Alexandra Dulgheru (69 WTA) a adus înapoi liniștea și zâmbetul în tabăra României printr-o victorie fabuloasă, 6-4, 6-4 în fața numărului unu al gazdelor, Eugenie Bouchard (7 WTA), la capătul unui meci în care a punctat la toate capitolele. „Alex” a avut constanță, câștigând frecvent schimburile mai lungi de mingi, dar și execuții de excepție, inserate cu mult echilibru în jocul său. Sportiva de 25 de ani a gestionat perfect doza de agresivitate necesară în fața unei adversare extrem de grăbite, predispuse însă la erori, evitând în egală măsură instalarea unei pasivități neproductive. A arătat determinare – mobilizându-se exemplar mai ales la serviciu și găsind prima minge în momente cheie și în special forță mentală – reușind să aibă replica potrivită în primul set după ce a fost întoarsă de două ori de Bouchard, după obținerea break-ului, dar mai ales după pierderea dramatică a patru mingi de meci, trei dintre ele adunate în ultimul game, pe propriul serviciu, acestea fiind fiind aproape inuman de suportat: bandă blestemată la prima minge de meci din game, „Piti” cade la a doua după ce este împinsă la maximum în schimbul de mingi de „Genie” și dublă greșeală la a treia.
„La nivelul ăsta, fiecare joacă. Mâine va fi greu, joc cu Abanda, am văzut-o jucând azi – chiar nu are nimic de pierdut, se poate întâmpla orice, mai ales în tenisul feminin„, a glumit Alexandra Dulgheru, la finalul partidei, la microfonul Dolce Sport. În orașul perfecțiunii pentru Nadia Comăneci, „Piti” a jucat impecabil meciul și a fost, fimp de 97 de minute, jucătoarea „de top” de pe teren, în locul lui Bouchard.
„Echipa” a câștigat din nou pentru România, după ce în februarie, la Galați, Irina împingea, din postura de rachetă numărul doi, meciul în partidă decisivă. Acum, a fost rândul lui Dulgheru să fie eroina zilei, iar România păstrează șanse pentru revenirea, pentru prima dată după 1992, în elita de opt a competiției pe națiuni din tenisul feminin. Irina, la rândul său a luptat, împingând la maximum limitele fizice, jucând un set și jumătate cu crampe, în fața unui revelații a acestei zile: Francoise Abanda – aflată la 18 ani la cea mai mare victorie a carierei: „am avut probleme, dar nu acesta este motivul pentru care am pierdut astăzi. A jucat mult mai bine decât mine„, a spus fair-play Irina, la final de zi.
Așa a curs prima zi în FED CUP, barajul pentru Grupa Mondială
01:21 „Cred că a ambiționat-o puțin (n.r. – gestul lui Bouchard), pentru că a luat-o cam de sus. Ținând cont că am câștigat meciul, ne-am permis să facem o mică ironie. Mâine va fi și mai greu și vom fi și mai bune„, a explicat Alina Tecșor. „Într-adevăr a fost puțin ciudat, dar fiecare se comportă cum vrea. Este puțin ciudat, mai ales că suntem într-o competiție care ține de spirit, de alte valori și a fost puțin ciudat. Nu cred că mi-a dat neapărat mai multă forță, cred că publicul a făcut asta, M-au încurajat! este altă energie când joci pe echipe„, a completat Alexandra Dulgheru.
01:15 „Intrăm cu altă energie mâine „, anunță Alexandra Dulgheru, la microfonul Dolce Sport.
01:11 „Cele 97 de minute perfecte ale lui Piti”: Alexandra Dulgheru câștigă la capătul unui ghem maraton, de 13 minute, la a cincea minge de meci (a patra din game-ul 20), 6-4, 6-4 duelul cu Eugenie Bouchard, aducând egalarea la general: România – Canada 1-1, la capătul primei zile a barajului de accedere în Grupa Mondială! „Piti” a avut nervi de oțel, cele trei mingi de meci pierdute în game-ul cu numărul 20 al meciului fiind aproape inuman de suportat: bandă blestemată la prima minge de meci din game, „Piti” cade la a doua după ce este împinsă la maximum în schimbul de mingi de „Genie”, dublă greșeală la a treia. „Încerc să le uit repede. Short memory. Dacă stau să mă gândesc prea mult la ce a fost, sau la ceea ce ar fi putut fi, mă pot pierde! Am încercat să mă gândesc la următorul punct, cred că asta a fost cheia”, a explicat natural Alex, la microfonul Dolce Sport felul în care a reușit să treacă peste aceste șanse ratate.
00:45 Dulgheru se dezlănțuie și joacă ca o adevărată jucătoare de Top 10! Inteligență, inspiurație, dozaj optim între defensivă și atac. Break și la 4-3 și serviciul, viața e roz pentru „lady in black”!
00:42 România, versus două armate? Dacă de „GenieArmy” știam, iată că acum se naște și „FrankieArmy”!
00:34 Gluma zilei (de fapt, a nopții!!!) pe Twitter: „Vă imaginați cât de dur ar fi pierdut Bouchard dacă îi ura totuși succes lui Dulgheru?!”. ca și în primul set, Bouchard ajunge la conducere în set, fără avantaj de break însă – doar „Alex” se poate lăuda cu această performanță.
00:27 BREAK DULGHERU! 2-1!!! Alex are control în raliurile lungi, dar aici arată că stăpânește și atacul, cu o finalizare superbă cu voleul de rever pe spate cu care și-a oferit oportunitate de break. Bouchard atacă în continuare și de data asta îi intră. Re-break pentru Canada, însă privirea Alexandrei taie tot în cale, la câtă determinare arată!
00:22 În sfârșit, atmosferă de Fed Cup: meciul este mult mai animat atât pe teren, ca nivel al jocului, dar și în tribună. Românii se fac auziți la fel de tare ca și celebrii „Genie Army”. Scorul este 1-1 în setul doi și cel mai probabil, camerele de luat vederi tocmai au găsit concurenta directă a fanei Simonei Halep de la Doha.
00:10 Alex tace și face pe terenul din Montreal. Pune presiune și câștigă pentru a treia oară pe serviciul canadiencei, oferindu-și șansa de a servi pentru primul act, la 5-4. Servește ferm și concretizează, 6-4. Bouchard are zece erori în plus față de Alexandra, lăsând senzația că se grăbește: distanța față de linii este de cele mai multe ori minimă.
23:55 A doua serie break-rebreak se consumă la 2-2. „Piti” ia inițiativa, dar servciul doi și loviturile pe centrul terenului îi dăunează grav pe tabela de scor în fața canadiencei Bouchard, care și ea are parte de ajutor la mingea de break câștigată de la banda fileului, ca și mai tânăra sa conațională mai devreme!
23:34 Dulgheru începe excelent, cu un break pe serviciul lui Bouchard, 1-0. „Piti” a declarat, într-un interviu ProSport, la finalul lui 2014, că îi place să joace împotriva Șarapovei și știe să o joace, reușind să o împingă în decisiv de două ori, având chiar minge de meci. Bouchard este considerată „noua Șarapova” – ar fi cel mai bun moemnt ca „Piti” să scoată magia din mânecă. Însă, sunt doar game-urile de tatonare și este un „schimb amical de break-uri”. 1-1.
23:22 Potrivit DolceSport, care citează membrii din staff-ul României, Irina Begu a avut crampe musculare, începând din setul doi, care s-au agravat în setul trei. Ca să întoarcem cuțitul în rană – să ne uităm la statistică – câte 107 puncte câștigate per total și de Abanda și Begu, însă, în tenis, asta contează prea puțin.
23:10 Calculele hârtiei sunt date peste cap în acest moment. Cu o lipsă de inspirație în final de set doi, o brumă de ghinion și limitări fizice evidente în decisiv, Alexandra Dulgheru intră în partida cu Bouchard cu mai multă presiune. Însă, fostul său antrenor a punctat în cursul zilei de sâmbătă, pentru ProSport, „Bouchard nu a jucat bine în acest început de an, cred că fetele au o șansă bună: și Alexandra, dar mai ales Irina. Au șansă bună la simplu și dacă una dintre ele câștigă, este decis meciul„, ne dă speranțe Adrian Marcu. HAI PITI!!!!
Dincolo de o dezamăgire de înțeles, care a stârnit o serie de comentarii pătimașe, iată un comentariu echilibrat postat de userul „Toma”: „Din păcate, un meci manageriat prost de Irina, care nu trebuia să cedeze mai mult de 3 ghemuri canadiencei. Ea a încheiat cu greu primul set victorios, dar a cedat prea ușor setul 2 iar accidentarea din setul 3 a fost cireașa. Din păcate, greul calificării acum e pe Dulgheru, care joacă cu o Bouchard mai relaxată, nu-i semn prea bun. Speranțele în calificare au scăzut din păcate, simțitor, o victorie a Geniei, apropie foarte mult Canada de calificare.”
23:05 „Sunt fericită, mi-am dorit atât de mult să câștig. Este o jucătoare foarte bună, a avut ceva probleme fizice, dar a luptat și nu mi-a făcut deloc viața ușoară„, a declarat Francoise Abanda, la microfonul Dolce Sport. „Mi-am spus că nu ies de pe terenul ăsta până nu câștig. Sunt foarte fericită pentru mine și pentru Canada. Dar mereu joc bine la Montreal”, o citează FedCup.com
22:52 VICTORIE PENTRU CANADA! Abanda profită de imobilitatea Irinei și face break-ul, pentru a se impune cu 4-6, 7-5, 6-4! Irina dă cu racheta de pământ, dar Canada are 1-0 în fața României. „Victorie incredibilă pentru Francoise Abanda, în fața Irinei Begu la Montreal. Ar trebui să fie suficient pentru Canada în fața româncelor fără Halep”, comentează cunoscutului jurnalist american Ben Rothenberg.
22:40 Irina rezistă în meci, adună resurse pentru a mai fugi, iar efortul ei, care o ține în meci la 3-4 și serviciu este admirată de fanii neutrii ai partidei. Francoise însă câștigă din nou contra serviciului și la 5-3, servește pentru partidă.
22:24 Dramatism total: Irina intră la serviciu decisă să joace totul pe cartea atacului, reușește două lovituri în lung de linie incredibile, pentru 30-0, dar serviciul doi o ține în joc pe Abanda care nu are altceva de făcut decât să o plimbe pe Irina. La fileu, de pe loc, tricolora lovește repetat cu voleul, salvează o minge de break, însă peste problemele fizice se adună și două erori imense de arbitraj: de la linie este dată out o minge pe tușă plină a Irinei, „Ochi de Șoim” corectează, dar arbitra refuză să dea punctul României, deși canadianca nu returnase în teren/ Francoise primește dreptul de a rejuca mingea de break, pe care o și fructifică.
22:14 Scene teribile la Montreal: Irina Begu luptă ca o leoaică pentru primul game, contra serviciului, pe care și-l adjudecă în 9 minute, însă deplasarea îi este vizibil afectată. Forțează, ține de serviciu, dar la 2-0, gamba se blochează la venirea pe fileu a Irinei. La 2-1 pentru ea, Irina primește îngrijiri intensive la piciorul stâng, într-un time-out medical. Nu lasă racheta din mână și revine pentru a servi.
22:03 Iată și statistica dureroasă pentru Irina a setului doi. 38 de erori în total pentru irina, care nu pot fi puse pe seama unei agresivități utile.
21:56 PRIMUL SET AL CARIEREI CÂȘTIGAT ÎN FED CUP DE ABANDA, 7-5: Cu „picioare grele”, Irina greșește enorm pe final de set, iar Abanda gestionează îndrăzneț situația. tușa ține cu ea la a treia minge de set și meciul are nevoie de set decisiv.
21:40 Abanda, lăsată la greu de banda fileului! Canadianca servește pentru setul secund și la 30-30, fileul care i-a trimis imparabil în teren mingile de câteva ori în primul set, dar și în debut de al doilea, exasperant și fără vreo șansă la replică pentru Irina, nu o mai ajută pe canadiancă, care se vede întoarsă din drum și rămasă fără set în Fed Cup. La 4-5, irina îi dă ia o mână de ajutor, dar închide robinetul erorilor la timp și cu o super-execuție salvează mingea de set decisiv a junioarei de 18 ani.
21:33 Break Abanda! Jucătoarea de 18 ani profită de o mică degringolodă în jocul Irinei, care greșește două mingi în fileu, apoi două servicii consecutive. Și Francoise joacă franc: atacă la retur, ratează de două ori la rând, însă a treia oară își creează avantaj decisiv și este la un game distanță de primul set câștigat în Fed Cup, la 5-3.
21:30 După debutul meciului, aspectul jocului se schimbă din nou: Francoise este cea care a redus lungimea game-urilor (de la o medie de 12,6 la 7,4, după 4 game-uri în setul doi), pune probleme la retur, dar cel mai interesant reușește să forțeze mai des eroarea Irinei: statistica Fed Cup arată de două ori mai multe astfel de greșeli provocate în dreptul Irinei, 10-5.
21:20 Abanda apasă mai mult la retur, forțând un game cu patru egalități pe serviciul Irinei, la 2-1. Canadianca însă nu mai fructifică prima minge de break, ca în primul set.
21:10 La 1-0 la seturi, dar și din cursul jocului, jucătoarea în avantaj se știe clar. Parcă și în tribună însă românii sunt mai vizibili…
20:57 Statistica primului set: Irina Begu este decisivă cu dreapta, însă erorile sunt cele care atrag privirea: 16 pentru Irina, 17 pentru Abanda.
20:55 PRIM SET IRINA BEGU, sau prim set pentru „lady in yellow”, cum anunță canadienii: 42 de minute și o gestionare bună a loviturilor în ultimele game-uri, o duc pe Irina Begu și pe echipa României la 1-0 la seturi.
20:48 Experiența Irinei, dar și indicațiile tactice ale antrenorului Artemon Apostu Efremov, care a urmărit-o în mod special pe „copila minune a Tennis Canada”, la Miami o fac să se impună prin variații de ritm și de direcție.
20:43 Celebrul game 7 îi aduce Irinei în premieră conducerea în partidă:4-3. Abanda păstrează trend-ul game-urilor complicate de serviciul doi, dreapta cedează, la fel și reverul, iar Irina apasă în raliu moderat, cât să jeneze, fără a-și asuma riscuri inutile.
20:33 Game-ul cinci ne arată ce-i poate pielea debuntantei Abanda: găsește primul serviciu și la minge de break pentru Irina, câștigă punctul meciului până acum – controlat de Irina, cu dreapta, canadianca rămâne însă aproape de linia de fund, fuge, rezistă chiar și la schimbarea de ritm, la mingea „balonată a Irinei” și schimbă rapid, devenind agresoarea, câștigând punctul. Fileul răsplătește efortul superb și Abanda conduce și cu 3-2.
20:24 este festival de erori la Montreal. Abanda dă startul, se redresează și începe Irina. După șapte cadouri, Begu își pierde serviciul, cade în urmă la 0-2, dar roata se întoarce, la fel și cadourile de rever. Re-break pus pe tavă de canadiancă cu o dublă greșeală care o aduce în joc pe Irina.
20:15 Abanda rezistă cu serviciul, deși are de salvat două mingi de break. Șapte greșeli neforțate într-un game arată un început cu emoții pentru ambele jucătoare
20:00 „Yellow power”. Sala nu este la fel de plină ca la Galați, dar tricolorele au scăpat fără lacrimi la intonarea imnurilor. Steagurile tricolore există în tribune, Irina se inspiră din echipamentul naționalei de fotbal și este îmbrăcată în galben. Francoise Abanda încearcă să pună presiune, făcând-o pe Irina să aștepte la fileu secunde bune.
UPDATE 19:57 Simona Halep n-a sărit cu mesajele de încurajare pentru echipa României pe Facebook. Și dacă nu joacă Simona, nici Ciprian Marica… Totuși, partida durează două zile.
UPDATE 19:50 „Genie Army” power: La începutul partidei, așa arată raportul Tweet-urilor de încurajare. Pariez că fanii lui Bouchard sunt majoritari. Sperăm să le scadă zdravăn entuziasmul la finalul zilei.
România caută revenirea în elita de opt a Fed Cup pentru prima dată după 1992, perioadă în care Irina Spîrlea și Ruxandra Dragomir marcau performanțe de vis pentru tenisul românesc feminin, în orașul celei mai mari performanțe a sportului românesc a tuturor timpurilor, un moment de referință în întreaga lume: primul 10 din istoria gimnasticii, al Nadiei Comăneci – în 1976. Tot la Montreal, în 2001, Andrei Pavel câștiga singurul său turneu de categorie Masters 1.000.
Irina Begu este numele de care se leagă cele mai multe așteptări, prin statutul ei de număr unu, prin prisma clasamentului, dar și prin rezultatele ultimei partide a României în care a contribuit decisiv la 1,5 puncte în final de duel. „Irina este pilonul echipei noastre„, prefața meciul pentru ProSport Gabriel Moraru, fostul antrenor al lui Marius Copil. „”Echipa” este însă cuvântul de ordine în tabăra României: este explicația dată atât de Irina cât și de Alina Tecșor pentru succesul din februarie, de la Galați; este, printr-o atmosferă bună și sudată, motivul care le-a determinat, potrivit antrenorului bucureștencei, Adrian Cruciat, pe fete să strângă rândurile pentru o deplasare incomodă până în Canada chiar la debutul marilor turnee europene de zgură; întreaga echipă de cinci s-a prezentat în Canada cu unghii tricolore, un talisman care a funcționat perfect până acum pentru Irina și a atras atenția reprezentanților Fed Cup. România este, în 2015, o echipă compactă, cu trei jucătoare în Top 40 în Race to Singapore, cele două tricolore care vor intra pe teren la simplu fiind vecine, pe locurile 33 și 38, în timp ce Canada nu excelează, Eugenie Bouchard păstrând încă poziția de Top 10 WTA grație punctelor de anul trecut. – singură în Top 100.
Conform poziției în clasamentul WTA, a doua rachetă a Canadei ar fi trebuit să fie Gabriela Dabrowski, însă în formula de start, o regăsim pe Francoise Abanda. „Oricum și celelalte sunt slabe prin comparație. Așa, măcar joacă o fată tânără, care poate fi mai relaxată și au o șansă pentru meciurile următoare. Cred că este o decizie bună„, a explicat pentru proSport Adrian Marcu, fostul antrenor al Alexandrei Dulgheru, dar și al Simonei Halep.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER