Octavian Morariu anunță un profit consistent pentru COSR. Președintele forului olimpic românesc candidează la un loc în CIO și așteaptă să luăm nouă-zece medalii la Londra
Discuție cu Octavian Morariu la 11.400 de metri înălțime, în cursa Tarom de Londra Președintele COSR este pregătit să fie aruncat în apă la canotaj
Domnule Morariu, Jocurile Olimpice sunt din ce mai costisitoare. La Londra, doar cu securitatea s-a cheltuit peste un miliard de dolari. În ritmul acesta nu e pericol de implozie? Nu cred. Costurile de organizare sunt în general stăpânite. Nu vorbesc de infrastructură, ci de organizare, care sunt lucruri diferite. Există costurile de investiții, pe care fiecare țară este liberă să le facă așa cum vrea.
Și aici este o discuție, pentru că nu orice națiune și le poate asuma… Da, dar aici CIO nu intervine decât pentru a se asigura un standard privind echipamentele și bazele sportive. Costurile de organizare nu evoluează foarte mult, pentru că numărul sportivilor și oficialor este același. Cresc însă costurile celor care participă la Jocurile Olimpice. De pildă, sunt de două ori mai mulți ziariști decât sportivi.
Jocurile au fost confiscate de mult de televiziuni, nu mai e un secret… Probabil că așe este… Există kilograme de preocupare din partea CIO de stăpânire a acestor costuri dintr-un motiv foarte simplu. Dacă aceste costuri se duc prea departe, tot mai puține țări vor fi în stare să organizeze Jocuri Olimpice. Iar din acest punct de vedere CIO este foarte strict, iar unul dintre criteriile de acordare a JO este și cel al stăpânirii costurilor.
Și-a depus candidatura de un an și jumătate la CIO
Face CIO profit cu Jocurile Olimpice? Din fericire, da. Spun din fericire, pentru că acest profit îl repartizează țărilor care participă, prin două programe. Primul este programul TOP, fiecare țară primind o sumă forfetară pe ciclul olimpic. Acești bani vin de la sponsori, de la marii parteneri.
Cât primește România? Aproximativ 1,7 milioane de dolari. Am renegociat însă în creștere această sumă, anul trecut, la Soci, cu ocazia Adunării generale a Comitetelor Olimpice din Europa…
Al doilea program? Solidaritatea olimpică, unde banii se dau pe programe de pregătire, burse olimpice, stagii etc. Pot să spun că România este una dintre țările fruntașe de absorbire a acestor fonduri.
Deci nu e neapărat obligatoriu să avem un membru ales în CIO pentru o relație OK la nivel înalt. Nu, dar fiind membru CIO poți face parte din comisii și să te orientezi mai bine.
Când vom avea un reprezentant acolo? Eu mi-am depus candidatura de un an și jumătate, la propunerea Adunării generale a COSR. Procesul este însă unul lung, trebuie să avem răbdare.
Merge cu haine de schimb la canotaj
La ce vă așteptați de la Londra? La o Olimpiadă frumoasă, pentru că britanicii sunt oameni de sport. În mod sigur vor dori să furnizeze o organizare pe măsură. Vor dori să demonstreze că o mare parte din sporturi s-au născut în Anglia.
Privind numărul de medalii pe care anticipăm că îl vom lua, sunteți de partea optimiștilor sau de cea a pesimiștilor? Eu sunt moderat. Federațiile dau o cifră de 10-12 medalii. Eu mă mențin în zona a 9-10 medalii. Ar fi un bilanț corect, ca să nu spun bun, ținând cont că investiția în sport e tot mai mică. De ani de zile noi vorbim, ei ascultă și nu se face nimic. În schimb, când avem nevoie, vorbim despre sport.
Atingeți clasa politică… Nu este momentul să discutăm acum, dar suntem pe buza prăpastiei cu organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European 2013. Am tot primit promisiuni, dar banii nu se deblochează.
Sunteți pregătit pentru o baie bună la canotaj? Întotdeauna merg la canotaj, în ziua finalelor, cu schimburi la mine. Mă îmbrac de baie. La Atena fetele ne-au prins pe mine și pe Țiriac și ne-au aruncat în apă.
M-aș bucura ca niciun om politic să nu comenteze rezultatele sportivilor noștri la JO. Este numai meritul lor, al sportivilor Octavian Morariu, președinte COSR
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER