Handbalul, sport uruguayan și nu german? Acest lucru a fost susținut în anii 30 de un profesor din țara sud-americană, inventator în 1918 al „Balonului”, un joc asemănător cu prima versiune a sportului al cărui Campionat Mondial începe azi în Suedia.
Pe un teren de fotbal din Montevideo, în august 1918, Antonio Valeta încearcă să creeze un sport colectiv nonviolent, organizând primul meci al Balonului, un sport jucat cu mâna și fără contact, cu două echipe de 11 jucători. Un an mai târziu, în Germania, profesorul Karl Schelenz lansează „feldhandball”, care se joacă tot în 11, cu mâna, pe un teren de fotbal și este considerat principalul precursor al handbalului modern în 7. Când regulamentul acestui sport apare în Uruguay, în 1926, deoarece se cerea integrarea în programul JO, în țara sud-americană e stupoare!
„Noi credem, la fel ca și domnul Valeta, că este vorba de un plagiat, deoarece o astfel de coincidență este de negândit”, scrie Diario de la Plata, în 1926. Uruguayenii cred că marinarii germani au asistat și chiar au participat la primele meciuri ale „Balonului” în 1918 și au dus acest sport în Europa. „Este sigur că în 1918 exista o navă germană la Montevideo. Însă în acea vreme, Karl Schelenz nu a venit niciodată în Uruguay și nu era marinar”, a explicat Adriana Suburu, autoarea cărții „Balonul, sport național uruguayan”.
Articol publicat de Luminița Turcu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER