Pledoarie pentru sport. Șahul va fi adăugat din toamnă în orarul bobocilor

Redactor:
Bitescu Wili
Redactor:
Marius Hutu
Pledoarie pentru sport. Șahul va fi adăugat din toamnă în orarul bobocilor
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Materia „Educație prin șah” va fi introdusă în școlile din toată țara, în anul școlar 2014/2015, cu sprijinul financiar al Federației Internaționale de Șah și al sponsorilor forului român.
  • Programa școlară pentru primele două clase primare include 2 sau 3 ore pentru disciplina „Educație fizică și sport”, cărora li se va adăuga încă o oră de sport, pentru acele școli care vor alege, ca materie opțională, șahul.  
  • Federația de Șah este una dintre cele două foruri sportive din România care și-au mărit numărul de membri legitimați în fiecare din ultimii 9 ani.

Șahul va fi predat în școlile din România, începând din toamnă. Ministerul Educației Naționale a introdus, prin ordinul ministerial nr. 3249 din 31.03.2014, disciplina „Educație prin șah” în curricula opțională pentru învățământul primar, la primele două clase, începând cu anul școlar 2014/2015. Astfel, copiii vor avea patru ore de sport pe săptămână, dintr-un maxim posibil de 20 de ore.
În programa școlară, sportul va avea alocate la fel de multe ore ca și matematica, fiind depășită doar de disciplina „Limba și Literatura Română”, cu 7-8 ore.
Șahul devine, astfel, prima disciplină sportivă care se va preda separat în școlile din România, în afara orelor de „Educație fizică”, înaintea unor sporturi de tradiție, precum atletism, gimnastică, volei ș.a.m.d.  Materia va fi inclusă în rândul disciplinelor opționale, curriculum la alegerea școlilor, fiecare unitate având posibilitatea de a alege 1-2 materii opționale. Decizia vine după ce în 2013, Ministerul Tineretului și Sportului a decis dublarea numărului de ore de „Educație Fizică și sport”, de la una la minimum două ore pe săptămână.

„Educație prin șah” – eforturi materiale, investiții în pregătirea profesorilor

„Educația prin șah” se înscrie în lista de materii opționale, alături de discipline  precum Limba Modernă, Tehnologii de Informare și Comunicare, Educație petrnu Societate, Filosofie pentru copii și Educație Financiară, ultimele trei materii incluse în programă doar recent, în august 2013.

Implementarea programului presupune investiții pentru achiziționarea echipamentului școlar. Sorin Iacoban estimează că cifra se va ridica la 50.000 de euro, precizând că fondurile pentru acest program de cinci ani provin de la Federația Internațională de Șah, în principal, și de la sponsorii care susțin F.R. Șah. „Vom distribui 500 de seturi de materiale didactice, fiecare conținând 10 seturi de joc, 1 tablă demonstrativă, 1 manual, direcționate în principal școlilor din mediul rural”, spune președintelele FR de Șah. Școlile din mediul urban, care au acces la mai multe fonduri, ar urma să găsească alte resurse pentru achiziționarea materialelor. De asemenea, Ministerul Educației va organiza, alături de reprezentanți ai Federației de Șah, sesiuni de formare a cadrelor didactice care vor preda noua materie.

4024 de școli compuneau învățământului primar și gimnazial în 2012, potrivit cifrelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) – 1202 în mediul urban și 2822 în mediul rural.
931.951 de elevi erau înscriși, în 2012, la nivelul învățământului primar, potrivit INS.
117.433 de cadre didactice predau la nivel primar și gimnazial, în 2010, confrom datelor INS.

„Șahul în școli”, un program suștinut intensiv de forul de profil, care a adus competiții pentru copii în unitățile de învățământ din marile orașe începând cu 2009

Decizia ministerului survine unui proiect ambițios demarat de Federația Română de Șah. Președintele forului, Sorin Iacoban, și-a fixat acest obiectiv de la începutul mandatului, fiind și cea importantă temă de campanie a sa la alegerile pentru funcția de șef al acestui sport, din septembrie 2013.

Șahul a ajuns, de probă, în universul preșcolarilor și școlarilor, în marile orașe ale României: Vaslui, începând cu 2009, printr- un Simpozion național „Șahul în învățământul primar”; Cluj, între 2010 și 2012, aproximativ 400 de copii, din 9 școli și 8 grădinițe participând la acțiunile unui Club de Șah; Galați, în 2012, organizându-se prima „Olimpiadă Națională a Sportului Școlar la Șah”; Focșani și, în ianuarie 2013, București, cu o Cupă a micilor șahiști.

O Federație productivă, care a atras mulți membrii noi

La începutul anilor ”90, Federația Română de Șah se afla pe locul trei din punct de vedere al numărului jucătorilor legitimați, după Federațiile de Fotbal și de Handbal. În 1992, avea 52.000 de sportivi legitimați, însă, timp de 10 ani, a pierdut constant sportivi, ajungând în 2002 la zece la sută din numărul inițial (5.222 de membrii legitimați, la toate categoriile de vârstă). Mai mult, în 2003 numărul a atins un prag minim de 2.560 de membri. Începând cu 2004 însă, Federația a demarat programe de promovare a sportului, una dintre țintele principale fiind atragerea copiilor către șah. Nouă ani consecutiv, Federația de Șah a reușit să își mărească numărul de membrii legitimați, până la 10.631 de membrii în 2012, de patru ori mai mult decât în 2004. Doar Federația de Oină a mai reușit aceeași performanță, fără a depăși însă bariera de 1.000 de membri. Anterior, în perioada 2002-2010, Federația Ecvestră a înregistrat și ea nouă ani cu măriri  consecutive ale populației de membri legitimați, până la apropierea berierei de 600 de membri.

În perioada 2008-2012, șahul a legitimat cu 344 mai mulți membrii decât atletismul

Președintele Federației Române de Șah, Sorin Iacoban, afirmă că noua colaborare cu mediul educațional va oferi posibilitatea lărgirii suplimentare a numărului de membrii: „Șahul este un sport de masă. Lărgim baza de selecție și preconizăm o dezvoltare a jucătorilor de șah, care să ne reprezinte la loturile naționale”.

Știință, Adaptare, Hotărâre – așa este descris „sportul minții” într-un material de promovare de pe site-ul oficial al Federației Române de Șah.
 

România are potențial la șah

La nivel mondial, România ocupă locul 20 în clasamentul națiunilor, care contabilizează rezultatele celor mai buni 10 sportivi profesioniști ai fiecărei țări, și locul 10 în clasamentul similar feminin. În circuitul individual masculin, Liviu-Dieter Nisipeanu este cel mai bine clasat șahist român, pe locul 58, urmat de Constantin Lupulescu, locul 84 mondial. La feminin, România are 4 sportive în Top 100, Corina Peptan fiind cel mai bine clasată, pe locul 47, urmată de Alina L”ami, locul 57.  

13.098 de membrii legitimați avea la începutul anului Federația Română de Șah, potrivit site-ului oficial F.R.Șah
55.000 de practicanți de șah există în România, conform estimărilor președintelui Federației Române de Șah

Vorbind despre șahul amator, „România este în primele 10 locuri în lume, la șah amator. La Olimpiada de Șah, din 2013, cea mai importantă competiție, am ocupat locul 8 la băieți și locul 6 la fete”, precizează președintele Federației Române de Șah, Sorin Iacoban. În plus, sportivul brașovean Lehel Vrencian este campionul mondial în exercițiu, la șah pentru amatori, după titlul căștigat, în 2013, la Iași. În 2009, Ștefan Pârlog căștiga titlul suprem la Campionatul Mondial de Șah Amator în fața lui Radu Cristian Toma.

Articol scris de Cezara PARASCHIV

Tags:
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×