Tenisul masculin a primit câteva teme de dezbatere la capătul săptămânii care a programat ultimele turnee-test pentru jucătorii de top înainte de Wimbledon. Chiar dacă în aceste zile se mai joacă în Antalya și Eastbourne, două turnee de câte 250 de puncte, niciunul dintre tenismenii din Top 10 nu vor disputa meciuri oficiale. Croația a excelat, adjudecându-și prin Marin Cilic (29 ani) și Borna Coric (21 ani) ambele trofee ATP ale săptămânii trecute, la Queen’s, confirmând apetitul pentru verde al școlii care i-a dat pe Goran Ivanisevic (campion în 2001 la All England Club) și Mario Ancic (semifinalist în 2004).
ProSport va prezintă trei momente decisive ale recent încheiatei săptămâni de joc pe iarbă.
1. Djokovic a revenit după un an într-o finală ATP, dar a pățit o nepățită: titlu scăpat printre degete, după ce a avut minge de meci
Novak Djokovic continuă munca de regăsire a sinelui calm pe teren, cvasi-invincibil și letal în momente-cheie. Sârbul a impresionat în duelul cu Grigor Dimitrov, jucător bine înfipt în Top 8 de luni bune, cu semifinale în turneele de Mare Șlem și titlu la Turneul Campionilor. Djokovic i-a lăsat doar 5 game-uri, învingându-l în 65 de minute. Până în finala de la Queen’s, Djokovic a fost puternic, impresionant și fără fisură.
În ultimul act însă, în fața lui Cilic, Djokovic a arătat, din nou, că încă îi lipsește CEVA. Puțin, un amănunt, un detaliu, un reglaj, un strop de încredere și forță. ”Am fost la un punct de victorie, așa că, evident, acum sunt puțin dezamăgit din cauza faptului că nu am reușit să mă impun. Jucam foarte bine, dar nu a fost să fie. Am avut 4-1 în tiebreak (n.r. – în setul doi, după ce, în urmă cu câteva minute, la 5-4 la game-uri, avusese minge de break și victorie pe serva lui Cilic), apoi s-a făcut 4-3, a venit acea dublă greșeală. M-am crispat puțin acolo. Nu aș spune despre mine că sunt favorit la Wimbledon, sau printre oamenii aflați în cursa pentru trofeu. Trebuie să îmi impun așteptări modeste, având în vedere rezultatele din ultemele 12 luni”, a tras concluziile Djokovic, la finalul partidei.
Sârbul a fost așa, de la revenirea în circuit. Pe alocuri impresionant, dar și vulnerabil în anumite zile, în fața anumitor adversari. Cecchinato l-a învins la Roland Garros, făcându-l pe sârb să își dorească să fugă rapid, să pareze rapid întrebările presei și privirile indiscrete. În capitala Angliei, Djokovic și-a pierdut serviciul doar de două ori într-o săptămână, dar a ratat trofeul, în prima finală jucată după Eastbourne 2017.
2. E teamă de iarbă pentru Nadal?
Rafael Nadal a luat decizia de a se proteja după câștigarea Roland Garros-ului, oferindu-și timp departe de competiție pentru repaus, refacere și antrenament. Astfel, în timp ce Federer și toți ceilalți au jucat, el a preferat să se antreneze pe tereurile cu iarbă de la Mallorca. Ibericul a avut parte de o sperietură: un pas greșit pe iarbă l-a pus la pământ, glezna fiind sub cod de alertă. Nadal a transmis, succint, că este ok. Dar va juca în această săptămână niște meciuri demonstrative în care afirmă că își va testa fizicul – la Hurlingham, împotriva semifinalistului de la Australian Open, Hyeon Chung și a francezului Lucas Pouille.
https://t.co/rFuigAPox8 What has happened to @RafaelNadal ?? Any updates?? @AndrewProchnow @bibi_milewski @PauFerragut @genny_ss @Rafael_Plaza @Rafamazing @Rafaholics @RAFAaddicted — Abhishek K Singh (@iamsingh_1) June 20, 2018
https://t.co/rFuigAPox8 What has happened to @RafaelNadal ?? Any updates?? @AndrewProchnow @bibi_milewski @PauFerragut @genny_ss @Rafael_Plaza @Rafamazing @Rafaholics @RAFAaddicted
— Abhishek K Singh (@iamsingh_1) June 20, 2018
Iarba, deși a îmblânzit-o fără dubii – dovadă fiind trofeele din 2008 și 2010 de la Wimbledon – rămâne un covor pe care ibericul nu se simte la fel de confortabil în plin fuleu. Pe o suprafață care își cere an de an cota de victime, Nadal pare un pic speriat și cumpătat – iar asta îi dăunează jocului. Arhi-cunoscuta amenințare reprezentată de iarbă pentru genunchii sportivilor, datorată săriturii mai mici a mingii și a nevoii de a te lăsa jos pe genunchi lovitură de lovitură, pare că apasă chiar și mentalul unui jucător considerat atât de puternic precum Nadal.
3. Federer și La Decima ratată
Roger Federer este principalul protagonist al sezonului de iarbă. Deținătorul trofeului de la Wimbledon a jucat la Halle pentru a câștiga al zecelea trofeu al carierei, a păstra șefia clasamentului mondial și a continua o serie de invincibilitate de 20 de meciuri. Elvețianul a revenit de la 0-1 la seturi, însă în decisiv a fost surprins la prima și unica minge de break a mai tânărului său adversar, Borna Coric, apoi situația s-a repetate și în al doilea game în care acesta a avut minge de break. Coric l-a învins cu 7-6(6), 3-6, 6-2 pe Federer, care, pentru o clipă, chiar și având toții așii în mână, a ezitat. Rămâne de văzut dacă este doar o notă falsă în sezonul său – așa cum a fost pentru Nadal și sezonul său pe zgură – întrecerea de la Madrid.
A dispărut, subit, posibilitatea unui simbolic titlu cu numărul 100 al carierei obținut la Wimbledon. Dar, recordurile rămân la șapte victorii distanță.
#Wimbledon Men’s Singles seeds (vs actual ranking on Monday) pic.twitter.com/UJM5XFjBit — José Morgado (@josemorgado) June 24, 2018
#Wimbledon Men’s Singles seeds (vs actual ranking on Monday) pic.twitter.com/UJM5XFjBit
— José Morgado (@josemorgado) June 24, 2018
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER