Cosmin Radu: „Obiectiv, sferturile de finală” Căpitanul s-ar fi văzut și la o Olimpiadă de iarnă, la … hochei pe gheață
Puțini au crezut că naționala de polo va fi sportul de echipă care ne va reprezenta la Jocurile Olimpice de la Londra. Fetele de la handbal au acaparat întreaga atenție în ultimul ciclu olimpic, fiind creditate și cu șanse de medalii la început de drum. Toate pronosticurile au fost aruncate în aer după ce handbalul a capotat lamentabil în ultima parte a calificărilor. Onoarea sporturilor de echipă din România a fost salvată de o reprezentativă care n-a avut parte de expunerea pe care ar fi meritat-o, deși n-a lipsit de la niciun mare bal în ultimii ani. Cosmin Radu & Co au avut momentul lor de cumpănă în 2008, la dramatica ratare a JO de la Beijing chiar pe teren propriu, însă au avut puterea să o ia de la capăt. Poloiștii au bătătorit cu migală drumul către Londra timp de patru ani, iar în momentul în care au prezentat „proiectul” și au dat examenul la turneul preolimpic de la Montreal, au luat notă de premianți.
România va fi condusă la Londra de Cosmin Radu, căpitanul care nu se mulțumește niciodată cu puțin, aflat în cea mai bună formă a carierei: finalist în Final Four-ul Ligii Campionilor cu Mladost Zagreb și cotat drept cel mai bun centru din lume la Mondialul de anul trecut. Într-un interviu acordat ProSport, „doiarul” naționalei prezintă obiectivele de la Londra.
Aveți foarte multe turnee finale în spate, dar participați pentru prima dată la o ediție a Jocurilor Olimpice. Cum priviți această competiție în condițiile în care adversarii sunt, totuși, tradiționali? Nu am schimbat cu nimic abordarea meciurile sau modul cum ne pregătim. Ar fi o greșeală din punctul meu de vedere. Știm să jucăm într-un anumit mod și cred că ar fi o greșeală să încercăm să schimbăm ceva pe ultima sută de metri. Pot spune însă că ne-am antrenat mai tare în perioada aceasta decât am făcut-o în anii precedenți.
O amintire cu LeBron James n-ar strica
La festivitatea de deschidere vor fi peste 80.000 de oameni. Ați mai întâlnit o asemenea asistență ca sportivi? Deschiderea Jocurilor Olimpice este un moment special pentru viața oricărui sportiv și suntem extrem de bucuroși că vom avea oportunitatea de a ne afla în aceeași arenă cu sportivii cei mai valoroși din lume.
Cu cine ți-ai dori să faci poze având în vedere că la Londra vor fi toți marii sportivi ai planetei? Nu m-am gândit pentru că nu reprezintă o prioritate pentru mine să fac poze cu alți sportivi. Dar dacă aș avea ocazia, poate cu LeBron James.
„Trebuie să învingem o echipă mare”
Să ne oprim asupra turneului olimpic de polo. Cum caracterizezi grupa și ce așteptări aveți ca echipă? Suntem în cea mai grea grupă posibilă. În ultimul ciclu olimpic, an de an, am fost repartizați cu adversarii cei mai tari. Știm că misiunea noastră la Jocurile Olimpice este foarte dificilă având în vedere că trebuie să învingem o echipă dintre Serbia, Ungaria, Muntenegru sau SUA. Vom da însă tot ce avem mai bun la aceste meciuri. Obiectivul nostru este calificarea între primele 8 națiuni, iar pentru a-l realiza trebuie să fim în primele 4 din grupă.
Credeți și în elementul surpriză? La nivelul nostru, elementul surpriză nu prea există. Toate echipele vor juca la potențialul maxim și e greu de crezut că o echipă mai poate veni cu surprize. Jucăm unii împotriva celorlalți de mai multe ori pe an, iar echipele suferă schimbări minore de componență.
Cu ce puteți veni în plus la JO față de turneele finale? Cu o pregătire fizică ceva mai bună, în rest totul va rămâne neschimbat. Ne pregătim într-un anumit mod și avem un stil de joc imprevizibil, lucruri ce nu pot fi schimbate în câteva luni, ci pe o perioadă mai lungă de pregătire.
Ați discutat între voi despre JO? Ce aștepți de la aceste întreceri? Am discutat de multe ori despre cum va fi acolo și majoritatea dintre noi visează să ajungem cât mai sus posibil. În același timp, suntem conștienți de valoarea noastră ca grup, dar și de valoarea celorlalte echipe. Din acest motiv, de cele mai multe ori preferăm să nu vorbim despre ce vom face sau pe ce loc ne vom clasa, ci să ne gândim mai mult la pregătire. Personal, îmi doresc foarte mult să trecem de grupe. Mai departe e greu de pronosticat cu cine și cum vom juca, însă vor fi niște meciuri aparte cu siguranță.
Ediția perfectă? „Medalia de aur”
Simți că s-a schimbat ceva în activitatea, în viața voastră prin această calificare? Este prima mea participare la JO după alte trei tentative ratate la ultima partidă. Calificarea reprezintă, într-un fel, încununarea carierei mele de sportiv, fiind visul meu de când m-am apucat de polo.
Cum ar trebui să arate o ediție a JO perfectă pentru tine? Medalia de aur ar face Olimpiada să fie perfectă pentru mine. Orice altceva e doar un rezultat bun. Să nu mă înțelegeți greșit, dar o medalie de aur pentru echipa noastră este oarecum un miracol. Am spus că noi știm care ne este valoarea, însă vom încerca cu toate puterile noastre să ne autodepășim.
Te-ai fi văzut și într-o altă disciplină la întrecerea supremă? M-am apucat de polo la vârsta de 11 ani și niciodată nu mi-am dorit să fac alt sport. Îmi este greu să mă văd practicând alt sport de performanță, dar dacă ar fi fost o altă disciplină care să mă fi atras, atunci ar fi putut fi hocheiul pe gheață.
Poți afirma acum că ești un sportiv împlinit? Întotdeauna există loc de mai bine. Mi-am îndeplinit un vis prin calificarea la JO, însă acum îmi doresc și mai mult. Este felul meu de a fi și niciodată nu mă mulțumesc cu puțin, tot timpul vreau să câștig tot ce se poate.
Echipa olimpică portari 1. Dragoș Stoenescu (Dinamo, 33 ani) 13. Mihai Drăgușin (Steaua, 28 ani) centri 2. Cosmin Radu (Mladost Zagreb, 31 ani) 7. Mihnea Chioveanu (CSM Digi Oradea, 25 ani) inter stânga 10. Ramiro Georgescu (Szolnok, 30 ani) extreme stânga 3. Tiberiu Negrean (Szolnok, 24 ani) 8. Alex Matei (Dinamo, 32 ani) inter dreapta 4. Nicolae Diaconu (CSM Digi Oradea, 32 ani) extremă dreapta 5. Andrei Iosep (Navarra, 35 ani) fundași 6. Andrei Bușilă (CSM Digi Oradea, 32 ani) 9. Dimitri Goanță (Horgen, 25 ani) 11. Alexandru Ghiban (CSM Digi Oradea, 26 ani) 12. Kalman Kadar (CSM Digi Oradea, 33 ani) Staf Antrenori Istvan Kovacs Ciprian Cîmpeanu Kinoterapeut Dumitru Paizan Conducător de delegație Anatolie Grințescu
Naționala de polo a participat pentru ultima dată la o ediție a Jocurilor Olimpice la Atlanta 1996
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER