Nu au jucat niciodată, împreună, la vreuna dintre mesele pe care le găsești în multe parcuri din România. ‘În fragedă pruncie’, Mihai a mers cu mama sa în multe cantonamente, la multe meciuri, intrând astfel în familia tenisului de masă. Toți l-au cunoscut dinainte ca el să lege primele antrenamente proprii, în țarc. Mama i-a fost antrenoare. Prima antrenoare. La 18 ani, Mihai încearcă să fie, însă, cât de independent posibil.
La Cluj, „suntem împreună, dar separat”, spune pentru ProSport Mihai Zamfir: cei doi stau la hoteluri diferite, au zile între cele zece ale concursului continental programat în perioada 15-24 iulie în care nu s-au văzut deloc, iar mama, deși e antrenoare cu ștate vechi și performanțe la nivel de top, nu i-a stat în colțul țarcului lui Mihai, în concursurile de juniori, decât o singură dată, în 2016. „A fost prima și ultima dată„, afirmă Mihai despre meciul jucat în Spania, total neprogramat: a intrat în concurs pe nepregătite și, fiind fără antrenor, și-a rugat mama să îl asiste.
„Nu avem multe poze împreună, în sală, la concurs, cu paleta de tenis de masă în mână. Doar în vacanțe„, recunoaște Adriana Zamfir. Până acum: ProSport i-a provocat pe cei doi la o întâlnire-fulger în Sala Polivalentă din Cluj. Nu a ieșit în prima zi în care ne-am propus să o facem, dar, duminică, Adriana și Mihai, ‘Zamfirii’ sportului cu mingea albă, de 40 mm circumferință, au făcut un portret de familie.
Foto: Cezara Paraschiv / ProSport
Cum s-a tatuat pe inima puștiului Zamfir sportul în care România face ochișorii oblici să se umezească, iar mama sa preda lecții de profesionalism în țări puternice, precum Germania sau Spania
„Acasă se vorbește despre tenis mai mult decât trebuie„, râde Mihai. Subiectele: jocul băiatului, jocul echipei naționale, meciurile internaționale, toate mecurile importante.
„Eu am mers direct la sala de antrenament„, mai spune Mihai, serios. Vorbește despre primele sale întâlniri cu tenisul de masă, unele în care, copil fiind, s-a ciocnit imediat de rigoare și reguli. „A crescut cu mine în cantonamente, la sala de antrenament. Însă, la început, nu avea voie să joace. Mă deranja la antrenament dacă el se juca. Ori mergea la o masă alăturată… dar, în general, nu îl lăsam să se joace, pentru că eu trebuia să fiu atentă, concentrată„, explică Adriana Zamfir.
Adriana Zamfir și-a antrenat fiul, la început, înainte de a pleca în Spania. „Apoi, mai jucam în weekend-uri împreună„, spune pentru ProSport cea care a dezvoltat o frumoasă rivalitate estică, împreună cu Mișu’ Șteff și Csilla Bartofi. Acum însă a făcut, Adriana Zamfir a făcut câțiva pași înapoi, lăsând cale liberă doar antrenorului care îl pregătește pe Mihai.
Citește și: Un interviu special, oferit în exclusivitate pentru ProSport de Csila Bartofi, sportiva care debuta la Jocurile Olimpice odată cu tenisul de masă și stabilea și recordul pentru cele mai multe participări la JO în acest sport – 5
„Aș vrea să fiu sută la sută independent, să mă știe lumea pe mine, nu pentru că sunt băiatul lui mama„
„Este presiune. Îmi doresc să o întrec, însă este foarte, foarte greu. Dar e și frumos. Toată lumea a știut de la început că sunt băiatul mamei – ceea ce a fost un pic deranjant. Dar, m-am obișnuit deja cu ideea. Aș vrea să fiu sută la sută independent, să mă știe lumea pe mine, nu pentru că sunt băiatul lui mama„, mărturisește franc Mihai, conștient de eternele comparații, dar și de așteptările ce se agață de spinarea sa.
Mihai a avut ochii tenisului de masă ațintiți asupra sa din secunda unu. „A fost destul de dificil, mai ales în România. Lumea tenisului de masă e mică, iar, de regulă, când mergeam în cantonamente și el era micuț, eu încă jucam. Eu mergeam cu el în toate cantonamentele de lot național. Era imposibil să nu îl știe lumea„., completează tabloul Adriana Zamfir.
Tenisul de masă nu lipsește nicio zi din viața Adrianei Zamfir. Foto: Cezara Paraschiv / ProSport
Nici pe departe însă, nu este primul caz. În tenisul de masă, în China mai ales, este o ștafetă care se predă adesea. Germania a venit acum, la Europeanul de la Cluj, cu Franziska Schreiner – mama acesteia fiind o fostă colegă a Adrianei Zamfir, iar mătușa sa – o celebră campioană a epocii mingii de celuloid.
„Pierd, câștig, trebuie să afle și ea la un moment dat. De la mine e cel mai bine să afle. Mă consolează dacă pierd, mai vine cu un sfat, e bine să ai pe cineva din interiorul sportului„, recunoaște colegul de generație al campionilor europeni Cristi Pletea și Rareș Șipoș.
Mihai Zamfir și-a asumat provocarea. Foto: Cezara Paraschiv / ProSport
Sportul s-a schimbat, antrenamentele nu. Sunt aceleași cantonamente înainte de competițiile importante, sunt tot două antrenamente pe zi – în principiu. În casa Adrianei Zamfir, convinsă că „o paletă trebuie să vină ca o mănușă„, nu se mai află păstrată la loc de cinste decât ultima paletă pe care a folosit-o în concurs. Prima – nu. Una dintre cele mai dragi amintiri ale Adrianei Zamfir este una savuroasă.
„Când jucam, nu știu dacă el își mai aduce aminte, avea 6 sau 7 ani, deja începuse să joac și eram în Spania, la un campionat universitar. Eu eram înscrisă la un Master și m-au rugat să joc pentru ei, la un turneu pe bază de invitații. Nu a fost o problemă, mai ales că era pentru principalul meu sponsor. S-a nimerit să fie și Mihai acolo, iar la un moment dat,eli a venit să îmi dea indicații„. Râd amândoi, urmărindu-se cu privirea. Iar Adriana repetă, încă nevenindu-i parcă să creadă. „S-a așezat pe bancă și, nu mai știu exact ce mi-a zis, dar a venit acolo și s-a așezat pe bancă, pardon, pe scaun. Până la urmă, a ieșit victorie, clar. Dar asta țin minte – cum s-a așezat pe scaun și a început să îmi dea indicații„, spune Adriana Zamfir.
Adriana Zamfir s-a apucat de tenis de masă la 6 ani, Mihai – tot la 6 ani. „E vârsta ideală pentru a începe să joci tenis de masă„, afirmă multipla medaliată europeană. În puținele momente în care sunt împreună, nu refuză niciodată să meargă să vadă un film bun.
„El se bazează pe viteză. Nu avem același stil de joc, dar viteză am avut și eu. Ă‚sta era punctul meu forte. Fețele fac diferența, acum. Eu jucam foarte aproape de masă, el joacă un pic mai departe. Eu jucam cu zimți pe rever – ceea ce înseamnă că ești obligat să stai lângă masă. Dar, viteza cred că a moștenit-o de la mine. Așa vreau să cred”, Adriana Zamfir, despre fiul său, Mihai.
Prezența în paralel, la Cluj, este o excepție. „Ajungem destul de rar la concursuri împreună. Nu ne suprapunem„, spune Mihai, iar completarea vine de la Adriana Zamfir: „la concursurile naționale se mai întâmplă, dar internațional am avut un singur concurs, în Spania, în 2016„. Tenisul de masă nu li-l va lua, însă, nimeni.
Două generații, aceeași pasiune. Foto: Cezara Paraschiv / ProSport
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER