EURO 2014 | Țaca-paca, doar egal cu Danemarca. Tricolorele au pierdut un punct în ultimele trei secunde: România – Danemarca 29-29

Redactor:
Marius Hutu
EURO 2014 | Țaca-paca, doar egal cu Danemarca. Tricolorele au pierdut un punct în ultimele trei secunde: România - Danemarca 29-29
  • Publicat:
  • Actualizat:

România rămâne fără victorie la Europeanul din Ungaria și Croația, dar în viață, după ce a remizat marți seară cu Danemarca, scor 29-29. Tricolorele au avut șansa victoriei, dar au primit gol cu trei secunde înainte de final, după ce pivotul Thorsgaard a fost angajată excelent pe semicerc și a învins-o pe Paula Ungureanu

România este răscolită de prezent, Danemarca de amintiri. Faptul că naționala țării noastre a învins reprezentativa nordică peste tot pe unde a prins-o în ultimul deceniu, inclusiv într-o finală mică la Campionatul European (2010), țin încă vii șansele de a reuși o resuscitare la cel mai înalt nivel. În handbal nu joacă istoria, cea mai bună dovadă fiind nivelul la care a ajuns naționala masculină, dar uneori poate oferi o doză în plus de moral, mai ales că amintirile sunt totuși mai proaspete. Și încă răscolesc Danemarca, având în vedere că a pierdut o medalie pe teren propriu, tocmai în fața României, iar de atunci n-a mai avut ocazia unei revanșe.

Ambele reprezentative au încă grupuri importante de jucătoare de la disputa din urmă cu patru ani, Nechita, Ardean, Brădeanu, Neagu, Chintoan vs Kviesgaard, Thorsgaard, Line Jorgensen, Norgaard. Nucleele lor caracterizează meciul pe care îl avem de urmărit, între o echipă cu o bogată experiență (România) și una ajunsă la maturitate după 4-5 ani de reconstrucție (Danemarca). Diferența de vârstă, ca medie, este de aproape doi ani între cele două naționale, în favoarea României. Ca și în cazul istoriei, nu joacă nici cărțile de identitate, dar și acest aspect poate fi un reper într-o partidă cu o încărcătură deosebită.

Dar care este miza cu adevărat? România joacă pentru a se menține într-un grup al primelor 8-10 națiuni din Europa. Offf, cum sună acest lucru după ce câțiva ani naționala era mereu inclusă în grupul marilor favorite la câștigarea unei medalii, indiferent de natura turneului. Însă aceasta este realitatea de azi, fie că vrem să acceptăm, fie că nu. În schimb, Danemarca încearcă să facă din nou saltul către vârf după o perioadă în care și-a ținut la încărcat bateriile. Dacă sunt de calitate bateriile, rămâne de văzut, România le face o primă probă, apoi urmează Norvegia și toți ceilalți adversari cu care se intersectează pe traseu.


Țăcălie a făcut cel mai bun meci al ei la națională, reușind 10 goluri în partida cu Danemarca

Problema moralului s-a rezolvat după primele atacuri

Cea mai stringentă problemă a lui Tadici înaintea jocului a fost partea psihică a echipei. Cum se poate ridica o formație căzută după o înfrângere usturătoare. Poate un debut de joc tare, lucru care a lipsit în primul joc? Chiar de la primul atac, România a intrat cu gol, reușită Țăcălie! Faza imediat următoare, Paula Ungureanu are o paradă de excepție. Alergăm rapid în atac și… din nou gol. Apare pe lista marcatoarelor Pintea: 2-0 (min. 2).

Naționala sparge gheața tocmai de pe posturile în care nu a avut prea mare succes cu campioana olimpică: inter dreapta, poartă, pivot. Începutul de joc descătușează și o formație debusolată cu 24 de ore în urmă. Efectele se văd imediat: golurile se înmulțesc în poarta Danemarcei, la fel și paradele Paulei Ungureanu. După numai 5 minute de joc, România conduce cu 4-0! Cine ar fi crezut? Tricolorele marchează și de la 7 metri prin Neagu, dar reușesc să evite și contraatacurile adversarelor. Mingile nu se mai vând, iar Danemarca nu beneficiază de principala armă. Timpul începe să se scurgă, jocului României începe să semene un fel de „Țaca-Paca”,

Țăcălie prinde de fiecare dată plasa porții, iar moralul se reface treptat. Răutatea de care echipa are nevoie se observă ușor în minutul 19, când Neagu înscrie cu sete, cu o viteză de 98 km/h. Adică cu 10 kilometri mai mult decât a atins maximul cu Norvegia. România își ține la respect adversara, la 2-3 goluri distanță, chiar cinci goluri spre finalul primei reprize (16-11, min. 26). Singurul scurtcircuit apare pe finalul primei părți, când tricolorele nu reușesc să marcheze din două superiorități numerice. După 30 de minute, România a intrat însă la vestiare cu un alt tonus decât a ajuns la meci, dar și cu o diferență bună de scor, patru goluri: 16-12.


Imediat după meci, Nechita a mers la spitalul din Debrecen pentru un control la umărul lovit

Accidentarea Adei Nechita, minus în apărare pentru România

Europeanul se prezintă deja altfel pentru naționala lui Tadici, dar mai este nevoie de alte 30 de minute la același nivel. Danemarca joacă liniar un meci întreg, la același nivel, indiferent de scor. România ne-a obișnuit, în schimb, în ultimii ani cu fluctuații.

Repriza a doua începe fără Ada Nechita, care în minutul 23 o accidentare serioasă la umăr. Cea care a înlocuit-o, Laura Chiper a înscris din acțiune în minutul 35, dar este depășită cu ușurință în apărare de Maria Fisker, care marchează gol după gol. Eficiența tricolorelor în atac de 67% în prima repriză mai scade, iar Danemarca egalează în minutul 40! Tadici cere time-out, fanii români ridică nivelul decibelilor, iar România prinde din nou forță. Paula devine imbatabilă, iar în numai patru minute naționala se desprinde din nou la trei goluri: 23-20! Este rândul lui Pytlick să reacționeze și pune cartonul verde de time-out pe masa oficialilor. Selecționerul încearcă să le odihnească pe rând, pe Neagu și Brădeanu, dar nou-intrata Gabriela Perianu irosește două atacuri consecutive, iar Danemarca este din nou în joc: 23-22 (min. 47). Profitând și de o superioritate, nordicele egalează din nou în minutul 49, scor 23-23, astfel că finalul aduce o tensiune teribilă și în teren, dar și în tribune.


În ultimele minute, Țăcălie nu a rezistat în defensivă, rămânând fără suflu

Cu excepția Adei Nechita, Tadici revine la formula de atac din startul jocului. Danemarca profită însă de o bară a Cristinei Neagu și preia pentru prima dată conducerea în minutul 51 (24-23). Adriana Țăcălie face meciul vieții, ajunge la cota 10 din inter dreapta, Neagu o acompaniază (20 goluri împreună), iar speranțele unei reveniri de senzație a României în turneu rămân intacte. Florina Chintoan aduce plusul de care echipa are nevoie pentru a răpune o echipă senzațională a Danemarcei și cu un șapte metri plus eliminare și un gol, readuce prima reprezentativă la două goluri: 28-26. Până la final mai sunt 2 minute și 48 de secunde, iar Pytlick face o ultimă încercare, cu șapte jucătoare de câmp!   

Cu două secunde înainte de final, Danemarca egalează, scor 29-29! Thorsgaard a fost angajată excelent, iar apărarea noastră a cedat din nou în partea dreaptă, unde Țăcălie, altfel MVP-ul României, n-a mai avut suflu. Nordicele s-au bucurat ca după o victorie – lucru subliniat și de antrenorul Jan Pytlick la conferința de presă – în timp ce peste fețele tricolorelor s-a putut citi din nou tristețea. Până la urmă, au pierdut un punct imens, după un joc în care evoluat admirabil. „Revanșa” vine joi, contra Ucrainei (ora 19:15), în ultimul meci din Grupa B, în care măcar un egal e suficient pentru calificarea în Main Round-ul care va avea loc tot la Debrecen.

România – Danemarca 29-29 (16-11)

România: Ungureanu 11 intervenții – Neagu 10, Țăcălie 10, Chiper 3, Chintoan 2, Pintea 1, Nechita 1, Perianu 1, Elisei 1.

Danemarca: Toft 9 intervenții, Poulsen 4 intervenții – Fisker 8, Stine Joergensen 6, Burgaard 4, Gravholt 3, Norgaard 3, Thorsgaard 2, Kviesgaard 1, Line Joergensen 1, Kristiansen 1.

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
În timp ce Bianca Drăguşanu petrecea la un botez unde se afla şi Alex Bodi, Gabi Bădălău plângea la un interviu. Subiectul sensibil pentru afacerist
În timp ce Bianca Drăguşanu petrecea la un botez unde se afla şi Alex Bodi, Gabi Bădălău plângea la un…
OUT! Plecări în masă după rușinea de la EURO, inclusiv a selecționerului! Rămâne un singur om
OUT! Plecări în masă după rușinea de la EURO, inclusiv a selecționerului! Rămâne un singur om
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica…
Reacția ucrainenilor după Belgia – România 2-0: „El e bun, dar unde sunt restul?”
Reacția ucrainenilor după Belgia – România 2-0: „El e bun, dar unde sunt restul?”
Anamaria Prodan și SECRETELE siluetei impecabile. Are 51 de ani, dar arată BESTIAL: „Am făcut o listă cu ce alimente îmi plac…”
Anamaria Prodan și SECRETELE siluetei impecabile. Are 51 de ani, dar arată BESTIAL: „Am făcut o listă cu ce alimente…
Ce nebunie, răsturnare de situaţie la Euro 2024, e DEZASTRU pentru naţională!
Ce nebunie, răsturnare de situaţie la Euro 2024, e DEZASTRU pentru naţională!
BANCUL ZILEI. Soacra îl întreabă pe Bulă: - Am auzit că i-ai făcut fiicei mele o cerere în căsătorie. De ce...
BANCUL ZILEI. Soacra îl întreabă pe Bulă: - Am auzit că i-ai făcut fiicei mele o cerere în căsătorie. De…
Cine sunt tinerii găsiţi morţi într-un hotel din Capitală. Ultimele clipe cu Alexandra şi Marinel în viaţă, surprinse de o cameră de supraveghere
Cine sunt tinerii găsiţi morţi într-un hotel din Capitală. Ultimele clipe cu Alexandra şi Marinel în viaţă, surprinse de o…
Cea mai PUTERNICĂ rachetă a Europei, gata de lansare!
Cea mai PUTERNICĂ rachetă a Europei, gata de lansare!
Ea îl ajută pe Istvan Kovacs să uite de toate criticile. Denisa este model și arată uluitor!
Ea îl ajută pe Istvan Kovacs să uite de toate criticile. Denisa este model și arată uluitor!
Primă de calificare colosală! Câţi bani primeşte România după ce a ajuns în optimile EURO 2024
Primă de calificare colosală! Câţi bani primeşte România după ce a ajuns în optimile EURO 2024
E complet ilegal. Niciun român nu are dreptul să CEARĂ asta. Ajungi la închisoare
E complet ilegal. Niciun român nu are dreptul să CEARĂ asta. Ajungi la închisoare
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe jar cu cele mai îndrăzneţe apariţii
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe jar cu cele mai îndrăzneţe…
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri reduse
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri reduse
România, după o calificare istorică la Euro 2024: petrecere cu boxa dată la maximum, pe manele VIDEO
România, după o calificare istorică la Euro 2024: petrecere cu boxa dată la maximum, pe manele VIDEO
România s-a calificat de pe primul loc în optimile de finală ale Euro 2024, după remiza cu Slovacia
România s-a calificat de pe primul loc în optimile de finală ale Euro 2024, după remiza cu Slovacia
Cum scapi de RUGINA de pe mașină? Cât costă și care sunt cele mai bune metode
Cum scapi de RUGINA de pe mașină? Cât costă și care sunt cele mai bune metode
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor Insula Iubirii
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor Insula Iubirii
×