În Anglia, spre exemplu, cluburile de fotbal au în staff oameni specializați în mental coaching, psihologi sportivi în speță, și nu vorbim numai de grupările din Premeir League, ci și de cele din al doilea și al treilea eșalon valoric. Poate că și datorită acestui aspect, coroborat bineînțeles și cu altele la fel de importante, fotbalul englez s-a dezvoltat incredibil în ultimii ani, ajungându-se la sume colosale pentru drepturile tv, peste 2 miliarde de euro anual!
Prin comparație, în România există un singur club ce are angajat un psiholog sportiv, Andreas Hniatiuc, care face parte din staff-ul Academiei de Fotbal Voluntari, după ce a lucrat la FC Dinamo și cu echipele feminine de handbal și volei ale clubului CSM București. Nu întâmplător, în perioada în care Andreas a fost psihologul celor două formații ale CSM, prima a câștigat Champions League, iar cea de-a doua – Challenge Cup! El a colaborat timp de 5 ani cu Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, unde a evaluat și a lucrat cu copiii care azi joacă în prima ligă (toți cei care au plecat de la Viitorul sau sunt la Viitorul, proveniți din Academie).
Hniatiuc, care este și președintele Asociației pentru Psihologia Sportului din România, organizează în acest final de an mai multe cursuri de inițiere și instruire în psihologia sportului: pe 4-5 noiembrie la Cluj, pe 11-12 noiembrie la Timișoara, pe 18-19 noiembrie la Târgu Mureș și pe 9-10 decembrie în București. Cursurile fac parte dintr-un program de inițiere și instruire, pe care APPS îl va implementa la nivel național.
„Toate demersurile inițiate de APPS urmăresc crearea unui cadru favorabil performanței sportive. În acest context, ne propunem să formăm specialiști care să aducă plusvaloare sportului, prin informațiile, competențele și experiența dobândite în aria psihologiei sportului, astfel încât să putem așeza sportul românesc pe drumul firescului. La cursurile APPS, sunt așteptați psihologi, sportivi, manageri, antrenori și alte categorii de persoane implicate în sport, cărora le vom împărtăși din metodele de lucru acumulate de noi pe parcursul a aproape 20 de ani de experiență”, explică Andreas Hniatiuc obiectivul cursurilor ce vor avea loc în noiembrie și decembrie.
Ovidiu Burcă și Carmen Amariei, printre lectori
La aceste cursuri vor vorbi, printre alții, Andreas Hniatiuc, Ioan Popoviciu (psiholog și membru fondator APPS), profesor Zoltan Bogathy, o somitate în lumea psihologiei, Ovidiu Burcă (manager sportiv), Carmen Amariei (antrenor de handbal), Jackie Ionescu (profesor și antrenor de fotbal), Cristian Gheorghe (Country Sales Manager la Sport Evolution Group – SEG), Adrian Socaciu (președinte Student Sport).
Înscrierile se pot face prin email, la [email protected]
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER