Adina Diaconu si Andreea Dragoman au cucerit, miercuri, medalia de aur la CM pentru juniori de la Cape Town, în proba de dublu, iar Beatrice Romanescu, directorul de Marketing al Federației Române de Tenis de Masă a spus, pentru MEDIAFAX, că este un titlu mondial așteptat de multă vreme.
Adina Diaconu și Andreea Dragoman au câștigat cu scorul de 4-2 la seturi (11-7, 11-8, 11-6, 5-11, 9-11, 11-9), finala disputată împotriva japonezelor Miyu Kato și Hina Hayata. În proba de simplu, Adina Diaconu a pierdut semifinala în fața sportivei din Hong Kong, Tze Wing Mak, scor 4-0, însă sportiva din România a reușit să cucerească medalia de bronz la Campionatele Mondial de juniori de la Cape Town.
„E un vis pe care, probabil, orice sportiv care face înaltă performanță și-l dorește, iar în momentul în care îl atinge, este ceva sublim. E fantastic pentru noi! E un titlu mondial pe care îl așteptăm de foarte multă vreme și, în același timp, lăsând euforia momentului la o parte, să știți că este un titlu la care speram și pe care îl așteptam. Muncim cu această generație de juniori de cinci ani. Știam că la un moment dat va trebui să vină o performanță foarte înaltă. Practic, este o strategie a federației care, de foarte mulți ani, știe să-și crească juniorii și cadeții astfel încât să-și asigure vârsta senioratului la un anumit nivel.
Nu poți avea campioni europeni și mondiali, seniori, dacă nu îți pregătești generația care vine cu foarte mare atenție. Fetele au jucat extraordinar. Până la urmă cel mai important este că am reușit să spargem această barieră a asiaticilor, jucători care, din foarte multe puncte de vedere și din punctul de vedere al Europei în primul rând, par de nebătut.
Iată că România nu este numai medaliata cu aur, ci este singura țară care, practic, a avut acces în primii opt. La simplu, Adina Diaconu a fost singura sportivă din Europa în sferturi. Nicio altă țară din Europa, nici Germania, nici Franța, nici Rusia.
Nu vreau să începem acum să facem comparații, nici la număr de jucători, nici la bugete, nici la condiții de joc. La nimic! Este un moment de bucurie pe care vreau să-l trăim așa cum se cuvine, știu că este de scurtă durată, ca orice bucurie. După aceea vom continua tot ceea ce avem de făcut. Bucuria în sportul de performanță ține foarte puțin, dar este minunată. Este un sentiment de împlinire, un strop de fericire”, a spus Beatrice Romanescu.
Directorul de Marketing al Federației Române de Tenis de Masă le-a făcut un portret celor două campioane mondiale.„Este povestea unor sportive care au început tenisul de masă așa cum se începe, la vârstă foarte fragedă, fiecare în orașul lor. Adina Diaconu este din Slatina, crescută și antrenată de antrenorul Petre Arnăutu, care este și antrenorul lotului național de junioare.
Andreea Dragoman este din Mediaș, crescută, descoperită și antrenată de către Gheorghe Vaida. Acolo, în Mediaș, a fost un club fantastic de susținere a tenisului de masă. Niște oameni care, din pacăte, nu mai sunt. Au început, normal, de la Paleta de Argint, apoi traseul firesc.
Adina Diaconu este una dintre cele mai titrate jucătoare din România la categoria ei de vârstă. A câștigat, practic, tot ce se putea. De la titluri europene până la Top 10 Europa. A fost selecționată în echipa Europei contra echipei lumii. Practic, un palmares impresionant. Anul acesta a câștigat toate titlurile de campioană europeană la juniori, atât la simplu, cât și la dublu. Un sportiv care începe și își urmează parcursul atât de bine este un sportiv care îți dă încredere. În prezent, se antrenează la Slatina și joacă pentru seniori în echipa ACS Dumbrăvița.
Acum cinci ani, parte a strategiei federației, am decis repartizarea unor burse olimpice la Slatina, bineînțeles cu ajutorul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în afara celor două centre olimpice pe care le avem, la Bistrița și la Constanța.
Este o strategie întreagă. O piramidă a sportului de înaltă performanță care nu te poate aduce în vârf dacă nu construiești foarte bine baza. În fiecare an, la nivel de cadeți, de juniori și de seniori, suntem în primele locuri din Europa. Câștigăm titluri europene, iar la Campionatele Mondiale ne oprim undeva în sferturi de finală, în semifinale. Asta spune foarte mult despre a avea o viziune, o strategie”, a mai declarat Beatrice Romanescu pentru MEDIAFAX.
Romanescu a vorbit și despre obiectivele pe care și le-a propus Federația Română de Tenis de Masă pentru anul viitor. „Următorul obiectiv major este Campionatul Mondial, la sfârșitul lunii martie, la seniori. Cel mai apropiat obiectiv este meciul cu Olanda, în calificările pentru Campionatele Europene, care va avea loc acasă. Olanda este campioana europeană en-titre, a jucat finala cu România, finală pe care am pierdut-o. Privesc acest meci și ca o revanșă. Meciul va avea loc pe 24 ianuarie și se va juca în București.
Apoi, va urma meciul băieților, pe 7 martie, cu Turcia, tot acasă, meci care va încheia această campanie de calificare la Campionatele Europene. Imediat va urma CM, vom avea un an plin, un an în care trebuie, practic, să ne repoziționăm pentru a începe un nou ciclu olimpic.
Adina Diaconu și Andreea Dragoman peste patru ani vor fi, deja, senioare. Adina este deja membră a echipei naționale de senioare. A fost deja alipită acestei echipe. Un deja-vu la ce s-a întâmplat cu ani în urmă cu Eliza Samara, care a fost la momentul potrivit a fost parte din echipa de aur din acea perioadă: Otilia Bădescu, Adriana Zamfir, Mihaela Șteff. Este o împlinire fantastică atunci când vezi că există generație după generație pe care știi să o crești și să-i creezi un parcurs adecvat Este vorba despre o strategie. Nimic nu este întâmplător!”, a conchis Beatrice Romanescu, directorul de Marketing al Federației Române de Tenis de Masă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER