Sezonul intern de handbal 2017-2018 vine cu o modificare importantă la nivelul juniorilor III și IV. Toate echipele vor fi obligate prin regulament să se apere avansat în prima repriză! Regulamentul a fost deja aprobat în ședința Consiliului de Administrație al FR de Handbal.
Rămasă în urmă cu handbalul, cel puțin în sectorul masculin, România s-a decis, în sfârșit, să facă ceva pentru a reuși să mai reducă în următorii ani din decalajul față de marile puteri mondiale. Și unde putea să acționeze, dacă nu la nivel de copii și juniori, întrucât majoritatea problemelor de acolo încep. Antrenorii de la juniori III și IV au primit o provocare importantă pentru noul sezon, să-și învețe echipele să se apere avansat, timp de o repriză, dincolo de linia de 9 metri! Cerință OBLIGATORIE!
Ideea a fost lansată, spun surse ProSport, de selecționerul Xavier Pascual, după ce a urmărit o acțiune la Turda, „Handbal în salină”, chiar la începutul acestui an. Antrenorul echipei FC Barcelona a fost surprins în mod plăcut de evenimentul respectiv, dar a remarcat și o mare hibă: jucătorii mai corpolenți, mai înalți din echipă marchează cu lejeritate goluri în fața unei apărări așezate pe linia de 6 metri! Practic, toate mingile îi caută pe jucători mai înalți, mai corpolenți, Xavier Pascual remarcând, de fapt, că aceștia joacă de fapt singuri. La ce folos 12 goluri din 15 aruncări într-un meci?
De aici, ideea s-a „rostogolit” în handbalul românesc, a ajuns în primăvară pe masa Comisiei Tehnice și chiar dacă unii antrenori nu au fost de acord cu o astfel de măsură, aceasta a fost impusă și mai departe de Federația Română de Handbal. Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute s-a materializat printr-un regulament pentru echipele de juniori III. Toate trebuie să se apere avansat în prima repriză în viitorul campionat.
Cerințe privind regulamentul de joc al competiției
Regulamentul a dat naștere deja la multe discuții, cu păreri pro și contra, dar în urma discuțiilor purtate am cules câteva idei interesante. Pe lângă ideea în sine, de a învăța copiii să se apere într-o apărare avansată încă de la vârste fragede, alte aspecte sunt și mai interesante.
În primul rând, acei 2-3 jucători mai „măricei” la juniori III se pot dezvolta altfel în fața unei apărări avansate. Cu o astfel de defensivă îi obligi pe cei din atac să ia decizii în funcție de adversari. Cei mici își dezvoltă mai bine atenția, orientarea, îndemânarea (prinderea mingii în alergare), schimbările de direcție. „Un astfel de sistem de apărare îi face pe jucători să gândească de mici. Azi, li se dezvoltă doar 30% din simțurile handbalului, pentru că nu-i punem în situații pentru a se dezvolta„, ne-a precizat un personaj din handbalul românesc, care s-a arătat de acord cu o astfel de măsură regulamentară.
Una din problemele ridicate este cum va fi aplicat un astfel de sistem și dacă este indicat sancționarea copilului sau mai degrabă ar trebui prevăzute sancțiuni pentru antrenor. Până la urmă, copiii ascultă în general indicațiile tehnicienilor.
Un astfel de sistem a mai fost folosit în România, dar la juniori I, cu mai bine de 20 de ani în urmă, pe vremea generației lui Robert Licu, dar s-a renunțat la experiment după vreo 2 ani. Spania a folosit mai multe tipuri de apărare la acest nivel: apărare deschisă 3-2-1, apărare 1 cu 5, apărare om la om pe tot terenul, etc, echipele fiind obligate să joace astfel două reprize din cele patru a câte 10 minute. Dacă a ajutat ori ba, nu avem date certe, dar după rezultate Spania este între cele mai bune națiuni din lume la nivel de copii și juniori (masculin). În weekend-ul trecut tocmai a câștigat titlul mondial la tineret. E de prisos să amintim ce reprezintă Spania la nivel de seniori pe ambele fronturi (feminin și masculin).
Dacă va avea succes sau nu o asemenea măsură, rămâne de văzut, ideea e că handbalul românesc are nevoie de o regenerare, iar planul de acțiune trebuie început chiar de jos, de la cei mai mici.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER