Echipa feminină de judo a României prezentă la Jocurile Olimpice atrage multe priviri. Florin Bercean, antrenorul numărul 1 al Europei, are numai trei fete la Rio, însă toate sunt văzute cu șanse la medalii. Andreea Chițu (52 kg) a fost lider mondial când s-a tras linia la clasamentul calificărilor, Corina Căprioriu (57 kg) este vicecampioană olimpică la Londra, iar Monica Ungureanu (48 kg), a arătat anul acesta că poate emite pretenții chiar și la podiumul olimpic.
Până începe competiția olimpică, antrenamentele se desfășoară într-o zonă din apropierea satului olimpic, ușor accesibilă sportivilor. Pe un câmp au fost ridicate corturi uriașe, care adăpostesc facilitățile de antrenament. Pentru prima oară, la judo pregătirea e la comun. Atât la Beijing, cât și la Londra, fiecare echipă a avut la dispoziție un spațiu bine delimitat, închis cu ajutorul unor perdele uriașe, astfel încât „secretele” să rămână secrete. Situație îl deranjează un pic pe antrenorul Florin Bercean. La antrenamentul de miercuri, un antrenor cubanez a stat permanent la doi metri de tatami, cu brațele încrucișate pe piept, urmărind ostentativ tehnicile româncelor. „Nu e corect, eu trebuie să exersez acum lucruri care mă interesează. Măcar să o facă mai cu discreție”, a punctat Bercean. O televiziune britanică a luat imagini de la tot antrenamentul, iar la final reporterii au realizat și un interviu cu Chițu. Evident, la acest nivel, toți știu totul unii despre ceilalți, însă antrenamentele e bine să fie „cu perdea”.
Corina Căprioriu a revenit la antrenamente, după ce o zi a stat în cameră, din cauza abcesului cu care s-a pricopsit la plecarea de la București. „Nu mi s-a întâmplat niciodată să am astfel de probleme. M-am trezit cu falca umflată, de am plâns de supărare”. Din când în când, Corina s-a dus la marginea saltelei pentru a pune o pungă de gheață pe partea încă umflată. „Sunt bine, sunt liniștită. Îmi place foarte mult toată atmosfera aceasta din jurul Jocurilor Olimpice. Abia aștept să înceapă meciurile”, a declarat Corina.
Andreea Chițu a ieșit zâmbind de la interviul cu jurnaliștii britanici. „Și ei m-au întrebat, ca toți ziariștii în ultimii patru ani, de dezamăgirea de la Londra”. Întrebarea o răscolește pe Andreea, dar poate că este un semn că orgoliul ei rănit în urmă cu patru ani e acum un aliat puternic în drumul spre podiumul olimpic. Andreea vizualizează deja competiția, posibilele meciuri. Joi va avea loc tragerea la sorți, dar își cunoaște foarte bine toate adversarele. „Mă gândesc la tot și încerc să fiu pozitivă. Îmi creez o imagine cât mai bună despre mine în timpul competiției”, spune ea.
Monica Ungureanu va deschide sâmbătă balul. Va fi prima judoka din echipa tricoloră care va intra în concurs. Pare firavă, dar nu este, dovadă fiind și faptul că a trecut peste probleme medicale care ar fi încheiat de mult cariera altui sportiv. Numai anul trecut s-a operat de două ori la genunchi. „A doua oară când am intrat în sala de operație, anul trecut, am început să plâng. Nu din cauza durerii, pentru că deja mă obișnuisem, ci doar din cauză că eram acolo, înconjurată de doctori. Era mai mult o deznădejde”. Monica a trecut peste toate problemele și vrea să prindă șansa olimpică de la prima încercare. „Sper ca eu să fiu cea care deschide lista cu medalii, să fie ziua mea norocoasă”.
Trei judoka, o singură întrebare: Cum reușește judoul feminin românesc să rămână atât de performant? Care este secretul vostru?
Monica Ungureanu: „Primul răspuns care îmi vine în minte este Florin Bercean. Dacă dânsul nu ar fi fost, nu ar fi fost aceste rezultate. Apoi, muncă, disciplină, seriozitate”.
Andreea Chițu (foto): „Disciplină, seriozitate, faptul că avem lângă noi profesioniști adevărați, care nu ne permit să fim niște fetițe răzgâiate. Suntem și puternice, dar avem moment când suntem sensibile. Suntem femei. Iar cei din jur trebuie să știe în acele momente cum să ne îmbărbăteze”.
Corina Căprioriu: „Probabil suntem norocoși, ne-am găsit unii pe alții. Atât domn profesor care vrea performanță, pentru că am avut norocul de a avea un antrenor ca Florin Bercean. Probabil și noi ne dorim același lucru. Apoi, disciplină, muncă, 12 luni din 12 pregătire centralizată. Nu e un secret”.
Trei calități pentru trei judoka, în viziunea antrenorului Florin Bercean
1. „Perseverența, care este foarte puternică la Monica Ungureanu” 2. „Voința, valabilă pentru toate trei. 3. Dârzenia, extrem de bine nuanțată la Corina Căprioriu. Corina este un om extraordinar de dârz. Este în stare să se bată cu oricine, ca să câștige”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER