Handbalul românesc o sărbătorește azi pe Simona Gogârlă, care împlinește 42 de „primăveri”. Chiar dacă nu se află în prezent pe banca tehnică a unei echipe din Liga Națională, golgheterul Campionatului European din 2000 nu are pauză. „În momentul de față lucrez cu Nicoleta Lazăr la echipele de junioare I și III ale Chimiei Rm. Vâlcea. În același timp, încerc să mă ocup cât mai mult de Alicia în această perioadă (n.r. – fiica handbalistei în vârstă de 14 ani, considerată una din cele mai promițătoare handbaliste de mâna stângă, azi fiind un inter de 1.83 metri), îi acord toată atenția mea”, a mărturisit fostul inter stânga al echipei naționale.
Simona Gogârlă a fost una din cele mai importante handbaliste ale României în perioada 1995-2009, timp în care a evoluat și la trei din cele mai în vogă echipe ale Bătrânului Continent, Oltchim, Krim Ljubljana, Gyor. De fapt, ascensiunea echipei maghiare în Europa a început din momentul în care legiunea română, cu Simona Gogârlă, Aurelia Brădeanu, Ana Maria Șomoi iar mai târziu și cu Simona Spiridon, a sosit în Gyor. „Peste tot am avut parte de momente extraordinare, la fiecare echipă am amintiri de neuitat. Am jucat ani buni la Oltchim și Gyor, dar n-aș exclude din topul celor mai importante echipe nici Krim Ljubljana, unde am avut ocazia să lucrez Vinko Kandja (n.r. unul dintre cei mai mari antrenori ai lumii în anii 90, decedat la începutul anilor 2000). Am învățat foarte multe lucruri de la el, la vremea respectivă chiar mi-am scris în caiet și antrenamentele. Nu știam eu atunci că voi ajunge antrenor, dar acum mă folosesc de multe lucruri învățate de la Vinko Kandja, a fost un Alex Ferguson al handbalului”, ne-a povestit sărbătorita zilei.
Simona Gogârlă a câștigat Campionatul Mondial cu naționala de tineret în 1995, a devenit golgheterul Campionatului European din 2000, a câștigat medalia de argint la Mondialul de senioare din 2005 și a jucat mai multe finale de cupe europene cu Krim, Oltchim, Gyor, Rulmentul. „Îmi aduc aminte că medalia de aur din 1995 a venit după o muncă titanică depusă sub comanda domnilor profesori Cojocaru și Băban, un alt moment de mare satisfacție a fost medalia de argint cucerită la St Petersburg în 2005, nu pot să uit nici emoțiile trăite în 2000, când am primit trofeul pentru cea mai bună marcatoare a Campionatului European. Fiecare turneu final a reprezentat în primul rând un motiv de bucurie pentru mine”, ne-a relatat Simona Gogârlă.
93 de meciuri a evoluat Simona Gogârlă pentru echipa națională de senioare, pentru care a înscris 455 goluri, conform datelor FRH
La zi aniversară, interul stânga a vorbit despre momentele frumoase din trecut, dar și despre prezentul la echipa națională, sub comanda lui Ambros Martin: „Este un antrenor foarte bun, care trebuie ajutat însă și de jucătoare, astlel încât prima reprezentativă să ajungă sus la turneele finale”.
Simona Gogârlă nu a apucat să lucreze cu antrenorul spaniol, dar și-a amintit că la sfârșitul sezonului 2004, când a plecat de la Itxako, Martin tocmai ajunsese la echipă: „N-am mai apucat să mă antreneze pentru că în acel an am plecat la Gyor, dar m-a rugat să-l ajut cu niște jucătoare din România. Astfel, la Itxako au ajuns Petro Melinte, Ildiko Kerekes-Barbu și Alina Țurcaș”.
În ceea ce privește planurile de viitor, Simona Gogârlă speră să revină cât mai curând pe banca tehnică a unei echipe din Liga Națională, după ce a căpătat deja experiență în ultimii ani la Rapid, CSM Ploiești, HCM Rm. Vâlcea și SCM Craiova. „Oricum nu stau în această perioadă, din contră. Merg cu Alicia la antrenamente, iar când vin acasă mă aleargă cel mic (n.r. Teodor – 2 ani și 9 luni), nu mă lasă nicio clipă. Așadar, sunt într-o continuă mișcare la 42 de ani!”, a concluzionat fosta handbalistă, care sărbătorește ziua aniversară la antrenamente și cu o masă de post, că tot suntem în Săpătâna Mare a Paștelui.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER