Baia Mare handbalistică mai suferă după evenimentele consemnate în sezonul 2015-2016 cu cele două echipe de handbal, HCM și Minaur, distruse după ce au ajuns în vârf din punct de vedere al performanțelor. Echipa feminină a dispărut după ce s-a calificat pentru al doilea an consecutiv în sferturile Ligii Campionilor și a câștigat titlul în 2014, în timp ce băieții au obținut tot pe plan intern în 2015 și au rămas neînvinși în 6 din cele 10 partide disputate în Liga Campionilor. Nicolae Făt, director sportiv la echipa masculină în anul în care Minaur Baia Mare a câștigat titlul, a venit cu detalii suplimentare despre situația din 2015!
Prosport a preluat în weekend-ul trecut o parte din stenogramele DNA publicate de emaramures.ro, din care reiese faptul că se prefigura, se plănuia sfârșitul echipei de handbal masculin. Vasile Viman, unul dintre oamenii care a apărut în respectivele stenograme, a venit în cursul zilei de ieri cu câteva clarificări: „Noi, de fapt, ne gândeam la salvarea handbalului masculin din Baia Mare, nu la distrugerea lui… Echipa a terminat sezonul 2015 cu datorii de 3-4 luni, dar ei au continuat să aducă jucători de mare valoare, pe contracte de sute de mii de euro. Managementul a fost mai mult decât defectuos, cumperi jucători și nu ești în stare să le plătești salariile. Doar să cumperi și să arate frumos… De fapt, ai distrus, astfel, echipa”. Fostul director executiv al clubului în sezonul 2013-2014 nu a dat și nume, dar trimiterea a fost evidentă către Nicolae Făt, managerul care a stat în fruntea echipei în sezonul de titlu și care a gândit campania de achiziții atât pentru campionat, dar și pentru Liga Campionilor. Făt a fost și cel care l-a înlocuit pe Viman la echipa masculină în 2014.
„La momentul în care eu am fost numit director al echipei HCM Minaur Baia Mare, situația financiară a fost aceeași cu cea de la predarea mandatului. Eu am preluat echipa cu un buget de salarii de aproximativ 33.000 euro/lună. Acea echipa a terminat pe locul 9, salvându-se în ultimă instanță de la retrogradare. În sezonul următor, bugetul de salarii a crescut la cca. 56.000 euro/lună, dar au crescut și performanțele: câștigarea titlului de campioni ai României și totodată adjudecarea Cupa Romaniei la handbal masculin după o pauză de 16 ani! Echipa era formată exclusiv din profesioniști și nu din cumetrii și pile! După câștigarea campionatului, odată cu participarea în grupele Champions League, bugetul de salarii a crescut la cca 89.000 euro/lună. Împreună cu băieții de la Minaur și cu staff-ul tehnic am adus Baia Mare din nou în fruntea handbalului masculin românesc! Cui nu-i place și nu poate înghiți această performanță inegalabilă azi, îi las doar să discute de pe margine. Dacă ar fi să facem un calcul, nu să mergem la piață cu coșul, cu bugetul pe un an de ligă secundă 2012-2013 și cu cel din primul an de primă ligă 2013-2014, echipa din 2014-2015 a municipiului Baia Mare a câștigat Cupa, Campionatul și accesul în grupele Ligii Campionilor. Desigur, există și manageri care se scaldă înca în mediocritate, manageri pentru care lupta la > este zona în care se simt cel mai confortabil, din păcate. Noi, echipa de atunci a Minaurului, staff-ul, am avut mentalitate de învingători și am câștigat absolut tot ce se putea câștiga într-un an în Romania în handbalul masculin! Ei nu au înțeles că această performanță nu este a mea, nici a lui Cherecheș, ci a orașului Baia Mare. Echipa era a orașului, a luptat pentru acest oraș cu Dinamo, CSM București, HC Odorhei, HCM Constanța etc și a adus fericire în inimile adevăraților suporteri! Dacă nu a fost bine să câștigăm campionatul pentru unii, acum cu un buget aproximativ egal privim cum joacă alții în Champions League și noi ne vom bate la retrogradare”, a reacționat Nicolae Făt.
Cu această ocazie, fostul director al echipei din 2015 a acceptat să răspundă la alte câteva întrebări legate de Minaur:
S-a făcut în 2016 la Minaur o echipă peste puterile de finanțare? Era un buget stabilit dinainte de a fi aduși jucătorii pentru Liga Campionilor?
Minaurul nu a beneficiat niciodată de un buget real! Doar promisiuni! Doar vorbe aruncate în vânt! Doar niște hârtii mâzgâlite, care mai apoi ajungeau la coșul de gunoi! Cât timp eu am refuzat semnarea unor contracte cu jucători pe anumite sume și Primăria Baia Mare a hotărât, peste noi, să fie semnate acele contracte, mă determină să cred, cu tărie, că exista potența financiară pentru ca echipă să evolueze în Champions League!
Cum a fost adus Nikola Eklemovic la Minaur?
Eklemovic era coleg de echipă cu Valentin Ghionea la Wisla Plock. Acesta din urmă i-a povestit despre Minaur, despre Baia Mare, despre proiectul nostru în handbal. L-a încurajat să aleagă Baia Mare, iar ulterior discuțiile le-a purtat domnul Ferenc Korponay, rezultatul acestora fiind semnarea contractului dintre Minaur și Eklemovic.
De ce ai plecat de la echipă dupa câștigarea titlului?
Pe parcursul perioadei cât am fost oficial al clubului Minaur, am trăit mai multe momente tensionate, ca urmare a deciziilor luate de alții, de multe ori peste capul meu. Nu am fost informat despre multe dintre acțiunile și experimentele ce se făceau la club! Majoritatea dintre ele, periculoase pentru existența Minaurului! Erau momente în care eram lăsat singur și aduceam bani de acasă pentru activitatea curentă de la club! Interesant a fost și faptul că după câștigarea campionatului nici o autoritate locală sau județeană nu a venit la băieți să le ofere un pahar de șampanie! Am simțit atunci că nu s-a dorit ca Minaur să câștige acest campionat! A existat un moment de tensiune exagerată între mine și primarul de Baia Mare, prin care mi s-a cerut să garantez un credit în valoare de 400.000 de euro pentru Minaur. Eu am cerut o garanție ca jumătate din suma creditată să fie folosită în stingerea datoriilor salariale către Minaur. Mi-a spus că în aceste condiții nu va mai exista finanțare pentru echipa masculină și că aceasta va fi desființată! Discuția a fost telefonică și face parte din interceptările aflate în acest moment la dosarul instrumentat de DNA!
De ce a eșuat proiectul respectiv, la numai câteva luni după ce s-a câștigat titlul?
Unul dintre motive, zic eu cel mai important, a fost managementul prost! Lipsa de viziune a reprezentanților decizionali din Primăria Baia Mare, care dețineau 98% din club, a condus la ruinarea și desființarea unui brand important al Băii Mari, al Maramureșului! În plus, clubul a beneficiat din partea Consiliului Județean Maramureș de circa 300 de mii de euro, bani ce nu au fost accesați! Din punctul meu de vedere, o mână de ajutor dată autorității locale a venit din partea Federației Române de Handbal, prin acțiunea președintelui și secretarului FRH, care și-au dorit banii proveniți din transferurile jucătorilor străini, neinteresându-i ca bugetele cluburilor să fie realiste, precum sunt în alte campionate, unde nu te poți înscrie în competiție dacă nu ai bugetul asigurat. Pe dânșii îi interesează doar să aibă ei asigurate salarii de mii de euro. Cred cu tărie că responsabilii de astăzi din handbalul românesc au mai puțină treabă cu managementul sportiv și mai multă cu imaginea proprie sau cu interesele financiare!
Ce ar trebui făcut ca o experiență precum cea din 2015, după câștigarea titlului, când în fiecare lună plecau câte 1-2 handbaliști, să nu se mai repete?
În primul rând, ar trebui ca primarul sau cel care își asumă conducerea clubului să nu aplece urechea la tot felul de trepăduși care își urmăresc doar propriile interese sau alte interese obscure! Pe de altă parte, Primăria ar trebui să asigure echipei un buget la vedere, iar strategiile puse pe hârtie să fie respectate de toată lumea! În altă ordine de idei, dezastrul de la Minaur a fost provocat și de lupta politică din Baia Mare. Atât primarul, cât și adversarii săi politici au dorit să își facă imagine pe spatele sportului! Adversarii politici ai edilului s-au folosit de anumite jucătoare pentru a face denunțuri împotriva primarului, gândindu-se că vor pune mâna ei pe echipe, atât la fotbal, cât și la handbal.
Ca fost conducător al Minaurului, vezi posibilă o revenire a echipei până la nivelul Ligii Campionilor în anii ce vor urma?
Orice este posibil! Contează în primul rând cu cine! Cu cei care au distrus visul „Minaur” este foarte greu! Se văd mari specialiști în handbal, acum la nivel de liga secundă, organizând conferințe de presă în liga a II-a. La momentul la care echipa evolua în Champions League discutau cum să o distrugă! Faptele vorbesc de la sine! La fel cum vorbesc de la sine faptele aflate în dosarul interceptărilor de la DNA! Vă dau un exemplu! Nu este posibil să renunți la antrenorul Petru Pop, cel care l-a învins în teren de două ori pe celebrul Lino Cervar, având la dispoziție jumătate de echipă! Și să îl înlocuiești cu finul! Cu același antrenor Petru Pop, cu un efectiv înjumătățit și fără bani băieții au făcut în Champions League mai multe puncte decât Dinamo în ultimul sezon. Ce l-a recomandat pe Fotonea să ajungă principal la Minaur în fața altor antrenori de legendă și cu vastă experiență din Baia Mare, dacă ne doream și ne dorim reconstrucția Diamantului de Maramureș? Deci, nu văd plauzibilă această revenire în acest moment!
Te vei implica, ai fost invitat în noul proiect al echipei Minaur?
La momentul de față am mai multe proiecte pentru viitor. Încă aștept să văd dacă voi mai reveni în handbal în calitate de conducător! Ca sponsor, sigur mă voi implica, dar nu în Baia Mare! S-a distrus o echipă de top și cu palmares, care după 16 ani de secetă a luat din nou toate trofeele naționale: Campionat, Cupa României și Supercupa! A avut un parcurs demn în Champions League! Nimeni nu a schițat un gest! În alte locuri, lumea a protestat în stradă! În concluzie, nu mă văd la acest moment să fac parte dintr-o echipă care nu are o strategie bine determinată și niciun buget pentru obiective precum Champions League!
Vom mai vedea jucători de talia lui Eklemovic în Baia Mare?
La momentul acesta este un lucru greu de prognozat! Mulți dintre jucătorii care au trecut pe la Minaur în ultimii ani au încheiat înțelegerile cu clubul, rămânând cu un gust amar! Un exemplu este cel al lui Nikola Eklemovic! Un jucător emblematic pentru handbalul mondial, care acum conduce un club cu un buget de 10 milioane de euro! Din Baia Mare, Eklemovic a plecat fără a încasa ultimele două luni din contract, iar la premierea sportivilor în anul competițional 2014-2015, premiere făcută de Municipiul Baia Mare, Nikola Eklemovic, Tatai Peter, Viorel Fotache etc. nu s-au regăsit pe lista premianților, iar Daniel Mureșan, care nu a jucat niciun meci întreg în acel sezon, a primit prima maximă! Vă dați seama că acești jucători au povestit cu alți jucători de handbal despre ce s-a întâmplat la Baia Mare! Pe lângă faptul că jucătorii nu au fost plătiți, aceștia s-au simțit umiliți când primarul Catalin Cherecheș a venit în vestiar și fară motiv a suspendat doi jucători pentru a arăta cine este șeful! A schimbat căpitanul de echipă, comportându-se mai rău decât dictatorii! Ce pot să mai creadă acești jucători despre performanța în handbal în Baia Mare?
Minaur 2015 s-ar fi putut bate la titlu cu Dinamo, CSM București și Constanța de azi?
Cred cu tărie că Minaur 2015 câștuga la pas campionatul mulți ani la rând.
Cum ți se pare echipa Minaur pentru noul sezon și ce așteptări ai?
O echipă tânără, cu jucători de perspectivă, dar din păcate la nivelul loturilor și banilor investiți de celelalte echipe, Baia Mare se va bate pentru evitarea retrogradării. Dacă vor obține locul propus, va fi cu adevărat extraordinar, cu adevărat o performanță! În ultimii ani, Baia Mare a fost marcată doar prin scandal, toți trebuie să lase orgoliile și să muncească pentru binele orașului. Toți trebuie să învățăm din greșelile trecutului și povestea Minaurului să fie învățătură de minte și pentru alte administrații locale. Un lucru e sigur, fără Cătălin Cherecheș nu se ajungea la performanțele din acea perioadă! Dar are o problemă cu persoanele din jurul lui care l-au făcut să abandoneze proiectul Minaur, aceleași persoane care l-au adus în situația de față!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER