Simona Halep la Indian Wells | 15 lucruri de știut despre turneul la care ‘Super Simo’ dădea lovitura în 2015: ediție aniversară, trofeul de 17 kilograme, situația ciudată de la prima participare românească, anul Irinei, programul complet + când debutează în competiție #1 WTA

Simona Halep la Indian Wells | 15 lucruri de știut despre turneul la care 'Super Simo' dădea lovitura în 2015: ediție aniversară, trofeul de 17 kilograme, situația ciudată de la prima participare românească, anul Irinei, programul complet + când debutează în competiție #1 WTA
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep pășește, în premieră, pe teritoriul Statelor Unite din postura de lider mondial. Constănțeanca în vârstă de 26 de ani ia la țintă turneele de la Indian Wells și Miami, care împreună alcătuiesc „The Sunshine Double”: s-a antrenat o singură zi pe terenul de tenis în București, stând mai mult în sala de forță după turneul de la Doha și va continua tratamentul la picior peste Ocean, însă este hotărâtă să joace în America, după ce tocmai a semnat noul contract de sponsorizare cu gigantul american Nike.

  • Patru românce sunt direct acceptate pe tabloul principal de la Indian Wells, conform clasamentului WTA de pe data de 22 ianuarie: Simona Halep, Irina Begu, Sorana Cîrstea și Mihaela Buzărnescu.

ProSport vă prezintă tot ce trebuie să știți despre turneul de la Indian Wells:

1. Primul turneu Premier Mandatory al sezonului 2018 și Paradisul tenisului

Indian Wells deschide seria de patru turnee Premier Mandatory pe 2018 în circuitul feminin, care mai include întreceri la Miami, Madrid și Beijing.

Turneul din deșertul californian este cunoscut în circuit ca „Tennis Paradise”. Facilitățile turneului BNP Paribas care, până toamna lui 2015 a fost condus de către actualul CEO al WTA – Steve Simon, sunt considerate a fi cel puțin la nivelul celor de la cele patru turnee de Mare Șlem, dacă nu chiar puțin mai bune. Turneul a dus o campanie insistentă pentru transformarea într-un al cincilea Grand Slam.

2. Oracle Challenger Series

În 2018, Larry Ellison și compania sa, Oracle, au lansat o mini-serie care, concurează, într-o anumită măsură, conceptul din US Open Series. Două turnee Challenger la masculin și două de categorie  WTA 125 K au fost alipite turneului de la Indian Wells, oferind oportunități pentru tinerii jucători americani și nu numai. Miza: premii în bani și oportunitatea de a câștiga un wildcard pe tabloul principal la ‘main-event’-ul din martie. Turneele din serie au fost programate în săptămânile 20 – 28 ianuarie și 24 februarie – 4 martie.

3. Ediție aniversară pentru întrecerea WTA

2018 programează ediția cu numărul 30 a turneului WTA de la Indian Wells. Chiar dacă prima întrecere feminină la Indian Wells este consemnată în 1987 și s-a bucurat de prezența lui Steffi Graf, în primii doi ani competiția nu a fost organizată în cadrul circuitului WTA. Ulterior, în 1989, printr-un parteneriat cu IMG, Indian Wells-ul a intrat în seria turneelor oficiale WTA.

  • Turneul masculin de la Indian Wells a ajuns deja la ediția cu numărul 43.

4. Două săptămâni, ca un Grand Slam: în WTA programul este mai lejer decât în ATP

Turneul de la Indian Wells are alocate câte două săptămâni și programează în paralel întreceri în ambele circuite, WTA și ATP (Masters 1000). Întrecerea debutează luni, 5 martie, cu meciurile de calificare. Ultimele meciuri din calificări sunt programate miercuri, 7 martie, atunci când se dă start joc pe tabloul principal feminin. De Ziua Internațională a Femeii se dă start joc și pe tabloul principal la masculin, iar timp de nouă zile, de pe 8 martie până vineri, 16 martie, meciurile sunt împărțite pe terenul principal în două sesiuni:

  • de zi (începe la ora locală 11:00 – 21:00 în România)
  • de seară (ora locală 19:00 – ora 5:00 în România)

Similitudinea cu un turneu de Mare Șlem este una evidentă în cazul competiției feminine: finalistele au o zi liberă înaintea meciului de titlu. Semifinalele feminine sunt programate vineri, 16 martie, în sesiunea de zi, iar finala se joacă duminică, în aceeași zi în care se decide și campionul de la masculin. Jucătorii au program mai aglomerat la Indian Wells, pentru că sferturile, semifinalele  și finala ATP se joacă în zile consecutive – vineri, sâmbătă și duminică.

5. Tablou cu 128 de poziții și prim tur liber pentru cele 32 de favorite

Turneul de la Indian Wells are un tablou la fel de consistent precum un Grand Slam: 128 de poziții, însă doar 96 dintre acestea vor fi ocupate. Cele 32 de favorite debutează direct în turul doi.

  • În aceste condiții, Simona Halep – principală favorită la Indian Wells, nu va juca primul meci mai devreme de vineri, 9 martie.

6. Million dollar baby: miza financiară

Campioana de la Indian Wells va încasa un cec în valoare de un milion de dolari în 2018. În total, BNP Paribas Open are cel mai mare fond total de premiere WTA plus ATP dintre toate competițiile care, în paralel, desfășoară ambele întreceri (turneele de Mare Șlem intră sub egida ITF),

  • Miza financiară pentru Simona Halep și celelalte jucătoare din Top 10 este suplimetată de WTA: dacă iau startul în toate cele patru turnee Premier Mandatory, vor primi la final de an un bonus în valoare de 450.000 de dolari, indiferent de câte meciuri joacă la fiecare dintre aceste turnee.

7. Punctele puse în joc

Campioana de la Indian Wells va fi răsplătită cu 1000 de puncte WTA. iar finalista – cu 650 puncte. Simona Halep are de apărat 65 de puncte, Caroline Wozniacki – 215 puncte de anul trecut, iar prin prezența în finală, românca își asigură matematic păstrarea numărului unu mondial, fără a depinde de rezultatul obținut de daneză.

8. Arenă uriașă și un fief al fanilor români

Simona Halep declara la plecarea spre Indian Wells că este nerăbdătoare să își reîntâlnească fanii români din Statele Unite. Camerele de luat vederi au surprins de nemumărate ori în timpul victoriei din 2015 a Simonei insulițe tricolore în tribunele uriașului teren central care poate găzdui 16.100 spectatori. Terenul cu numărul doi poate găzdui 8.000 de spectatori.

29 de terenuri sunt puse la dispoziția jucătorilor în complexul de aproape 220.000 de metri pătrați.

9. Prima campioană de la Indian Wells a venit din estul Europei

Prima ediție oficială a turneului de la Indian Wells a fost câștigată, în 1989, de o jucătoare născută în Bulgaria, care însă reprezenta deja Elveția, după ce se căsătorise cu antrenorul Francois Fragniere, Manuela Maleeva. Manuela este sora mai celebrei Magdalena Maleeva (fost număr 4 mondial).

10. Prima prezență românească: experiență ciudată pentru Cătălina Cristea

Prima prezență românească pe tabloul principal de la Indian Wells s-a înregistrat în 1994, atunci când turneul era considerat ‘Tier II’, adică de nivel inferior. Cătălina Cristea stă la locul de onoare.

Bucureșteanca, locul 127 WTA la momentul respectiv, a luat startul în calificări, din postura de cap de serie numărul doi, însă a pierdut ‘finala pentru main draw’ în fața Annei Mall (5-7, 3-6), Cătălina a profitat însă de o retragere de ultim moment și a intrat pe tabloul mare din postura de ‘lucky loser’. Surprinzător, a găsit-o de partea cealaltă a fileului tot pe irlandeza care abia o învinsese. Anne Mall a câștigat și al doilea meci, scor 6-4, 6-1.

Cătălina Cristea a mai jucat de trei ori pe tabloul principal de la Indian Wells – trecând de calificări în 1996 și 1998 și din postura de ‘lucky loser’ în 1997.

11. Prima ediție în care România a trimis ‘o echipă’ la Indian Wells

În 1996, România a trimis, în premieră, mai mult de o jucătoare pe tabloul principal de la Indian Wells: Irina Spârlea a prins lista capilor de serie – de poziția a 14-a și a ajuns până în optimi, Ruxandra Dragomir era învinsă în turul doi de eterna japoneză Kimiko Date – retrasă abia anul trecut din circuitul WTA, iar Cătălina Cristea și-a câștigat accesul în calificări – dar a pierdut meciul inaugural pe tabloul mare.

12. Anul Irinei

Simona Halep a reușit cea mai mare performanță românească la Indian Wells, câștigând trofeul în 2015. Prima super-performanță românească pe tărâm californian îi aparține însă Irinei Spîrlea, cea care în 1997 o învingea în semifinale pe principala favorită – iberica Arantxa Sanchez Vicario și se califica în finală, după un meci intens – 4-6, 6-3, 6-3. Lindsay Davenport a fost însă prea puternică în finală: a învins-o pe Irina Spîrlea cu 6-2, 6-1, după ce în optimi trecuse de Ruxandra Dragomir, în sferturi de Venus Williams și în semifinale de Mary Joe Fernandez

13. Listă lungă de nume la recordul de victorii

Nicio jucătoare nu a reușit să se impună la Indian Wells de mai mult de două ori. Martina Navratilova, Mary Joe Fernandez, Steffi Graf, Lindsay Davenport, Serena Williams, Kim Clijsters, Daniela Hantuchová, Maria Sharapova, Serena Williams, Kim Clijsters și Victoria Azarenka au toate câte două titluri în deșertul californian.

Dacă la numărul de titluri nu există o regină a Indian Wells-ului, la numărul de finale jucate se detașează net Lindsay Davenport (6 finale).

14. Campioana în exercițiu: Elena Vesnina

Elena Vesnina a obținut o surprinzătoare victorie în 2017, la capătul unei finale sută la sută ‘made in Rusia’, cu Svetlana Kuznetsova, pe care și-a adjudecat-o cu scorul de 6-7 (6-8), 7-5, 6-4. Martina Navratilova este singura jucătoare care și-a apărat trofeul la Indian Wells.

15. Trofeu cu greutate: Simona știe

Cu siguranță vă amintiți momentele de la ceremonia de premiere de la Indian Wells 2015, când Simona s-a chinuit să ridice superbul trofeu de cristal inaugurat în 2008. Provocată de jurnaliști, Simona a spus zâmbind: „Sigur, am forță să îl ridic” . A încercat, a zâmbit și a fost nevoită să renunțe. „Câte kilograme are? E foarte greu! Vreau să mai joc la Miami, așa că…

17 kilograme cântărește trofeul de la Indian Wells

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat…
Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham – Liverpool 3-6
Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham – Liverpool 3-6
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Primul transfer al lui Dan Şucu la Genoa: ”Gratis!”. Atacantul care a rupt plasele în România
NEWS ALERT | Primul transfer al lui Dan Şucu la Genoa: ”Gratis!”. Atacantul care a rupt plasele în România
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
Ce este gradul de îndatorare şi cum îl calculăm atunci când cumpărăm o casă
Ce este gradul de îndatorare şi cum îl calculăm atunci când cumpărăm o casă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
×