Rio de Janeiro pulsează deja în ritmul Jocurilor Olimpice. Mai precis, sudul orașului, acolo unde sunt concentrate bazele sportive, hotelurile din circuitul olimpic, dar și forțele de ordine de toate tipurile, care au grijă ca nimic să nu atenteze la viața sau buzunarul oaspeților veniți din 206 țări. Armele sunt la vedere, iar purtătorii lor arată fioros. Se vede că băieții sunt ținuți în priză de realitatea unui oraș tumultuos.
Peste trei zile, pe 5 august, va avea loc festivitatea de deschidere, iar orașul brazilian cu peste 6 milioane de locuitori va fi epicentrul sportului mondial. Câteva sute de mii de pasionați, poate ceva mai mult, vor face act de prezență la Rio, împinși de dragostea pentru un sport anume. Ca turist, nu poți vedea mai mult de o competiție pe zi, problemă aflată și pe agenda ziariștilor acreditați. Indiscutabil, Jocurile Olimpice au devenit o competiție pentru TV.
Elisabeta Lipă a ajuns la Rio
La Rio au ajuns majoritatea sportivilor români calificați la Jocuri. Luni seară au sosit handbalistele, o parte dintre atleți și luptători, fetele de la judo, precum și Alin Moldoveanu. În țară a mai rămas o mică parte, ce va ajunge în Brazilia zilele următoare. Tot luni seară a ajuns și Elisabeta Lipă, ministrul tineretului și sportului. Cvintupla campioană olimpică la canotaj a anunțat că se va ține departe de satul sportivilor, cel puțin zilele următoare. „Știu foarte bine ce înseamnă o vizită oficială pentru un sportiv, când el tremură tot cu gândul la competiție„, a spus Lipă.
Țările mari fac legea
Tricolorii de la Rio fac deja ultimele antrenamente dinaintea furtunii. Nu toți însă au norocul de a aștepta încleștarea olimpică. De pildă, gimnasta Larisa Iordache. Medaliata mondială de anul trecut este rezervă, nu are acreditare și nici măcar sală în care să se pregătească. Face un pic de forță pe unde apucă. Nefiind acreditată, nu poate avea acces la bazele olimpice, iar singurele săli de gimnastică din zonă au fost închiriate din martie de americani și ruși. Țările mari fac legea, iar cu toată bunăvoința oficialilor români, nu există soluție viabilă pentru Larisa. Ar fi o variantă la Sao Paolo, cale de vreo 400 de kilometri, dar e utopică. Într-o astfel de situație îți vine să-și bagi picioarele în el de sport, dar Larisa – un copil minunat – se gândește la Europenele de anul viitor, care vor avea loc la Cluj.
Mihai, dar nu Donisan
La polul celălalt al încrederii este boxerul Mihai Nistor. Singurul pugilist român prezent la Rio a primit de acasă echipament sfințit cu care să intre în ringul olimpic pentru a-și dovedi adversarii, două șorturi și o pereche de pantofi de concurs. „Îmi trebuia echipament nou, pentru că șortul pe care îl aveam era o marcă pe care nu o puteam folosi. Dacă era după mine boxam și dezbrăcat, numai să câștig”, spune stelistul. Sâmbătă, pe 27 iulie, dis-de-dimineață, i-a bătut agentul anti-doping la ușă. „S-a uitat pe acreditare, a văzut că mă cheamă Mihai, și m-a convocat să dau urină. Când m-am uitat mai bine pe listă, îl căuta pe Mihai Donisan. Le-am atras atenția, dar au spus că dacă tot am venit, să intru la probă”, spune el. Apropo de Donisan, atletul a plecat de două zile spre România, abătut și hăituit de necazul nesfârșit legat de „meldonium”.
Mihai Nistor este debutant la Jocurile Olimpice, la fel ca și antrenorul lui. Valentin Vrânceanu are 48 de ani de box în spate, dar abia acum a văzut ce înseamnă Jocurile Olimpice. A fost campion național – în 1976 l-a bătut în finală pe Costică Dafinoiu, la semigrea -, apoi antrenat peste 30 de ani la toate nivelurile, dar la Jocuri nu a ajuns. „Dacă Nistor ia medalie, poate fi cel mai frumos an din viața mea”, spune Vrânceanu. Să fie cu noroc pentru români!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER