Un fenomen… fenomenal! Cam așa poate fi descris în două cuvinte Dragoș Agache (26 de ani), noul căpitan al flotei masculine tricolore. De fapt, al natației românești, căci medalia de argint (27,47) din finala de la 50 m bras (probă neolimpică) e unicul metal prețios pescuit de România la CE din Budapesta.
Dar să ne întoarcem la tipul cu aer de Colin Farell sau Ruud van Nistelrooy. La șase ani, primul antrenor îi dădea cu bățul peste picior, de nu se mai întorcea în piscina de la Constanța decât la șase luni distanță. 12 ani mai târziu, voia să rămână pe mal definitiv după CE de juniori! Peste numai 12 luni însă, ridica din nou ancora, la Universitatea Iowa din SUA, unde la început avea chiar și un job la depozitul de cărți și echipament sportiv al universității. De înotat – o face peste tot – „Miami e locul meu preferat! În mare însă, nu-mi place să înot pentru că nu văd fundul apei!” – mărturisea pentru ProSport elevul Ginei Handrea înaintea plecării spre Budapesta. Unde… a dat lovitura carierei! Prima medalie europeană din istoria României la bras, cu nou record național, totul după o cursă fantastică. Cu start slab și recuperare fabuloasă în intervalul 25-80 m! Dar mai bine să-l urmărim… „Credeam că sunt în primii cinci”
Felicitări, Dragoș, o medalie în câteva secunde… Mulțumesc, a fost o cursă reușită, în ciuda faptului că am avut cea mai slabă reacție la start dintre toți cei opt finaliști. Am tras tare, am recuperat pe ultimii 25 de metri, dar pentru că la bras e imposibil să ai privire periferică, nu puteam să apreciez pe ce loc mă situez.
Ți-ai dat seama că ai luat medalie? Nu, inițial… credeam doar că sunt între primii cinci, atunci, în fracțiunile de secundă de după final.
Ai mai tras atât de tare pe final într-o cursă? Da, eu așa încerc la fiecare probă.
„Mama nu a văzut finala mea”
Ai tăi ce au zis? M-a felicitat toată lumea…Mama mea (n.r. – Georgeta) nici n-a văzut cursa, pentru că era la serviciu, dar va viziona cu siguranță înregistrarea.
Ce urmează pentru tine? O vacanță binemeritată, pe care o voi petrece acasă, la ConsÂtanța, la plajă. Nu plec în altă parte pentru că e cel mai bun loc pentru a-mi petrece mini-concediul până la 1 septembrie. Sper ca această medalie să fie doar începutul pentru punctul culminant – Olimpiada din 2012. Pe lângă medalie, ai primit și un căluț de mare, parcă… Da, da, dar nu e căluț, e un cățel, mascota competiției, și i-o voi face cadou nepoțelei mele.
Tu ce ți-ai luat din Budapesta? Nimic, mi-e de-ajuns medalia! La cât mai multe! Mulțumesc! În SUA, la facultate, mă trezeam la 5 dimineața, pentru a merge și la cursuri și pentru a face și antrenamente
Nu-și vorbesc tmp de o oră
Gina Handrea (foto) e antrenoarea sub aripa căreia brasistul Dragoș Agache nu doar că s-a menținut pe linia de plutire, ba chiar a ajuns pe creasta valului natației internaționale. Într-o probă extrem de spectaculoasă, una în care, în fazele superioare ale competițiilor de mare anvergură, semnul interzis s-a ivit mereu în fața românilor.
Cu puțin înainte de ultima sesiune a CE din Budapesta, fosta tehniciană a lui Răzvan Florea ne răspunde la capătul celălalt al firului. Nu-și poate camufla parcă aceleași emoții care i-au luminat chipul în secundele ulterioare finalei de la 50 m bras. „Experiența de la 100 m (n.r. – loc 11) l-a mobilizat și mai tare! Am lăcrimat după cursă. Eu sunt o fire mai emotivă și nu vreau să-i transmit neliniștea mea și lui Dragoș. Prin urmare, cu o oră înainte de o cursă importantă, ne despărțim și nu mai vorbim. El oricum știe ce să facă”, ne dezvăluie reputata antrenoare din Constanța. O tipă mândră că le-a provocat teamurilor adverse murmure de uimire, palpitații și priviri întrebătoare.
Surpriza made in Romania
„Toți se tatonează de obicei, își analizează adversarii, dar orice bătălie pentru medalii, lupta e prea strânsă! Am fost bucuroasă ca la final să-i aud pe cei din teamurile adverse că nu se așteptau la așa ceva de la român”, a spus antrenoarea de la CS Farul, cea care face ture de bazin pe lângă Dragoș de peste doi ani! Pentru că în România anului 2010 sportivii din lotul național împart încă piscina cu copiii de la inițiere, pentru că în bazinele din București sau Constanța nicio portavoce nu l-ar ajuta pe antrenor să comunice optim cu sportivul său. Zarva e mare, iar copiilor nu li se poate lipi leucoplast pe buze. Cam în acest cadru se antrenează zi de zi și Dragoș, iar valoarea medaliei e cu atât mai importantă! „Dar cel mai important e faptul că suflarea natației europene nu mai poate spune că brasul românesc e departe de performanțele internaționale”, întărește Handrea.
Dragoș e un exemplu pentru tot sportul românesc și o piatră extem de prețioasă pentru Constanța Ilie Floroiu, director CS Farul
CE AR FACE ALTE VEDETE DIN SPORT ÎN 27,47 de secunde Marian Drăgulescu și-ar face doar o treime din exercițiul său la sol, unul care durează 70 de secunde
Usain Bolt ar da și autografe după ce ar alerga cu timpul său optim (19,19 RM) o cursă de 200 m
Gigi Becali ar avea timp să vorbească și pe Sport.ro, și pe gsptv
John Isner și Nicolas Mahut n-ar avea timp nici să-și schimbe rachetele
Ianis Hagi i-ar trimite o „plouată” în vinclu fiului lui Cordoba
Michael Phelps nu preferă brasul, deci ar mai încerca niște canabis
Elisabeta Lipă ar putea lua decizia să mai participe la încă o ediție a JO
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER