Originară din Republica Moldova, Irina Bulmaga a realizat numeroase performanțe sub culorile României până la vârsta de 24 de ani! După ce a decis să reprezinte țara noastră, în 2009, Irina a devenit mare maestră și a câștigat o medalie olimpică, multiple titluri de campioană națională (atât la șah rapid, blitz și dezlegări, cât și pe echipe cu Politehnica Iași), dar și alte premii onorante. Este posesoarea celui mai mare coeficient ELO dintre jucătoarele din România, cu 2.427 de puncte, și a acceptat să vorbească pentru ProSport despre pasiunea ei pentru sportul minții, rememorând momentele emoționante trăite lângă tabla cu 64 de pătrățele și nu numai.
Irina Bulmaga a venit în România pentru că nu avea adversară în Republica Moldova: „Simțeam că acolo unde nu e concurență acerbă scade și motivația”
Din anul 2009 reprezinți România, deși te-ai născut în Republica Moldova. Care au fost motivele pentru care ai luat această decizie? În primul rând, în Moldova șahul nu era susținut în acel moment și era nevoie de eforturi financiare semnificative din partea părinților mei, pentru ca eu să particip la diverse competiții. În al doilea rând, la 14 ani am devenit cea mai tânără campioană a Republicii Moldova intre senioare, confirmând titlul și anul următor. Simțeam că acolo unde nu e o concurență acerbă scade și motivația. Când m-am mutat în România, eram numărul 10 și aveam atâtea adversare bune, eram și eu stimulată să lucrez tot mai mult și să progresez.
Deci simți că dacă rămâneai în Moldova, nu ai fi reușit să faci performanță la cel mai înalt nivel? Sunt sigură că nu ajungeam unde sunt acum dacă rămâneam în Moldova. Din fericire, au început să se schimbe lucrurile și acolo, marii maeștri de acolo au devenit tot mai implicați in creșterea noii generații de șahiști și în popularizarea șahului, care de altfel duce la apariția interesului diverșilor sponsori pentru acest frumos sport.
Revenind la România. Ce îți place cel mai mult aici? Poate că sună ciudat, dar in Romania ma simt libera.
Marea maestră care a încheiat pe locul 5 Europeanul de șah pe echipe din 2017, cu naționala României, explică ce trebuie să faci pentru a câștiga bani din șah: „Trebuie să fii în Top 100 mondial pentru a avea un trai decent din șah. Pentru a obține un venit la standarde europene, trebuie sa fii in Top 20”.
A cucerit o medalie olimpică pentru România: „Am visat mulți ani la ea”
Cât de mult contează pentru tine faptul că ești cel mai bine cotată jucătoare de șah din țară? Mi-am dorit mult să ajung numărul 1 în România și m-a bucurat când am reușit acest lucru, dar călătoria mea șahistă e lungă, iar asta e doar o etapă, urmează multe altele.
Care consideri că este cea mai importantă performanță a carierei tale? Îmi place să cred că cele mai importante performanțe încă urmează, dar dacă ar fi să evidențiez ceva, probabil ar fi medalia de bronz de la Olimpiada din 2014, din Norvegia.
Cât de greu a fost să câștigi această medalie? O medalie olimpică se obține cu multa muncă, am visat mulți ani la ea.
Iar următorul tău vis care este? Scopul meu e să obțin titlul de mare maestru – cel mai înalt titlu din șah, iar visul meu e să aud imnul României la Campionate Europene și Mondiale.
Cele mai valoros titlu în șah este cel de mare maestru (sunt 13 femei în lume cu acest rang), urmând titlul de maestru (deținut de Irina Bulmaga), mare maestră între femei (și acesta deținut de Irina) și maestră între femei.
„Jucătorii de șah sunt calmi, nu și jucătoarele!” 🙂
Cum ai început să joci șah? Te-a încurajat cineva să mergi pe acest drum sau a fost doar dorința ta? Bunicul meu a fost cel care m-a învățat să joc șah și sper că, de acolo de sus, se bucură alături de mine de fiecare dată când câștig.
Te bucuri când câștigi, dar te și enervezi când pierzi? Se spune că jucătorii de șah sunt destul de calmi… E corect spus jucătorii sunt calmi, nu jucătoarele (râde)! Sunt o fire destul de emotivă, dar am învățat că așa numitul „sânge rece” e vital pentru a obține performanță.
Care este atuul tău principal la masa de șah? Pentru mine, cel mai important e să primesc plăcere de la joc. Când iubești ceea ce faci și e singurul lucru care te preocupă apar și rezultatele. Ceea ce s-a schimbat în gândirea mea în ultimul timp e că nu îmi mai bat capul cu nimicuri și am mereu în minte ceea ce vreau să obțin – mă trezesc și mă culc cu gândul ăsta.
Ce contează mai mult în sportul minții? Munca sau talentul? Cred cu tărie că cel mai mult contează munca. Sunt multe exemple de copii talentați care obțin medalii la Campionate Europene și Mondiale de juniori, dar ajungând la vârsta senioratului se pierd. Motivul e foarte simplu: de multe ori, e un handicap să fii talentat și să obții ușor totul, începi să crezi că e normal să câștigi fără să depui eforturi deosebite. Aici intervine rolul antrenorului și al părinților – să te ghideze și să te învețe cum să îți pui prioritățile.
Irina a reprezentat România la cinci Olimpiade de șah (2008, 2010, 2012, 2014 și 2016), câștigând și titlul de campioană în prima ligă germană, sezonul 2016/2017, alături de echipa Schwabisch Hall.
Meciul care a emoționat-o până la lacrimi pe Irina
Te-ai aflat vreodată în situația în care credeai că meciul este pierdut, dar ai revenit spectaculos? Mi s-a întâmplat de multe ori, dar cea mai memorabilă partidă de acest gen a fost la Campionatul Germaniei pe echipe, unde se mai juca doar partida mea, iar scorul era 2,5-2,5, practic de rezultatul partidei mele depindea soarta meciului și a clasamentului final în campionat. Eram într-un final complet pierdut, fără 2 pioni, dar nu am cedat, am continuat sa-i creez adversarei mici probleme și am reușit întâi să egalez, apoi chiar să câștig! Cand am realizat că deja câștig partida, simțeam cum îmi bubuie inima și îmi vine să plâng de bucurie – a fost un moment extrem de emoționant!
După atâtea momente speciale, bănuiesc că nu regreți că ai mers pe acest drum. Sau poate ți-ai fi dorit să faci altceva în afară de șah? Le sunt foarte recunoscătoare părinților mei pentru că m-au încurajat să-mi urmez visul. Nu am regretat niciodată această alegere și mă bucur de fiecare dată când mă așez în fața tablei de șah.
Ce alte activități îți mai oferă bucurie în viața de zi cu zi? Îmi place foarte mult să citesc și să călătoresc. O carte bună e cea mai bună metodă de relaxare a creierului, iar orașele noi mă inspiră și îmi dau parcă și mai multă poftă de viață.
Mulțumesc și succes în continuare! Mulțumesc și eu!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER