OPINIA SPECIALIȘTILOR | Segărceanu și Porumb analizează pentru ProSport performanța lui Tecău la Wimbledon. E Horia cel mai bun jucător român din istorie la dublu? Se poate reface perechea Tecău/Mergea în turneele din ATP?

OPINIA SPECIALIȘTILOR | Segărceanu și Porumb analizează pentru ProSport performanța lui Tecău la Wimbledon. E Horia cel mai bun jucător român din istorie la dublu? Se poate reface perechea Tecău/Mergea în turneele din ATP?
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Horia Tecău a câștigat primul titlu de Mare Șlem al carierei, la dublu, sâmbătă după-amiaza, la Wimbledon. Constănțeanul și partenerul său olandez, Jean – Julien Rojer au învins în finala de la All England Club dou-ul Jamie Murray/John Peers (Marea Britanie/Australia), cu 7-6 (5), 6-4, 6-4.

După 40 de ani de la succesul lui Ilie Năstase, care a câștigat Roland Garros-ul în 1970 (n.r. – partener Ion Țiriac), Wimbledonul în 1973 (n.r. – partener Jimmy Connors) și US Open 1975 (n.r. – partener Jimmy Connors), Horia este primul român care triumfă într-o finală de Mare Șlem, la dublu masculin. ProSport a stat de vorbă cu doi dintre cei mai buni jucători de dublu autohtoni, Florin Segărceanu și Ciprian Porumb, care au răspuns punctual la câteva întrebări. Mai mult, președintele Federației Române de Tenis, George Cosac este de părere că deși Horia nu a reușit să depășească performanțele lui Ilie Năstase și Ion Țiriac, constănțeanul este cel mai bun „dublist” al României. 

Florin Segărceanu: „Horia este cel mai bun jucător de dublu din istorie” 

Florin Segărceanu (54 de ani) este unul dintre jucătorii reprezentativi la dublu în anii ’80. Cele mai importante trofee la dublu acesta le-a cucerit alături de Andrei Dîrzu cu care a obținut titlut la Universiada de vară din 1981 la București și bronzul la cea din 1979 la Mexico City și la cea din 1985 de la Kobe. Cea mai bună clasare a sa la dublu a fost locul 49, în octombrie 1984.

ProSport: Cum percepeți această performanță a lui Horia?
Florin Segărceanu: Este extraordinară și mă bucur că și-a împlinit acest vis de a câștiga un titlu de Mare Șlem, mai ales la Wimbledon, care este turneul cu cea mai mare tradiție din lumea tenisului. Au avut un parcurs bun, au controlat finala.

Ce înseamnă pentru tenisul românesc?
Înseamnă foarte mult și nu doar performanța lui Horia, dar și ce fac fetele, evoluția lui. Este bine că se vorbește despre tenisul românesc, că lumea începe să ne cunoască jucătorii, că sunt aceste rezultate bune. Mai mult, faptul că Horia va deveni numărul 1 în clasamentul ATP la dublu, este imens. Cred că acest lucru îl va motiva și mobiliza și mai mult.

Este Horia cel mai bun jucător de dublu din istoria tenisului românesc?
Mai mult ca sigur! Ilie Năstase are și el un titlu la Wimbledon dar nu se poate compara tenisul jucat în acei ani cu ceea ce se joacă acum. Atunci dublul se juca mai mult ca antrenament, premiile erau mai mici, chiar Năstase, dacă nu mă înșel, a spus că dublul era doar încălzirea pentru simplu. Acum e totul schimbat, sunt cupluri specialiste pe dublu, care se pregătesc doar pentru această probă, premiile sunt mult mai mari.

Ce îl face pe Horia un jucător valoros de dublu?
Este un jucător serios care a muncit mult, a realizat de tânăr că trebuie să renunțe la simplu ca să se concentreze pe dublu, a antrenat mult loviturile principale la dublu: serviciu puternic, retur și vole. În plus, e foarte bine pregătit fizic, poate duce orice fel de meci, indiferent de lungimea lui.

Credeți că sunt șanse ca perechea Tecău\Mergea să se refacă și pentru turneele din circuitul ATP, nu doar pentru cele de Cupa Davis?
În momentul de față, nu! Pentru că fiecare are un partener cu care trebuie să continue. Dar în timp, nu la anul, ci poate peste doi, trei ani, cred că cei doi vor face iar echipă. Mergea se apropie de clasamentul lui Horia, au un istoric împreună, se completează foarte bine. Horia este un jucător solid, cu serviciu puternic, Mergea este îndemânatic, talentat, cu schimbări de ritm, cu serviciu – voleu puternic. Cred că în 2017 am putea avea această pereche românească!

Ciprian Porumb: „Cred în viitorul perechii Mergea/Tecău”

Ciprian Porumb (44 de ani)  a fost alături de George Cosac finalist la turneul de la București în 1993, când au pierdut în fața perechii Menno Oosting/Libor Pimek cu 7-6, 7-6. Fostul căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a fost cel care l-a readus în echipa României pe Florin Mergea și a refăcut practic cuplul care câștia de două ori Wimbledonul la juniori. 

ProSport: Cum vedeți această performanță a lui Horia?
Ciprian Porumb: Este un mare rezultat, cu atât mai mult cu cât vine după trei finale pierdute, era de așteptat ca până la urmă se să întâmple acest lucru. Horia joacă foarte bine, iar cucerirea trofeului a venit ca un curs firesc al lucrurilor. În plus, a avut un an bun, alături de un partener bun și se vede că lucrurile au început să se lege între ei. Mă  bucur pentru el, merita acest rezultat.

Ce înseamnă pentru tenisul românesc?
Horia este un model pentru toți cei care se apucă de tenis, pentru toți copii, iar un campion la Wimbledon poate aduce și mai mulți practicanți la tenis. Pentru tenisul masculin este un rezultat foarte important în condițiile în care la băieți nu reușim să facem mare lucru. Evoluția lui bună, dar și a lui Florin Mergea sper să se vadă în meciul de Cupa Davis cu Slovacia în care să aducă punctul în meciul de dublu.

Este Horia cel mai bun jucător de dublu din istoria tenisului românesc?
Este greu de spus, îl avem și pe Florin Mergea, căruia nu-i putem minimaliza calitățile. Eu sunt fan Mergea, îmi place jocul lui, dar îmi place și jocul lui Horia. Cred că mai important este că România are un astfel de jucători de dublu, decât să facem o ierarhie a lor. Tenisul românesc nu are decât de câștigat de pe urma lor, să nu uităm că sunt doi jucători care au disputat semifinalele la Wimbledon. Mergea a reușit un salt spectaculos în doar câțiva ani, faptul că a reușit să aibă un an atât de bun se datorează muncii imense pe care a făcut-o și ambiției unui om a cărui carieră a avut urcușuri și coborâșuri.

Ce îl face pe Horia un jucător valoros de dublu?
Faptul că este un profesionist, că are această calitate. Este un om care știe ce înseamnă să fi profesionist la un asemenea nivel , și-a dedicat viața pentru a realiza acest lucru. A jucat dublu de foarte tânăr și înțelege exact ce înseamnă asta. În plus, are un psihic foarte bun, care s-a văzut în toate meciurile de la Wimbledon , a fost cel mai bun de pe teren, a avut nervii tari și a jucat bine în momentele importante, a susținut echipa când trebuia. Horia deja a atins o anumită maturitate în joc.

Credeți că sunt șanse ca perechea Tecău\Mergea să se refacă și pentru turneele din circuitul ATP, nu doar pentru cele de Cupa Davis?
Într-un fel mă consider artizanul reunirii lor, sunt unul dintre cei care cred în această pereche și în viitorul lor, ca parteneri. Cred că într-un an sau doi îi vom vedea împreună în circuit. Ar fi un lucru extraordinar, un vis pentru România, chiar mă gândeam cum ar fi fost să ridice trofeul de la Wimbledon doi români. Cred că ar fi una dintre cele mai de succces perechi, se completează foarte bine, își cunosc jocul, nu știu dacă ar avea adversar.
 


George Cosac: „Ca dublist, Horia este peste Năstase și Țiriac”


Prezent în tribunele turneului feminin Bucharest Open, președintele Federației Române de Tenis, George Cosac consideră că Horia este cel mai bun specialist de dublu al României.„Astăzi, Horia este într-o concurență acerbă cu Florin Mergea. În momentul acesta e numărul 1 așa cum arată și clasamentul  ATP RACE. Încă nu le-a depășit performanțele lui Țiriac și Năstase, dar din punctul meu de vedere, da, el este cu adevărat un jucător de dublu. Domnul Năstase și domnul Țiriac erau și jucători de simplu, oarecum formau o medie între cele două probe. Horia este strict jucător de dublu și din punctul meu de vedere, ca și dublist, este peste ei”, a spus acesta.

Mai mult, cel care ajungea împreună cu Dinu Pescariu în „sferturile” olimpice la dublu, la Barcelona 1992,  crede că în curând Tecău și Mergea vor fi iarăși o echipă: „Horia, fiind numărul unu în lume cu Rojer, este greu să îi spui că ar trebui să joace cu altcineva, dar cred că nu peste mult timp, el va face echipă și la turneele din cadrul circuitului ATP cu Florin Mergea. Ei sunt foarte buni prieteni, se vede, joacă împreună la Cupa Davis, vor juca împreună la Olimpiadă și am convingerea că acest lucru se va întâmpla nu peste multă vreme și în circuitul ATP, mai ales că ei sunt doi dintre cei mai tineri jucători de dublu din top.  Dacă ei formează o echipă, la un moment dat, pierd amândoi. Dacă ei sunt despărțiți, nu înseamnă că nu este o victorie românească. Cum a fost cazul lui Florin Mergea la Stutgart sau la turneul de la Madrid. Un jucător român este acolo, într-o echipă câștigătoare de turneu de Mare Șlem, de Masters Series”, a subliniat Cosac.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
În timp ce Bianca Drăguşanu petrecea la un botez unde se afla şi Alex Bodi, Gabi Bădălău plângea la un interviu. Subiectul sensibil pentru afacerist
În timp ce Bianca Drăguşanu petrecea la un botez unde se afla şi Alex Bodi, Gabi Bădălău plângea la un…
OUT! Plecări în masă după rușinea de la EURO, inclusiv a selecționerului! Rămâne un singur om
OUT! Plecări în masă după rușinea de la EURO, inclusiv a selecționerului! Rămâne un singur om
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica…
Reacția ucrainenilor după Belgia – România 2-0: „El e bun, dar unde sunt restul?”
Reacția ucrainenilor după Belgia – România 2-0: „El e bun, dar unde sunt restul?”
Anamaria Prodan și SECRETELE siluetei impecabile. Are 51 de ani, dar arată BESTIAL: „Am făcut o listă cu ce alimente îmi plac…”
Anamaria Prodan și SECRETELE siluetei impecabile. Are 51 de ani, dar arată BESTIAL: „Am făcut o listă cu ce alimente…
Ce nebunie, răsturnare de situaţie la Euro 2024, e DEZASTRU pentru naţională!
Ce nebunie, răsturnare de situaţie la Euro 2024, e DEZASTRU pentru naţională!
BANCUL ZILEI. Soacra îl întreabă pe Bulă: - Am auzit că i-ai făcut fiicei mele o cerere în căsătorie. De ce...
BANCUL ZILEI. Soacra îl întreabă pe Bulă: - Am auzit că i-ai făcut fiicei mele o cerere în căsătorie. De…
Magazin, filmat cum vinde ţigări unui minor. Reacţia vânzătorului când e luat la întrebări
Magazin, filmat cum vinde ţigări unui minor. Reacţia vânzătorului când e luat la întrebări
Planta MIRACULOASĂ folosită de grecii antici acum 2.000 de ani
Planta MIRACULOASĂ folosită de grecii antici acum 2.000 de ani
Ea îl ajută pe Istvan Kovacs să uite de toate criticile. Denisa este model și arată uluitor!
Ea îl ajută pe Istvan Kovacs să uite de toate criticile. Denisa este model și arată uluitor!
Primă de calificare colosală! Câţi bani primeşte România după ce a ajuns în optimile EURO 2024
Primă de calificare colosală! Câţi bani primeşte România după ce a ajuns în optimile EURO 2024
Se CONFISCĂ totul pe loc. Legea pe care o uită mulţi. Nu mai scapi, de acum
Se CONFISCĂ totul pe loc. Legea pe care o uită mulţi. Nu mai scapi, de acum
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe jar cu cele mai îndrăzneţe apariţii
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe jar cu cele mai îndrăzneţe…
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri reduse
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri reduse
Care sunt semnele că organismul tău are o inflamație cauzată de alimentație. Dr. Cezar: „Am simțit că mi se înfundă nasul”
Care sunt semnele că organismul tău are o inflamație cauzată de alimentație. Dr. Cezar: „Am simțit că mi se înfundă…
Flashscore: cum arată cel mai bun 11 după faza grupelor de la Euro 2024
Flashscore: cum arată cel mai bun 11 după faza grupelor de la Euro 2024
Cum scapi de RUGINA de pe mașină? Cât costă și care sunt cele mai bune metode
Cum scapi de RUGINA de pe mașină? Cât costă și care sunt cele mai bune metode
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor Insula Iubirii
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor Insula Iubirii
×