Ieri, la Trofeul BRD Țiriac – Năstase, singurul turneu organizat în România din calendarul ATP, țara noastră a fost reprezentată de un cuplu neconvențional: Gabriel Moraru – Marius Copil. Primul, antrenorul puștiului alături de care românii visează, a fost eliminat de pe tabloul de simplu, iar al doilea a avut același destin, dar la dublu.
Ajuns la 21 de ani, Marius baletează undeva la marginea primilor 200 de jucători profesioniști, iar speranțele sale se leagă și de participarea de astăzi, unde pe tabloul de simplu îl va întâlni pe Tobias Kamke (83 ATP). Sprijinit și de Ion Țiriac, Copil așteaptă explozia în clasament. Relaxat după înfrângerea de la dublu, întins pe gazonul unui teren care pe vremuri se antrenau fotbaliștii de la FC Național, Marius și-a făcut autoanaliza pentru cititorii ProSport.
„Mănâncă” zgura albastră Pentru Copil, un ajutor important e suportul lui Țiriac. „Dânsul mă ajută mereu, atunci când îl sun pentru ceva”, spune puștiul despre cel care i-a oferit un wild-card atât la București, cât și în calificările celui mai important turneu Masters, cel de la Madrid, acolo unde avea nevoie de o clasare în primii 100 pentru a putea participa.
Doarme cu antrenorul Una dintre primele întrebări a venit firesc: de ce întârzie performanțele? „Nu am fost constant. Urcam o sută de locuri, apoi stagnam acolo. Pe la 18 ani, mă copleșiseră și toate vorbele din jur, toate acele declarații optimiste. Poate n-am știut să gestionez situația, dar acum m-am maturizat”, spune cu o sinceritate debortantă Copil. „Mă ajută mult și Gabi (n.r. – Moraru, antrenorul său). Mă înțeleg atât de bine cu el încât la turnee nici nu-mi iau cameră separată, dorm cu el. Sper să ne meargă bine împreună”, adaugă acesta.
Hop și top… 20 Copil explică principalul obstacol. „Muncesc mult, câte șapte-opt ore pe zi atunci când n-am turneu, și sunt convins că voi urca în anii următori. Stau și mai bine psihic, nu mă mai enervez ușor”, povestește tenismanul de 21 de ani. Ca un exemplu, acesta dezvăluie și bariera sa psihică. „Am adversari care știu că sunt sub mine valoric, dar au un clasament mult mai bun. Și atunci, când pierd câteva puncte ușoare, ajung să nu mă mai pot concentra”. Planurile sale sunt clare, și se vede pe figura lui cât de serios este: „Știu că pot, trebuie să și demonstrez. Top 20 ar fi un obiectiv realist”.
Bayern, mai presus de toate Copil a trăit de la 12 la 18 ani în Germania, la Munchen, iar anii petrecuți în Bavaria au lăsat urme adânci în sufletul arădeanului. Fotbalul îi provoacă și-n prezent trăiri impresionante, după cum povestește: „Echipa mea favorită e Bayern Munchen. Sunt cam disperat după ei. Când joacă, mă închid singur în cameră, pun telefonul pe silent, și mă agit non-stop”, conchide amuzat Marius.
221 km/h a înregistrat cel mai iute serviciu al lui Marius Copil
251km/h e recordul mondial la capitolul vitezei serviciului și îi aparține lui Ivo Karlovic
258 este locul ocupat în top ATP de Marius Copil
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER