La sfârșitul săptămânii trecute, după Memorialul „Tiberiu Rusu”, weekend-ul de handbal de la Cluj a continuat cu turneul de „mixt”, la care au participat nouă echipe înscrise în 3 grupe. Deși a fost vorba de o competiție rezervată amatorilor, unde în mod normal ar trebui să predomine relaxarea, buna-dispoziție, dorința de a face mișcare, de a te simți chiar Neagu, Karabatic sau oricare handbalist din lume, orgoliile și adrenalina au fost de multe ori peste meciurile din Liga Națională pe care le urmărim săptămânal. Ba chiar, lucrurile au degenerat în situații regretabile, așa cum s-a întâmplat la partida United Cluj – HT Planet, când meciul s-a încheiat prin minutul 10, după ce arbitrul a fost bătut!
Tot incidentul a avut și urmări nefericite: Poliția chemată la sală, plângere penală, declarații și în final arbitrul Alexandru Petrean, cel care a fost lovit de un jucător, s-a ales cu o fisură de timpan, au povestit surse ProSport. Victima nu a dorit să dea nicio declarație pe tema acestui caz, susținând doar că a întocmit un raport pe care l-a trimis mai departe.
CLUSIUM C.N, așa cum se numește turneul mixt amator de la Cluj, poartă inițialele uneia dintre cele mai bune jucătoare de handbal din lume, Cristina Neagu, iar printre sponsorii care au susținut întrecerea din 2008 s-au numit jucătoarele Cristina Neagu, Patricia Vizitiu, Mihaela Tivadar, Luminița Huțupan, Tereza Tamaș Pâslaru, dar și echipele U Jolidon, U Transilvania și CSM Cetate Devatrans.
Amalia Ciucă, persoana care a înființat echipa de handbal mixt United Cluj și care a pus bazele unui campionat de amatori încă din 2008, ne-a relatat: „Meciul se juca pentru accederea în finală. Noi am început mai slab, fiind conduși la 3-4 goluri diferență, au mai fost și câteva faze controversate cu decizii luate numai împotriva noastră, dar totul a fost în regulă până la momentul care l-a avut în prim-plan pe colegul nostru. La un fault de joc care a părut mai dur din cauza forței disproporționate dintre cei doi, arbitrul a scos și i-a arătat cartonașul roșu. El s-a dus liniștit către arbitru, iar apoi i-a dat o palmă. Nu știu ce i-a răspuns, pentru că i-a mai dat o palmă. Meciul s-a oprit, noi am pierdut la masa verde, iar domnul arbitru l-a reclamat pe colegul nostru la Poliție. Regretăm ce s-a întâmplat, colegul și-a cerut scuze față de noi. A fost al 7-lea an la rând când am organizat această competiție, dar a fost și pentru ultima oară”.
„Arbitrul a fost arogant și ne spunea că ne trimite acasă”
„Arbitrul a fost arogant și a luat decizii numai într-o direcție, deși anumite faze au fost flagrante. Prin minutul 5, Amaliei Ciucă i-a fost spartă gura, a fost nevoită chiar să iasă afară, dar arbitrul nu a fluierat nimic. I-a spus să meargă acasă dacă nu îi convine. După vreo 2-3 minute, colegul care a avut incidentul cu arbitrul a fost lovit peste mână, dar la fel, nu a dat decizie pentru United, ci doar i-a spus: >. Apoi, o colegă a scăpat pe contraatac și a dat semicerc, toată lumea din tribună râdea de el. Își bătea joc efectiv de noi și atunci când încercam să obținem niște explicații ne transmitea: >„, au susținut și alți colegi de la United Cluj.
Atât Amalia Ciucă, cât și alți colegi de la United Cluj ne-au relatat faptul că între victimă și agresor problemele erau de mai mult timp, din campionatul județean din Cluj, unde cei doi s-au mai întâlnit pe traseu.
Ideea înființării unor echipe de handbal amator și organizarea unui campionat național de acest gen a apărut din 2008. „Câțiva fani ne-am hotărât să devenim mai mult decât > sau >. Prima echipa s-a înființat la Cluj și a luat numele de ‚U”-nited, pentru că era formată în mare parte din suporteri ai echipei de handbal feminin U Jolidon. Primele antrenamente, timp de câteva luni s-au facut pe un teren de iarbă și pământ, cu plasa împletită de jucători, mingi folosite și donate de către U Jolidon și altele cumpărate de către jucători. Între timp s-a răspândit ideea la prieteni și cunoștințe din Brasov și Bucuresti astfel încât după un an apăruseră 4-5 echipe de acest gen în țară și s-a decis organizarea primei acțiuni oficiale a acestei mișcări sportive”, a susținut Amalia Ciucă. Partea frumoasă a campionatului de handbal mixt este că s-au legat multe prietenii în toți acești ani, a condus chiar la căsătorii și copii, la întemeierea unor familii.
În handbalul mixt „suntem oameni care fac în primul rând performanță în alte domenii”, după cum a mai relatat Amalia Ciucă, adică ingineri IT, medici, ingineri constructori, diplomați, manageri, analiști bancari, profesori de sport, studenți la medicină, psihologi. În ultimii ani au jucat la „amatori” și foste handbaliste emblematice, precum Steluța Luca, Adina Meiroșu, Carmen Amariei, Mia Rădoi
30 este numărul aproximativ al echipelor de amatori existente în acest moment în mai multe colțuri ale țării
Lucrurile s-au schimbat însă mult în ultima vreme, în sens negativ. „Meciurile au devenit tot mai dure, s-a ajuns la orgolii, băieții plătesc polițe”. Partea tristă a campionatului de mixt este că scandalurile s-au înmulțit, aproape la fiecare turneu se întâmplă incidente. Spre exemplu, la un turneu la Brașov a fost nevoie din nou de intervenția Poliției după ce jucătorii au ajuns să se lovească între ei, ba chiar s-au încăierat și spectatori. „Din păcate, astfel de cazuri ajung să fie repetitive și nu e cazul să mai continuăm”, a concluzionat Amalia Ciucă.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER