Patricia Țig va împlini în finalul lunii iulie 21 de ani. Luni, la debutul competiției de la Arenele BNR, sportiva din Galați a debutat cu dreptul pe tabloul principal de la BRD Bucharest Open: a reușit prima victorie a carierei pe tabloul unui turneu WTA, după ce adversara sa, iberica Silvia Soler-Espinosa, a abandonat la jumătatea setului doi, atunci când Patricia conducea, 6-4, 3-1. Scenariul este unul familiar pentru fanii tenisului feminin din România: cu trei luni în urmă, Andreea Mitu reușea același lucru, la Charleston, tot la capătul unui meci în care adversara sa, Varvara Lepchenko, nu a rezistat până la final pe teren.
Țig, aflată pe locul 170 WTA, a intrat direct pe tabloul principal de la București grație unui Wild Card. revenind pe zgură după o experiență care a cucerit-o pe iarba londoneză, chiar dacă nu a obținut și vreo victorie. În 2014, Patricia a fost tricolora cu cea mai mare ascensiune în clasamentul mondial, urcând 596 de poziții, iar în 2015, sportiva antrenată de Răzvan Sabău, a jucat în calificări în acest sezon în toate cele trei turnee de Grand Slam de până acum,Roland Garros aducându-i prima victorie, pe tabloul de acces în competiția mare.
Emoționată, copilăroasă, fără obișnuința interviurilor, Patricia s-a prezentat în câteva minute, într-un interviu ProSport care a încercat să o cunoască pe adolescenta cu aparat dentar care visează să se alăture celor cinci „tricolore” din Top 100. Numele său le dă bătăi de cap arbitrilor străini, dar s-a obișnuit. iubește tenisul lui Federer, poate de aceea nu surprinde pe nimeni faptul că meciul visurilor sale este un duel pe Centralul de la All England Club.
Cum te simți după primul succes într-un turneu WTA? Mă simt foarte bine. Sunt foarte mulțumită de mine, de felul în care am reușit să joc. Sper să pot să continui așa.
Patricia, care este prima ta amintire legată de tenis? Hmmm...(n.r. – își ia o pauză de gândire). Am multe amintiri legate de tenis. Țin minte când am luat prima dată racheta în mână și am dat în minge. Am simțit ceva, o legătură aparte.
Patricia Țig are 12 titluri ITF câștigate în carieră. FOTO: Andreea Alexandru
A fost dragoste la prima vedere? Da, să spunem așa.
Arbitrii se cam chinuie cu numele tău. Te-a preocupat vreodată pe teren să le explici exact cum se pronunță – este celebru un filmuleț cu Goran Ivanisevic care încearcă să corecteze preț de vreo cinci minute un arbitru central, fără succes… Arbitrii în general mă întreabă cum se pronunță. În străinătate nimeni nu poate pronunța cum ar trebui. Dar deja, m-am obișnuit. Nici nu mai bag în seamă.
Care este lovitura favorită, în care ai cea mai mare încredere? Dreapta!
Pe ce suprafață îți place să joci? Pe hard, dar mai nou îmi place iarba. Am jucat la Londra și îmi place!
Provocare pentru Patricia: am invitat-o să își imagineze ce ar face dacă ar găsi un peștișor auriu, care i-ar putea îndeplini trei dorințe legate de tenis:
4 titluri la dublu a strâns Patricia, până la 21 de ani. FOTO: Andreea Alexandru
„Nu cred că am pierdut niciodată atât de multe meciuri la rând încât să ajung să am o superstiție legată de chestia asta”
Ai jucat vreun meci imaginar cu Serena Williams sau cu Maria Șarapova, ți-ai imaginat cum ai aborda meciul, ce tactică ai folosi? (N.r. – râde). Nu, nu m-am gândit la chestia asta, pentru că nici măcar nu le-am văzut jucând vreodată! Doar la televizor. Dacă aș avea ocazia să joc cu una dintre ele, mi-aș face un plan de joc tare de tot. Aș pregăti bine de tot meciul și aș încerca să pun totul în practică bine de tot.
Dacă nu era tenis, ar fi fost…? Volei, pentru că tata este antrenor de volei.
Ai superstiții înainte de meci, o rutină aparte? Am câteva superstiții. Cred că toată lumea știe deja că port șosetele pe dos. Toată lumea mă întreabă de ce, Așa m-am obișnuit. Mama a venit cu ideea.
De ce? Pierdusei prea multe meciuri la rând și ai încercat ceva? A, nu! Nu cred că am pierdut niciodată atât de multe meciuri la rând încât să ajung să am o superstiție legată de chestia asta. Pur și simplu… a fost ideea ei, eu am zis ok și între timp, m-am obișnuit așa.
Ce nu îți poate lipsi din termobag, în afara rachetelor și a echipamentelor legate de tenis? Parfumul! Și deodorantul, bineînțeles.
Care sunt idolii tăi în tenis, modelele tale? Federer de la băieți. Cred că este idolul tuturor! De la fete, Maria (n.r. – îi spune Șarapovei, dar și celorlate jucătoare pe numele mic, cu multă căldură, parcă ar fi prietene, apoi completează, redevenind serioasă) Șarapova, Serena – Williams și bineînțeles Simona – Halep, pentru că este incredibil tot ceea ce a făcut. Ne-am întâlnit în urmă cu doi ani chiar într-un cantonament. Vorbeam, ne înțelegeam ok și apoi m-am întâlnit cu ea anul ăsta, în Australia. Am schimbat așa, câteva cuvinte.
Patricia a păstrat rochița albă, „de Wimbledon” și pe zgura de la București. FOTO: Andreea Alexandru
Care este cea mai frumoasă amintire de pe terenul de tenis? Când am câștigat primul meci la Roland Garros, în calificări. A fost prima dată când am câștigat la un Grand Slam, un meci, chiar dacă nu era tablou principal.
Și cel mai stânjenitor moment trăit pe teren? Când mă enervez mai mult decât este cazul și mai și dau cu rachetele de toate cele și zic ce nu trebuie să zic. Atunci (n.r. – zâmbește).
„Mă uit la orice fel de film, dar nu la horror!”
Ai postere în cameră? Nu.
Ai fost la Wimbledon, este unul dintre cele mai sofisticate turnee, se spune că vestiarul este cu adevărat aparte. Pe tine ce te-a impresionat cel mai mult? Prima senzație pe care o ai atunci când joci pe iarbă este unică. În calificări nu joci propriu-zis la Wimbledon, ci la Roehampton. Însă când am trecut pe lângă Wimbledon, cu autobuzul, mi s-a făcut pielea de găină. Cred că este ceva unic să fii acolo!
Dacă ești la un turneu, ce faci seara, când nu poți să adormi? Citesc, sau dacă la televizor este un film bun, mă uit la film. Mă uit la orice fel de film, dar nu la horror! Totuși! (N.r. – Râde) Mă sperii atât de tare la filmele horror.
Asculți muzică înainte de meciuri? Ascultam înainte. Dar de când lucrez cu Răzvan (n.r. – Sabău), mi-a spus că ar fi mai bine să nu mai fac chestia asta, ca să mă pot concentra. Altfel, ascult muzică oricând. Simt nevoia să ascult muzică, muzică veche.
Patricia, mereu cu ochii pe mingea pufoasă, după prime întâlnire. FOTO: Andreea Alexandru
Care este plăcerea ta vinovată când vine vorba de mâncare? La ce nu reziști? Ah, dulciurile (n.r.- suspină, apoi schițează un zâmbet larg). Pentru mine, dulciurile sunt așa, ceva special. Chiar o plăcere vinovată! Mai ales că eu sunt un pic cam grea (n.r. – zâmbește).
Ai o poreclă? Nu.
Când îți închei cariera, cum ți-ai dori să te țină minte fanii? Să fiu acea jucătoare care le-a oferit momente de bucurie în tribună și care să fi realizat ceva în tenis. Dar mai ales, vreau să mă țină minte așa cum sunt eu, ca persoană.
Mersi și succes! Mersi și eu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER