ProSport a fost alături de campionii mondiali la canoe dublu, pe 1.000 m, Alexandru Liviu Lazăr Dumitrescu și Victor Mihalachi, la ultimul antrenament făcut în 2014, pe apa Lacului Snagov.
Sfârșitul de an a prins canoea românească în locație inedită, tot pe malul Lacului Snagov, dar la Baza Nouă. Cum vechea bază, locul tradițional de cantonament al canoiștilor, a intrat în renovare, băieții s-au mutat în casa canotajului, fetele fiind plecate în cantonament la Orșova. Ajutați de temperaturile ușor pozitive și de vremea frumoasă pentru luna decembrie, componenții lotului olimpic de canoe au reușit să își facă și antrenamentele pe apă. „Avem noroc că nu a înghețat apa până acum și putem să ieșim pe lac. E foarte important să păstrezi contactul cu apa, chiar dacă temperaturile ajung și la -2, -4 grade”, explică Florin Popescu, antrenorul lotului.
La primele ore ale dimineții, Baza Sportivă de la Snagov este pustie. Frigul pătrunzător și bruma groasă au pus stăpânire peste tot. Nu se vede urmă de om, iar câinii care altădată te întâmpinau arțăgoși la intrarea în curte au dispărut și ei. Soarele își strecoară timid razele pe aleile parcului, iar reflexia lui în apele lacului te orbește pentru câteva secunde. Cu cât te apropii de ponton, începi să simți mirosul de fum, de foc care arde. În dimineața geroasă, fumul înecăcios care se răspândește repede pare singura dovadă că baza este locuită. O liniște apăsătoare care e completată de imaginea dezolantă a nuferilor și stufărișului uscat.
Băieții sunt pregătiți de antrenament FOTO: Alexandru Hojda
În jurul orei 09:00, totul prinde, brusc, viață. Un grup coborât parcă din lumea sporturilor de iarnă își face apariția pe drumul ce duce către hangarul unde se țin bărcile. Căciuli trase bine peste urechi, glugi care ascund fața, bluze de trening ridicate până la nas, pantaloni și bluze termo, fășuri groase ce scârțâie la fiecare mișcare. Șirul este deschis de către antrenorii Florin Popescu și Sidor Liferi. „Ați venit cu un pic de soare și cu vreme bună. Avem noroc că ne putem pregăti și pe apă zilele astea”, ne întâmpină Popescu. Rând pe rând, băieții fac cerc în jurul celor doi și încep încălzirea. „Hai, încălziți-vă bine, că e rece afară”, le spune Liferi. „Nu faceți câteva mișcări cu noi, că tot ieșiti pe lac?”, îl provoacă Iosif Chirilă. Antrenorul zâmbește și îi declină oferta cu o mână. „Da” cum se simte frigul. N-am ieșit bine că am și înghețat”, murmură Ștefan Strat, cel mai nou component al lotului de seniori.
Alexandru Liviu Dumitrescu, campion mondial la canoe dublu pe 1.000 m, își face conștiincios mișcările de streching. „Nu-mi place pregătirea afară pe vremea asta, dar nu avem ce face. Organismul se adaptează greu la temperaturile joase, nici nu poți trage la capacitate maximă, iar când începe vântul îți dorești doar să ajungi cât mai repede la finalul celor 14 kilometri pe care îi ai de parcurs”, explică el. Alex încearcă să mai îmblânzească un pic frigul de afară cu îmbrăcămintea termică pe care o poartă, haine speciale ce se lipesc perfect pe el. „Nu-mi place să fiu prea înfofolit, vreau să fiu cât mai ușor în mișcări, de aceea optez tot timpul pentru astfel de materiale cu protecție termică. O bluză specială, o vestă și două rânduri de colanți rezolvă frigul”, zâmbește acesta. Nici colegul lui de barcă, Victor Mihalachi, nu se împacă prea bine cu vremea aceasta. „Când ieși pe apă temperatura e cu totul alta decât pe uscat și chiar dacă afară sunt 0 grade, pe apă poți simți că sunt -9 grade, chiar mai mult din cauza umidității mari. Apoi te dor oasele, gleznele, degetele îți sunt înghețate, iar când începi să te încălzești în cameră, nu e o stare tocmai plăcută. Ai impresia că te-a lovit mașina! „, spune Victor.
Petre Condrat a revenit în sportul de performanță, cu gândul de a obține calificarea la Rio 2016 FOTO: Alexandru Hojda
Atmosfera este destinsă, băieții își găsesc timp să glumească, între două mișcări de încălzire. Este ultimul antrenament pe apă al anului, după care urmează o minivacanță. Iosif Chirilă își aranjează căciula și privește întrebător spre Andrei Liferi. „Hai că îți stă bine! Ești frumos!”, îl tachinează Petre Condrat. „Nu te întrec, doar tu ești modelul dintre noi!”, îi dă replica Chirilă fâcând trimitere la trecutul colegului de lot. Condrat a revenit în sportul de performanță anul trecut, lăsând în urmă o carieră în modeling, el fiind printre cei mai apreciați manechini ai designerului Cătălin Botezatu. Încălzirea se apropie de final. Primele 20 de minute ale antrenamentului s-au dus. Urmează partea cea mai grea: pregătirea pe apă. Își iau pe rând bărcile din hangar și le așează pe ponton.
Dumitrescu se pregătește de ieșirea pe apă FOTO: Alexandru Hojda
Alex își lasă barca încet pe apă și își trece mâna prin valurile reci ca gheața. „Am o protecție la pagaie ca să nu alunece mâna și trebuie să aibă priza cu apa. Întotdeauna așa începe antrenamentul, cu o mână în apă”, explică Alex. „Gata? I-ai luat temperatura? Merge de-o baie?”, se interesează unul dintre băieți. Alex zâmbește, sare în barcă și începe să vâslească. Ca la un semn, întrecerea începe. Se aude doar ritmul în care pagăile lovesc apa și fâșâitul bluzelor de fâș. Rând pe rând, cele șapte bărci se ajung, se întrec, prind distanță una de alta, iarăși se ajung. „Hai băieți, trageți tare ca să nu mai simțiți frigul”, le strigă încurajator antrenorul Sidor Liferi. La mijlocul lacului, umiditatea e atât de mare încât aerul devine greu respirabil. Frigul mușcă cel mai rău la mâini și la față. Pagăile păstrează același ritm alert și uitându-te la ele ai senzația că s-au lipit de mâinile roșii ale băieților.
Ultimul antrenament pe apă din 2014 s-a desfășurat fără incidente Foto: Alexandru Hojda
În șalupă, aerul rece se simte parcă mai puternic. Antrenorul Sideri își strânge geaca și își așează mai bine căciula: „Începe să se simtă gerul, dar nu avem ce face, trebuie să mergem după ei că dacă ajunge unul în apă, trebuie să fim acolo să îl scoatem repede. Am avut noroc în iarna asta că nu am avut accidente. Băieții au preferat să stea în barcă, nu să înoate”, găsește acesta puterea să se amuze. De „botezul” în apa înghetață nu a scăpat nici campionul mondial Victor Mihalachi. Pe când începuse sportul de performanță, sportivul născut la Mîrnoie (Republica Moldova) a avut o experiență traumatizantă la un antrenament. „A fost înfiorător, m-am dezechilibrat pur și simplu și am căzut în apă. Era să mă înec atunci, apa era atât de rece că aproape am înghețat pe loc. Nu-mi doresc să repet vreodată acea experiență și nici să îmi mai amintesc de ea”, spune acesta. Senzațiile trăite atunci îl fac să fie mai atent când iese acum pe apă și să facă tot ce-i posibil să rămână în canoe.
Petre Condrat impune ritmul pagăilor FOTO: Alexandru Hojda
Bărcile înghit kilometru după kilometru și după primii opt, vântul începe să sufle mai tare. Valurile devin mai puternice și lovesc amenințător bărcile. Aproape de ponton, Dumitrescu se oprește o secundă, își aranjează repede vesta, apoi aruncă o privire spre Carp. Puștiul s-a alăturat de o lună lotului mare, dar trage la aceeași intensitate ca și colegii săi. „Uțule, ești bine?”, se interesează Alex. „Dap!”, răspunde scurt triplul campion european de juniori. Ochelarii speciali, care îl protejează de reflexia soarelui, îi ascund privirea. Chipul îi este colorat de efort și frig. „Cel mai puternic se simte gerul la față. Ai impresia că îți îngheață obrajii, că nu-ți mai poți deschide ochii, e crunt. Iar pumnul care intră cu pagaia în apă, e bocnă și rămâne înghețat mult timp după ce terminăm antrenamentul. Piciorul pe care stăm amorțește, în primele secunde nici nu poți coborî din barcă. Dar acesta e sportul pe care ni l-am ales și trebuie să mergem mai departe, cu bune și cu rele”, explică Carp. Nu are timp de vorbe prea multe că urmează încă o serie de vâslit.
Dumitrescu și Mihalachi au cucerit, la canoe dublu, singurul titlu mondial din sportul românesc într-o probă olimpică Foto: Alexandru Hojda
La finalul celor 14 km, după o oră jumătate petrecută pe apele reci ale Lacului Snagov, toți se întorc înghețați. Își lipesc bărcile de ponton și abia găsesc puterea să coboare. Degetele înghețate refuză parcă să se descleșteze de pe pagaie și picioarele înghețate se îndreaptă cu greu. „Sunt amorțit. Am înghețat de-a binelea. Bine că s-a terminat”, își găsește cu greu cuvintele Dumitrescu. Prima parte a antrenamentului s-a terminat. Urmează jocul cu greutățile în sala de forță și apoi, după masa de prânz și odihnă, al doilea antrenament al zilei: simulator și cinci kilometri alergare. Meniul complet pentru ultima zi de cantonament a anului. De luni, 5 ianuarie, băieții au lăsat apa pentru platoul Bucegilor, unde își vor continua pregătirea la 1950m, la Piatra Arsă.
Componenții lotului olimpic de canoe: Leonid Carp (Steaua), Iosif Chirilă (Steaua), Petre Condrat (Steaua), Liviu Dumitrescu (Dinamo), Gabriel Gheoacă (Steaua), Andrei Liferi (Steaua), Victor Mihalachi (Dinamo), Ștefan Strat (CSS Orșova)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER