportivii. După ce timp de peste 13 ani băieții s-au pregătit la Centrul de la Reșița (1983-1996), în 1997 ei au luat drumul Capitalei.
Astfel, cei mai buni 16 sportivi din țară, printre care Daniel Popescu și Marian Drăgulescu (foto dreapta), principalii aspiranți la aurul olimpic în finalele la sărituri și sol, respectă programul centralizat de pregătire. Două antrenamente pe zi, recuperare, forță, saună, verificări, toate pentru un rezultat cât mai bun în competiții.
CUM E LA EI
Ranch-ul lui Bela Karolyi
În SUA, există un număr impresionant de gimnaste legitimate: Sapte milioane! Fiecare sportivă se pregătește la club, însă o dată pe lună, timp de 4-5 zile, este testată la „academia“ World of Gymnastics a lui Bela Karolyi, construită în 1984, într-un ranch de lângă Houston, la trei ani de la fuga antrenorului din România. Sistemul impus de Bela a ridicat valoarea școlii americane, dar a adus și plângeri vizavi de duritatea taberelor coordonate de acesta.
Succesul se clădește însă cu sacrificii, iar pentru Beijing, selecția se va face tot la ranch-ul lui Bela. Examinator, Martha Karolyi, coordonatorul echipelor americane. „Există o mare presiune atunci când concurezi în fața a 10.000 de oameni. Dar nu se compară cu ce simți atunci când trebuie să faci exercițiile în fața Marthei“, spune campioana mondială Shawn Johnson (16 ani / foto), marea speranță a SUA.
articol scris de Mirela Basescu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER