19 decembrie 2005. Momentul de cotitură al unei echipe care dominase handÂbalul românesc în ultimele două decenii, dar fără să fi câștigat vreodată Liga Campionilor. Prima zi după ce România cucerise argintul mondial în Rusia, la nivel de echipă națională. Data la care un vis s-a transformat în ordin, iar Oltchim, ridicat la rang de „bun național”.
Impulsionat de performanța reprezentativei la St. Petersburg și de primirea cu fast a tricolorelor, noaptea, la Intercontinental, directorul general al SC Oltchim, Constantin Roibu, l-a chemat de urgență în birou pe Ioan Gavrilescu, președintele echipei, pentru a-i trasa un obiectiv mai important ca niciodată. „«Ai tema să încerci să aduni la Vâlcea toată naționala, plus antrenorul Tadici», mi-a spus domnul Roibu. Am ajuns la concluzia că putem obține rezultate de excepție și la club”, ne istorisește Gavrilescu.
„Dezlegarea”, după Ardean Valul i-a cuprins pe toți, iar în numai câteva luni, Oltchim a pus bazele unei echipe trăsnet, ce s-a impus rapid în Europa. Steluța Luca a fost prima jucătoare convinsă să vină la Vâlcea, Gheorghe Tadici fiind lămurit de „generalul” Roibu, astfel că lucrurile au început să se lege. Negocierile nu au fost însă deloc ușoare: „Ardean a fost cel mai greu de convins. Era o jucătoare tânără, vânată. A fost o luptă acerbă între noi și Rulmentul, neoficial chiar se spunea că a semnat cu Brașov, dar a fost bine sfătuită de nașul ei de cununie, iar handbalista a venit la Vâlcea. După ce am realizat primele două-trei transferuri, lucrurile s-au simplificat. Jucătoarele au vorbit între ele, și-au spus «Haideți, că e treabă serioasă și putem da lovitura!», iar echipa s-a închegat”, continuă președintele CS Oltchim. În total, Vâlcea a realizat 11 transferuri de răsunet, Dinu, Stanca, Maier, Beșe și Lecușanu fiind alte nume grele convinse să ia parte la proiect. În Tadici s-a „tras” după un meci dubios Oltchim a spart rapid porțile Europei. În primul sezon a câștigat Cupa Cupelor în 2007, Supercupa Europei, a urmat apoi Liga Campionilor cu calificare în premieră în faza grupelor principale (2008) și semifinale (2009). În tot acest răstimp nu a curs însă numai lapte și miere. „În 2008 am ratat calificarea în semifinalele Ligii, după ce am pierdut un punct la Nürnberg. Toată lumea a crezut că simplul act de prezență înseamnă victorie. A urmat și un rezultat dubios între Györ și Lada, astfel că am ieșit din cursă. În vară s-a renunțat la serviciile lui Tadici. Atmosfera la echipă nu era cea mai bună. L-am adus pe Ivica Rimanic, dar relațiile jucătoare-antrenor s-au deteriorat în timp. Nici acum nu știu cine a fost vinovat. Mizând pe faptul că orice schimbare este benefică, cel puțin la început, l-am adus pe Radu Voina. Oltchim a ajuns în semifinale, dar s-a făcut totuși o mare greșeală. Înainte de «dubla» cu Viborg, conducerea tehnică și jucătoarele au cerut patru zile de refacere la Moeciu. Echipa a fost scoasă practic din priză. Așa n-a mai avut nicio șansă cu Viborg”, dezvăluie Gavrilescu. „Voina poate fi cel mai bun din istorie” Mizând pe același schelet al naționalei din 2005, fără Dinu, retrasă, dar întărită cu Ungureanu, Neagu și Vizitiu, ultimele două jucătoare din noul val, Oltchim a ajuns din nou în semifinalele Ligii. Pentru a patra oară în istoria clubului, însumând și edițiile din 1990 și 1992. Este însă echipa formată în 2006 cea mai bună din istorie? „Greu de spus care formație este mai bună. Dar, dacă Radu Voina ajunge în finala Ligii Campionilor, îl trec pe el ca fiind cel mai bun antrenor care a fost la Vâlcea”, conchide Gavrilescu.Așadar, Oltchim 2006, un soi de ciclu olimpic, a ajuns în fața adevăratului examen: Jocurile Olimpice la nivel de club.
Atenție Oltchim, revine Gorbicz! Campioana Ungariei se întărește substanțial înaintea semifinalei de duminică cu Oltchim. Gyor se va putea baza și pe serviciile vedetei Anita Gorbicz, absentă în ultimele două luni din cauza unei accidentări. Jucătoarea a evoluat aseară, cu Bekescsaba, în campionat, urmând să fie inclusă în lot și în meciul tur cu Oltchim.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER