UPDATE: Agenția Mondială Antidoping (WADA) a confirmat, marți, atacul grupului de spionaj cibernetic din Rusia, cunoscut sub numele de Fancy Bear, care a obținut în mod ilegal accesul la sistemul intern de administrare, ADAMS, prin intermediul unul cont creat pentru Jocurile Olimpice de la Rio.
„Agenția Mondială Antidoping regretă profund această situație și este conștientă de amenințarea față de sportivii ale căror informații confidențiale au fost divulgate prin intermediul acestui act criminal. Vom ține legătura cu părțile implicate, Comitetul Internațional Olimpice, federațiile naționale și organizațiile antidoping naționale, pentru a vedea impactul asupra sportivilor.
Condamnăm aceste atacuri cibernetice derulate cu scopul de a ne submina autoritatea și de a pune la îndoială sistemul antidoping global. Am fost informați de către autorități că aceste atacuri ale hackerilor au venit din Rusia. Aceste acte criminale compromit efortul comunității globale antidoping de a restabili încrederea în Rusia, ca urmare a faptelor prezentate în raportul independent McLaren”, a declarat Olivier Niggli, directorul general al WADA.
Agenția Mondială Antidoping mai precizează că parola sportivei ruse Yuliya Stepanova pentru sistemul ADAMS a fost obținută în mod ilegal în luna august. Yuliya Stepanova a fost sursa principală de informații pentru Comisia Independentă a WADA, care a expus dopajul la scară largă în atletismul din Rusia.
Un grup de hackeri ruși, numit Fancy Bear, a spart baza de date a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) și susține că mai multor sportivi din Statele Unite ale Americii li s-a permis să concureze dopați la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, informează presa italiană.
#SerenaWilliams #VenusWilliams are doping addicts#OpOlympics #FancyBears #WADA pic.twitter.com/TAwDtxOmUY — Fancy Bears’ HT (@FancyBears) September 12, 2016
#SerenaWilliams #VenusWilliams are doping addicts#OpOlympics #FancyBears #WADA pic.twitter.com/TAwDtxOmUY
— Fancy Bears’ HT (@FancyBears) September 12, 2016
„După ce am analizat baza de date, am ajuns la concluzia că zeci de atleți au fost testați pozitiv înaintea și pe parcursul Jocurilor Olimpice. Medaliații cu aur de la Jocurile Olimpice de la Rio au folosit substanțe interzise justificate prin certificate din care reieșea faptul că erau de fapt unele cu rol terapeutic. Cu alte cuvinte, li s-a permis să se dopeze. Va urma…”, spun cei de la Fancy Bear, citați de Gazzetta dello Sport.
#SimoneBiles leaked data#doping #WADA #OpOlympics #FancyBears‘ pic.twitter.com/pPdZ2qfd6R — Fancy Bears’ HT (@FancyBears) September 12, 2016
#SimoneBiles leaked data#doping #WADA #OpOlympics #FancyBears‘ pic.twitter.com/pPdZ2qfd6R
Delegația SUA a fost cea mai medaliată la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro 2016, cu 121 de medalii, dintre care 46 de aur, 37 de argint și 38 de bronz. Dintre cei 555 de sportivi americani prezenți la Jocurile Olimpice a făcut parte și jucătoarea de tenis Serena Williams, însă fostul lider mondial nu a câștigat vreo medalie.
Dezvălurile, absolut senzaționale, vin să confirme suspiciuni care circulă de multă vreme în lumea sportului mondial. În 2000, la Olimpiada de la Sydney, Andreea Răducan a câștigat titlul olimpic la individual compus, dar a fost descalificată după ce a căzut la testul antidoping. Explicația oficială a fost că sportivei, care ar fi fost răcită, i s-ar fi administrat, în mod neinspirat, nurofen. A fost un scandal uriaș, România a făcut recurs, dar apelul a fost respins.
Aflată acum exact în aceeași situație, adică având în corp substanțe interzise, gimnasta americană Simone Biles a prezentat un certificat medical acceptat de Comitetul Internațional Olimpic și WADA.
Sydney 2000: scandalul izbucnit după vestea descalificării Andreei Răducan a fost uriaș. România a mers până la Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Elveția, dar toate apelurile i-au fost respinse. FOTO: Mediafax
Mult mai aproape de momentul actual este paralela surorile Williams – Maria Șarapova. Depistată cu meldonium la începutul anului (substanța fusese interzisă începând cu 1 ianuarie), rusoaica a fost suspendată imediat din circuitul de tenis. Șarapova a pretins că ia acest medicament la recomandarea medicilor, pentru a trata anumite afecțiuni. Cele două surori, dependente de oxycodon și prednisolon (Serena), respectiv prednison și triamcinolon (Venus), au fost acoperite de WADA. După cum se poate vedea, pe documentul unde e trecut numele Serenei Williams (datat 3 decembrie 2014) scrie că medicamentele se administrează o dată la 6 ore, de câte ori e nevoie. Indiferent dacă acele certificate medicale au fost reale sau false, menite să acopere ceva, se poate discuta despre diferența de măsură cu care judecă WADA. Anul trecut și astă-primăvară, după o serie de scandaluri uriașe, în care s-a aflat că în Rusia se practică dopajul industrial, ca politică de stat, WADA și Comitetul Internațional Olimpic au suspendat și exclus de la Olimpiadă foarte mulți sportivi ruși. Printre victime, Maria Șarapova. La vremea respectivă, rușii au negat acuzațiile (care erau, totuși, însoțite de dovezi clare) și au acuzat că America extinde războiul rece și în sport. Interzicerea sustanței meldonium a fost o altă lovitură dată înaintea Olimpiadei țărilor din Est. Substanța, fabricată în țările baltice, era folosită cu predilecție de sportivii din Răsăritul Europei. Foarte mulți campioni din diverse țări est-europene și ex-sovietice au fost descalificați de la Olimpiadă, afectând performanțele obținute de delegațiile țărilor lor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER