Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Cristian Ardeleanu este inginer și patron, cu activitate corelată: birou, costum, celular lipit de ureche. Afacerile sale merg în zona industriei de panificație și morărit. Cătălin Neaga e angajat ca recrutor de resurse umane la o multinațională, Competence Call Center.
Firma externalizează servicii call-center pentru alte companii sau, cum sună comunicatul de prezentare, „CCC are 15 ani de experiență în domeniul centrelor de asistență pentru clienți și numeroase premii internaționale, competență și cele mai înalte standarde internaționale de calitate pentru serviciile oferite de centrele sale de asistență pentru toate canalele de comunicare și pentru fiecare client în parte”. Marius Dumitran e asistent la Facultatea de Matematică și Informatică. Competența îi permite să fie programator pentru Google, Twitter și Facebook. Zsolt Nagy lucrează la Centrul de servicii pentru afaceri Hewlett Packard România, iar Ionuț Toma este paramedic. Cinci oameni cu meserii diferite, majoritatea legați de activitatea de „birou”, însă uniți de o pasiune comună: handbalul amator.
Una dintre cele mai frumoase povești ale începutului de an s-a scris pe 20 ianuarie. N-a fost mediatizată, n-a avut parte de artificii sau de ecouri. A trecut discret, așa cum se întâmplă cu multe întâmplări cu potențial de film, dar rămase în familie. Știrea simplă sună astfel: o echipă masculină de handbal amator s-a calificat în optimile de finală ale Cupei României. Niște băieți care merg zi de zi la serviciu, care n-au făcut sport de performanță și se antrenează de două ori pe săptămână pe banii lor, vor da piept cu una dintre echipele profesioniste ale handbalului românesc. De ce nu HCM Constanța, Sport Club Bacău sau Dinamo. O poveste din ciclul „David versus Goliat” sau „participarea echipajului de bob al Jamaicăi la Jocurile Olimpice de iarnă din 1988″. Simțiți potențialul?
Victoria, fără nicio aluzie la fosta echipă a securității
Echipa se numește HC Victoria și a fost înființată în 2010, ca o echipă mixtă de amatori (fete și băieți). De ce Victoria? Ovidiu Bufnilă, băiat trecut prin presa de sport, simte nuanța: „Nicio aluzie la vechea echipă a Securității. Din câte știm, unul dintre fondatori s-a născut în comuna Victoria, sau cam așa. Oricum nu contează”, spune el. Este miercuri, zi de antrenament la sala Apollo din Capitală. Veselie mare, cu 20 de persoane în plină mișcare: 7 fete și 13 bărbați. Imaginea de ansamblu e cea a jocurilor din copilărie, totul fun, nimic încrâncenat. „Nu ne strângem niciodată toți, pentru că întotdeauna are măcar unul dintre noi probleme la serviciu. Așa că facem antrenament atâția cât suntem. Poate să ni se alăture oricine, ușile sunt deschise”, explică Alexandru Nae, singurul dintre toți care trăiește din handbal (e antrenor la Balotești). Dovada caracterului extins al proiectului: între ei, la antrenamentul respectiv, s-a aflat un tip cu părul ușor cărunt, pe care nu-l cunoștea nimeni. Sau aproape nimeni.
Cristian Ardeleanu (35 de ani) este cel care developează istoria echipei: „Marius Dumitran este cel care a pornit proiectul, în 2010. Scopul a fost unul singur, handbal pentru mișcare și divertisment. La primul meci, au fost șapte oameni, din care au jucat numai cinci, pentru că doi nu aveau adeverințe medicale. Eu am venit în 2012, împreună cu Cătălin Neaga”.
Povestea lui se mulează aproape perfect pe tiparul majorității. În adolescență a făcut un pic de hanbdal, dar a renunțat la sport în favoarea studiilor. A absolvit Facultatea de Chimie Alimentară, iar ulterior a intrat în lumea afacerilor. Stresul, munca de birou, cinele servite tot mai târziu, necazurile (un business prăbușit, cu 500.000 de euro gaură) l-au transformat într-un supraponderal. „Când am venit prima dată la sală, aveam aproape 130 de kilograme. În câteva luni, am slăbit 20. Mi-am schimbat toată garderoba, mi-am eliberat mintea. N-am fost niciodată un complexat pentru aspectul meu, dar am câștigat în încredere. Nu mai gâfîi, fac totul cu alt apetit. Când vezi că poți să faci minuni cu tine, mai mult decât orice dietă sau regim alimentar, simți că poți să spargi orice perete. Sper să joc până la 55 de ani”. Cristi este portarul echipei HC Victoria. „Există un campionat de amatori la nivelul Capitalei, vreo 20 de echipe. Anul trecut, noi am ocupat locul 6. Au fost unele discuții privind viitorul, dar am decis să rămânem la nivelul acesta. Ne reprezintă cel mai bine, plus că promovarea ar însemna un buget pe care nu ni-l permitem”, dezvăluie Ardeleanu. Banii se strâng sub formă de chetă sau prin abonament, atunci când e vorba de închirierea sălii (10 lei de persoană).
Cristi Ardeleanu este și cel care a înscris echipa în Cupa României. Naviga într-o dimineață pe net și a văzut anunțul pe site-ul FR de Handbal: „orice echipă se poate înscrie”. În timp record, era ultima zi îngăduită, a pus HC Victoria. Tragerea la sorți a fost una cu noroc: adversarul din primul tur a fost Danubius Călărași, o echipă tot de amatori. La București, într-o sală Apollo cu tribune pline („au venit mai mulți ca la meciul România – Italia, din preliminariile Campionatului Mondial”, spune Ardeleanu), HC Victoria s-a impus la opt goluri (33-25). În retur, călărășenii au câștigat la 7 puncte distanță (21-14), însă nu le-a fost de ajuns.
Calificarea i-a surprins chiar și pe ei („îmi vine să mă ciupesc, să mă conving că nu e un vis”, se alintă Cristi Ardeleanu), dar a și adus prima dilemă: ce adversar să le aducă sorții în cale în optimi? În glumă, cei care țin cu Dinamo și-ar dori să întâlnească Steaua, iar cei care iubesc culorile „roș-albastre” ar dori să-i chinuiască pe câini. Unii vor merge spre SC Bacău, că e o echipă așezată și poate le vor dona un rând de echipament (au un singur rând de tricouri de joc, primite sponsorizare, singura de altfel). Ca imagine, toți sunt conștienți că nimic nu ar fi mai frumos pentru ei decât un meci cu HCM Constanța, campioana României. „Eu îl țin pe Șimicu (n.r. – cel mai bun handbalist al României în 2013; 2,02 metri și 96 de kilograme)”, anunță Bufnilă.
A doua zi după meci, un mesaj tulburător a fost postat pe Facebook. „Astăzi am salvat două vieți și sunt mândru de calificare”. Ionuț Toma (27 de ani), paramedicul SMURD, intrase direct de gardă imediat cum a ajuns la București, iar dis-de-dimineață a avut două intervenții la limită: un accident auto și un infarct. Pentru el, handbalul este mai mult decât un sport, este familie. La propriu. Prin intermediul unei colege de echipă a cunoscut-o pe viitoarea lui soție, pe care a cerut-o în căsătorie la Campionatul Mondial feminin de anul trecut, din Serbia. Colegii i-au fost complici: ei au ținut bannerul cu mesajul „vrei să fii soția mea?”. Vorbele au fost ale lui, iar emoțiile ale ei.
Exceptându-l pe „Tomiță” și pe încă doi-trei amatori de la HC Victoria, care au adrenalina prinsă în fișa postului, pentru ceilalți sportul este mai mult decât un divertisment. E viață, tumult, cafeaua tare care îi pune pe picioare după o zi de lucru la birou.
Cine sunt componenții echipei Cristian Ardeleanu – inginer, patron firma Laurom Solutions Cătălin Neaga – inginer, recrutor HR, Competence Call Center Ionuț Gabriel Toma – paramedic, SMURD Zsolt Istvan Nagy – Centrul de servicii pentru afaceri Hewlett Packard Romania Marius Dumitran – asistent doctorand Facultatea de Matematică și Informatică „UB” Dragoș Luscan – personal trainer, Stejarii Country Club Dan Vasiloiu – Software Developer, Anais IT Ștefan Movileanu – profesor kinetoterapeut Răzvan Anghel – administrator, SC Ralex Forest Vlad Bobeică – Key Account Manager, Aop Orphan Pharmaceuticals Dragoș Vasile – dispecer, SC Aviroms rent a car Bogdan Dăscălescu – digital media specialist – Golin Harris Răzvan Cristian Marin – student, Politehnică Todor Dinu – student pilot, Școala de aviație FlyTeam, Budapesta Mădălin Malinescu – Sales&Purcahsing Manager Ovidiu Bufnilă – jurnalist, purtător de cuvânt Societatea Ornitologică Română Alex Barbu – Registration Officer, Trans Speed Alexandru Nae – antrenor handbal, CS Balotești
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER