Liga Națională se reia fără schimbări majore în loturile celor 14 competitoare, transferurile efectuate la jumătatea sezonului fiind nesemnificative. La statul etapei a 14-a, clasamentul este segmentat în trei părți:
Lupta la titlu: CSM București – HCM Baia Mare
Cele două formații se luptă și în acest sezon la titlu, diferența de la sfârșitul turului fiind făcută de meciul direct, disputat chiar în etapa a 13-a (CSM – HCM 24-21). Foarte probabil, campioana se va decide în partida retur, programată în jurul datei de 23 aprilie, în Baia Mare. Până atunci, este greu de crezut că HCM și CSM se vor încurca la „indirecte”. Cele două formații sunt angrenate și în Liga Campionilor, astfel că forma sportivă pe care o vor atinge cele două combatante spre sfârșitul sezonului va fi determinantă în bătălia pentru titlu.
CSM București are un mic avantaj la startul returului, având în vedere rezultatul consemnat în partida tur, în Capitală. În caz de egalitate de puncte, meciurile directe vor stabili campioana. Apoi, nu trebuie omis faptul că până la meciul direct din aprilie, mai multe jucătoare ale celor două echipe vor trece și peste un turneu preolimpic, programat la jumătatea lunii martie. Practic, HCM va avea, cu excepția Alexandrei Do Nascimento, cam toată echipa angrenată în meciuri cruciale. De partea cealaltă, CSM va furniza doar câteva jucătoare la echipele naționale în acea perioadă.
Șapte echipe visează la cupele europene
Echipele clasate pe locurile 3-9 sunt în cărți pentru a prinde un loc de cupă europeană. În condițiile în care primele două locuri în Liga Națională sunt deja acontate, iar un alt loc în Cupa Cupelor va fi rezervat unei premiante la Cupa României, bătălia pentru pozițiile 3-4, care asigură prezența în viitoarea ediție a cupelor europene, va fi mai mult decât interesantă. Dunărea Brăila este într-o poziție ideală pentru a prinde un loc de cupă europeană, în acest moment având 5 puncte avans față de locul 5, ocupat de Corona. Roman și Brașov (echipe care se întâlnesc la începutul acestui an și în optimile Cupei EHF) vor fi, probabil, principalele adversare în disputa pentru ultimul loc pe podium. Toate cele 3 formații se prezintă cu aceleași loturi.
CSM Ploiești (în funcție de cum va gestiona problemele financiare), SCM Craiova și HC Zalău vor avea la rândul lor multe de spus în acest retur, cele 3 formații fiind practic la o victorie distanță de locul 4, ocupat de HCM Roman. Am inclus în această categorie și HCM Rm. Vâlcea, care teoretic va arăta mai solid în retur, în condițiile în care sunt așteptate să revină Clara Vădineanu și Janina Luca.
În fiecare rundă este programat cel puțin un meci cu formații implicate în lupta pentru calificarea în cupele europene. Returul începe tare, cu trei partide: Corona – Vâlcea, HCM Roman – HC Zalău și SCM Craiova – Dunărea Brăila.
Cinci echipe au și grijile retrogradării
Alba Sebeș și Rapid București sunt la startul returului într-o situație foarte dificilă, având de recuperat cel puțin 7 puncte pentru a evita o retrogradare directă din Liga Națională la sfârșitul sezonului. Cele două formații nici nu au făcut transferuri în această perioadă, care să le permită să iasă din zona fierbinte a clasamentului.
Slobozia, Cluj și Cisnădie nu sunt ferite nici ele de griji, având în vedere că locurile 11-12 vor participa la sfârșitul sezonului la un turneu de baraj. cu 4 formații din Divizia A. Bătălia dintre CSM Bistrița și Cetate Deva din Seria 2 a Diviziei A va propulsa în barajul de retrogradare / promovare cel puțin o formație periculoasă pentru echipele din LN care vor ajunge într-o astfel de situație.
CLASAMENTUL Ligii Naționale a României de handbal feminin, sezonul 2015-2016
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER