Angelique Kerber s-a calificat, joi, în finala turneului de la Wimbledon, învingând-o cu un dublu 6-3 pe Jelena Ostapenko (cap de serie 12). Reprezentanta Germaniei va juca pentru a doua oară în trei sezoane cu trofeul de la All England Club pe masă, după un meci gestionat perfect din punct de vedere tactic.
Eleva lui Wim Fissette a evoluat excelent pe serviciu, cedând doar 10 puncte pe lansare în primul set și alte patru într-un sprint agresiv spre victorie, care a dus-o la 6-3 și 5-1 în mai puțin de o oră. Kerber a profitat din plin de super-surescitarea Jelenei Ostapenko, care în primele trei game-uri a reușit nu mai puțin de 12 lovituri câștigătoare, însă pe parcurs a ajuns să rateze într-un ritm ce nu a mai putut fi susținut de loviturile câștigătoare. Letona în vârstă de 21 de ani a încheiat partida cu 35 de greșeli neforțate și 30 de lovituri câștigătoare, în timp ce Kerber a greșit de 5 ori mai puțin și a lovit decisiv de 3 ori mai puțin (7-10 bilanțul final).
Singura ezitare a nemțoaicei a venit în faza finală a setului doi, când Ostapenko a reușit să salveze o minge de meci, a luat break și a amenințat și cu un al doilea game pe retur, consecutiv. Kerber a închis însă prompt portița ivită și a pus punct semifinalei, în 67 de minute.
Autodistrugerea Jelenei Ostapenko
Jelena Ostapenko a lăsat impresia că este apăsată de emoții, când a deschis meciul cu dublă greșeală. A fost un prim start-fals, letona salvând minge de break și rezolvând game-ul cu trei winnere, pentru ca în final să închidă cu as. În primele minute, arma preferată a campioanei din 2017 de la Roland Garros a fost scurta, și deși Kerber a trecut un superb retur de forehand în lung de linie, letona a rămas în față, după ce o a12-a lovitură câștigătoare i-a adus game-ul 3, de 2-1.
Retrasă din rațiuni tactice comparativ cu precedentele meciuri, optând pentru un joc-procentaj, Angelique Kerber a făcut o cursă de așteptare, punctată bine cu servicii eficiente și retururi bune. Iar Ostapenko a ajuns să ofere exact cadourile pe care Kerber le anticipase și le aștepta.
Game-urile 5 și 6 au adus câte o minge de break, însă victoria pe retur a venit abia în al 7-lea, pentru Kerber. Două greșeli pe rever au costat-o pe Jelena Ostapenko. În 27 de minute, letona a adunat 15 lovituri câștigătoare și 14 greșeli neforțate, dar Kerber puncta mai bine pe tabelă, 4-3.
Ostapenko a dat primele semne clare de frustrare – aceleași ca și în antrenamentul dinainte de meci – în game-ul 8. Kerber a ajuns la minge de set pe o a 18-a eroare a letonei, iar ‘Alona’ a dus manșa întâi la cerc complet, încheiând exact cum începuse – cu dublă greșeală. Ostapenko a încheiat, în consecință, primul set pe minus – cu o greșeală neforțată în plus față de loviturile câștigătoare (19-18).
Ostapenko, will you win #wimbledon? pic.twitter.com/z1YRE6kMl3 — imo (@tennisimo) July 12, 2018
Ostapenko, will you win #wimbledon? pic.twitter.com/z1YRE6kMl3
— imo (@tennisimo) July 12, 2018
Cu aproape 90% frecvența primului serviciu, Kerber și-a continuat parcursul de regularitate în start de set doi, în timp ce Ostapenko s-a regrupat mult prea târziu, când rămăsese deja la două break-uri în urmă – o distanță care s-a dovedit a fi imposibil de recuperat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER