Jurnal de antrenament, Halep, minut cu minut! ProSport a stat cu ochii pe Simona înaintea debutului la Roma. Am „spionat” și antrenamentele lui Federer și Nadal la Foro Italico!

Redactor:
Marius Hutu
Jurnal de antrenament, Halep, minut cu minut! ProSport a stat cu ochii pe Simona înaintea debutului la Roma. Am „spionat
  • Publicat:
  • Actualizat:

Corespondență de Valentin Lupu (Roma)

Luni, ora 16:40, terenul 5. Unicul exclusivist, care le permite starurilor circuitelor ATP și WTA să țină mai la distanță valul de admiratori și gură-cască. Ba chiar și presa. Seamănă cu modelul antrenamentelor închise de la fotbal. Cu o derogare a organizatorilor, îl privim de sus, la propriu, pe Rafa Nadal și e de-a dreptul fascinant cum catapultează minge după minge spre colțurile terenului, sub girul lui Uncle Toni. Se face ora 17 și surpriză, în locul Simonei Halep, pe hârtie programată imediat după Rafa, apar Horia Tecau și Jean Julien Rojer, plus antrenorul Irinei Begu, Victor Crivoi, pe post de sparring-partener pentru cei doi. Se vede treaba că, după Madrid, corpul i-a cerut Simonei o zi de odihnă în plus, astfel încât echipa a luat o decizie last-minute: anulăm pregătirea de astăzi.

Marți, ora 9:00, terenul 5. Iar terenul 5? Din tribunele arenei alăturate, ca la un semn, pâlcuri de suporteri escaladează scările și pornesc în goana spre „central”. Pentru că și în cazul lui Federer a apărut o schimbare neprevăzută. Își face apariția „Numero Uno del Universo”, așa cum îl strigă o italiancă din tribună. Măria Sa Roger ia, după trei ani, din nou pulsul arenei principale, cu Andreas Seppi, un specialist pe zgură, de partea cealaltă a fileului. După doar 20 de minute, își iau „jucăriile”, se urcă într-un golf cart și se mută totuși pe terenul 5. Aici, încep și un set pe puncte, ce se prelungește până cu câteva minute înaintea apariției elvețianului în fața armatei de jurnaliști strânși ca la urs în sala de conferințe.

Roger Federer: „Sunt foarte fericit să fiu aici. Iubesc orașul. Întotdeauna mi-a plăcut să joc în Italia. În Elveția condițiile sunt dure în perioada aceasta a anului și m-am gândit să fac niște meciuri mai la nivelul mării. Ieri dimineață erau 5 grade când m-am trezit, de exemplu. Plus că simțeam nevoia de meciuri. Am jucat bine la Madrid. Va fi mai interesant decât pe terenurile de antrenament de acasă”.

Marți, ora 12:00, terenul 7. Ora 12 a sosit și Halep a venit! Niciun minut intârziere. Urmează, după două zile de pauză, singurul antrenament înainte de primul meci la Roma 2019. Daniel Dobre și Teo Cercel o însoțesc, în vreme ce mama Simonei și sparring-ul Vasile Antonescu își făcuseră apariția un pic mai devreme. Din primele minute, de hitting pe mijlocul terenului, o vedem tonică, focusată, dar în același timp destinsă. Apoi trec la teme, cu Brică dirijor pentru partenerul de antrenament al Simonei. Nu se bate mingea pur și simplu, ci e o geometrie în spațiu exersată, repetată iar și iar, după coordonate studiate, ce te duc în varf și te mențin acolo ani și ani. În total, 78 de minute de antrenament În crescendo, ce au darul de a o trece pe Simona prin toată materia, înaintea unui nou examen vital. 

 

ÎNĂ‚LȚIMEA LOVITURILOR PE REVER

12:08 „Dă-i câteva mai joase, ca să fandeze mai mult!” Ritmul se intensifică.

12:10 Câteva schimburi și apoi o nouă intervenție: „Mai lungi aici, pe rever!”. Coach-ul vine lângă Simona și îi arată cum poate să realizeze mai eficient transferul greutății corpului spre înainte, ducând mai mult brațul în față și evitand să se aplece cu spatele. „Tot acolo, înca doua-trei, mai înalte!”

12:13 Pauză

 

DIRECȚIA LOVITURILOR 

12:15 „Batem un pic crosurile. Începi cu crosurile pe rever”…Și se vede cât de important e, pe lângă antrenor, un sparring de calitate, capabil să pună în practică un anumit tip de minge, stăpânind perfect cele 5 variabile (direcție, lungime, înălțime, viteză, efect). Iar cu Antonescu, Team Simo pare că a găsit ingredientul ideal al rețetei spre consistență în înalta performanță.

12:19 Se trece la diagonale pe forehand, „câteva jos, cateva sus”…„Bravo Simo!”, se aude din mijlocul fanilor români. 

12:21 Micile detalii contează. „Dă-i mai inalt, să dea cu dreapta de aici!”

12:22 Pauză

CONSISTENȚĂ‚ PE DIAGONALĂ‚ + SCHIMBARE DE DIRECȚIE

12:25 „Tot cu reverul, iar dacă dă lung de linie, te muți cu dreapta și ții crosul și de dreapta”, continuă să-i indice Daniel Dobre schemele. Sparring-ul îi testează Simonei capacitatea de a se adapta la orice situație de joc și de a reacționa în fracțiuni de secundă cu cadența, ușurința și puterea unui motor de avion. 

12:30 Pauză. Antonescu către Halep: „Ai simțit că am obosit!”. Dobre se interesează de modul în care jucătoarea lui se adaptează condițiilor de la Roma: „Cum e terenul, îl simți?”; „Mingile par mai pufoase ca inainte”

 

JOC DE ATAC

12:34 SCHIMBAREA DIRECTIEI LOVITURILOR + AVANSARE IN TEREN

Schimburi de mingi pe diagonală, apoi pe lung de linie și gestionarea cu un plus de agresivitate a unei mingi mai scurte.

12:36 „Dă-i cu reverul mai scurt de acolo”. Și mici reglaje: „Pune umărul pe lung de linie și stai acolo pe lovitură”.

12:39 „Atac pe rever, Vasile, începem cu crosul!”

12:41 „Trecem pe lung de linie”

12:42 Pauză. Dobre către Simona: „Foarte bine!”. Un minut în care își citește câteva mesaje pe telefon…

 

COACH HAND FEED.

Dobre îi va arunca mingi din coș, lăsându-i însă acum Simonei libertatea de a alege tema.

12:44 Halep: „Dați-mi mai spre mijloc, una în dreapta, una în stânga”.

Dobre: „Și mingi scurte și mingi lungi”. Simona are misiunea de a deschide agresiv terenul cu fiecare minge. Îi face semn antrenorului să-i trimită în zona ei de lovire.

Dobre: „Iți dau cu efect sau tot așa, drept?”

Halep: „Tot așa!”

12:49  Pauză. Și aplauze ale fanilor. Simo, marcată de efort, e mulțumită.

12:52 VOLEURI Vasile Antonescu își reintră în rol, iar Daniel Dobre îi indica: „Dai din mijloc câteva, apoi din fiecare colț”

12:53 VOLEURI + SMASH. „Stai în colț, ea dă una-două la tine, apoi îi dai pentru smash”. Vasile trimite spre voleul Simonei, mai intâi din colțul de rever, apoi din cel de forehand.

12:56 SERVICII din careul de egalitate. „Servește ea. Poți să te încălzești la retur”.

12:58 SERVICII + RETUR PE MINGEA A 2-A. Simona servește mai întâi pe forehand și returul vine în cros, „unul mai scurt, unul mai înalt”, mai apoi pe rever, din careul de avantaj.

13:03 RETUR agresiv. Sparring-ul variază unghiurile cu serviciul, în exterior și la T.

13:06 Halep: „Dă un pic mai tare și mai jos!”

13:07 HALEP: „PAUZĂ‚”. JUCĂ‚M TIE-BREAK

Unul intens. La 5-3, Simona ratează un passing-shot cu voleul drive și zâmbește: „Ce m-am grăbit!”. Se face 6-6, după o minge salvată cu ajutorul fileului. Halep câștiga mai apoi un schimb spectacol la fileu și se agață cu dârzenia campionului într-un moment hotărâtor. Și se face 9-8, pentru că a mai trecut un passing cu netul.

13:18 FINAL 10-8 pentru Simona. Câteva mingi cu autograf pentru copiii de pe margine și ieșirea din scenă. Simona e pregătită de o nouă luptă!

„De obicei, pe zgură îmi place să joc diferit, de la caz la caz. Nu neapărat un singur stil. Aici încerc să deschid terenul. Îmi place să fac adversarul să alerge mai mult, pentru că pe zgură e uzura mult mai mare. Și, bineînțeles, și pe înălțime, pentru că îmi permite suprafața de joc să joc și mai înalt”.

„M-a lăsat Vasile azi în tiebreak! Mi-a dat unde eram eu. Nu scorul contează, e doar o metodă de a mă motiva în antrenament. Când sunt zile în care punem pariuri pe câte o clătită sau o înghețată, atunci jucăm serios. Și, mă cam bate…”.

 

DIN PROGRAMUL ZILEI DE MIERCURI LA ROMA 

TERENUL CENTRAL (START ORA 12:00)

Joao SOUSA – Roger FEDERER

Jeremy CHARDY – Rafael NADAL

Naomi OSAKA – Dominika CIBULKOVA

Nu inainte de 20:30:

Novak DJOKOVIC – Denis SHAPOVALOV

PIETRANGELI (12:00)

Johanna KONTA – Sloane STEPHENS

Simona HALEP – Marketa VONDROUSOVA

Taylor FRITZ – Kei NISHIKORI

StefanosTSITSIPAS – Jannik SINNER

Mihaela BUZARENESCU – Julia GOERGES

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup