Au mai rămas 37 de zile până la startul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, o ediție care ridică multe semne de întrebare în această perioadă, prin prisma relațiilor tensionate la nivel mondial, în special între cele nouă națiuni coreene, dar și între Statele Unite și Coreea de Nord. Întrecerile vor debuta în 9 februarie și se vor desfășura la mai puțin de 80 de kilometri de granița cu Coreea de Nord.
Există destule incertitudini în privința participării unor sportivi la Jocurile Olimpice, în special în lotul Statelor Unite. De asemenea, o altă întrebare lansată în aceste zile este dacă Donald Trump, președintele Statelor Unite, se va deplasa în Coreea de Sud, pentru a asista la ceremonia de dechidere a întrecerilor. Potrivit US Today, oficialii sud-coreeni și-au exprimat speranță că măcar Melania și Ivanka Trup, prima doamnă și fiica cea mare a familiei președintelui, vor ajunge la Pyeongchang. Publicația americană a mai notat faptul că există un precedent în acest sens, în 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, când Barack Obama a lipsit de la ceremonia de deschidere, dar absența lui a fost suplinită de soția Michelle Obama, care a făcut parte dintr-o delegație prezidențială. Dacă George W. Bush a fost prezent la Beijing 2008, Obama a declinat invitația și la JO de la Rio 2016, dar și la Soci 2014.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a confirmat încă de luna trecută că Statele Unite așteaptă, în schimb, cu nerăbarea participarea la Jocurile Olimpiec, fapt prin care a confirmat practic acceptul lui Trump ca delegația sportivă americană să ia startul la Pyeongchang. Însă nu toți oficialii americani „încurajează” participarea la Jocurile Olimpice, mai ales după ce dictatprul Kim Jong Un a anunțat că ia în calcul trimiterea unei echipe a Coreei de Nord la aceste întreceri. Senatorul Lindsey Graham a sugerat printr-un tweet că SUA ar putea să nu participe sau chiar să boicoteze Jocurile Olimpice: „Permițând Coreei de Nord să participe la Jocurile Olimpice ar da legitimitate celui mai nelegitim regim de pe planetă. Sunt încrezător că Coreea de Sud va respinge această problemă absurdă. Și cred pe deplin că dacă Coreea de Nord va merge la Jocurile Olimpice, noi nu o vom face”.
Pe de altă parte, mai mulți sportivi de top din Statele Unite l-au criticat pe Donald Trump. Schioara Lindsey Vonn a declara pentru CNN că va concura la Jocurile Olimpice doar pentru țara ei, nu însă și pentru președintele țării. Iar dacă va primi o invitație să meargă la Casa Alba, o va refuza.
Deocamdată, Donald Trump pare mai puțin interesant de participarea Stelor Unite la Jocurile Olimpice, ci mai degrabă de cine are mai mare „butonul nuclear”. După ce liedrul de la Phenian a susținut în prima zi a anului că butonul nuclear poate fi declanșat în orice moment din biroul lui, reacția liderului de la Washington nu s-a lăsat prea mult așteptată. „Liderul nord-coreean Kim Jong tocmai a declarat că butonul nuclear este tot timpul pe biroul său. Să-i transmită vă rog cineva că și eu am un buton nuclear, dar este unul mai mare și mai puternic decât al său, iar butonul meu funcționează”, a susținut Donald J. Trump pe Twitter.
Sub amenințarea bombelor, Jocurile Olimpice de iarnă au rămas la Pyeongchang și sunt programte să se cdesfășoare între 9 și 25 februarie. Iar în acest moment știm că Rusia nu va fi prezentă, însă din cu totul alte motive, legate de doping.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER