Noul trend în fotbalul mondial este jocul cu trei fundași centrali. Luis Enrique este ultimul antrenor care vrea să pună în aplicare un astfel de sistem, la Barcelona
Venirea lui Luis Enrique pe banca Barcelona nu pare să fie continuarea a ceea ce a declanșat Pep Guardiola în urmă cu aproximativ șase ani. Noul antrenor vrea să își pună amprenta pe jocul echipei, mai ales că rezultatele din ultimul sezon au fost sub așteptări. Barcelona nu a câștigat niciun trofeu, dar prestația din final a fost cea care îngrijorează.
Vrea să folosească jucătorii noi
Barcelona a adus în această vară mai mulți fotbaliști la cererea expresă a lui Enrique. Mathieu, Rakitic sau Suarez sunt poate cele mai importante până în acest moment. Semnalele sunt clare în ceea ce privește simpatia antrenorului pentru cei trei. Adică, toți sunt văzuți ca titulari în noul sistem al catalanilor. Tocmai din acest motiv, Luis Enrique se gândește să renunțe la celebra așezare 4-3-3 și să treacă la 3-2-3-2. Deși pare ușor atipică pe hârtie, noul sistem a fost folosit cu succes la Cupa Mondială de formații precum Olanda sau Chile.
În noua așezare, Luis Enrique mizează în primul rând pe versatilitatea lui Mathieu, care poate juca atât fundaș central, cât și fundaș stânga. În plus, în linia de doi mijlocași din fața apărătorilor poate apărea Rakitic, lângă Busquets. Pe fază ofensivă, lucrurile pot suferi modificări. Prima ipoteză ar fi folosirea lui Pedro, Neymar și Iniesta în spatele lui Messi și Suarez, în timp ce a doua variantă ar fi cu Neymar și Suarez vârfuri împinse și cu Messi în rol de coordonator de joc. „Decizia lui Luis Enrique are caracter ofensiv. Va încerca să ducă mai mulți jucători în jumătatea și chiar în treimea adversă pentru a facilita poziții de joc suplimentare. Tranziția negativă va fi mai accentuată. Mai exact, Barcelona va rămâne în pressing când va pierde mingea. În plus, o construcție din spate cu trei jucători, executată în mod corect, poate fi mai greu de blocat”, este părerea lui Edi Iordănescu.
Sistemul de joc nu este altceva decât o structură geometrică, o așezare inițială, un punct de plecare. Ce se întâmplă în dinamica jocului este ceea ce contează. Până la urmă, important este ca sistemul folosit să fie unul echilibrat, flexibil și rațional pentru a se adapta la situațiile de joc Edi Iordănescu, antrenor
Cum a reapărut moda cu trei fundași centrali
După o perioadă în care multe echipe au încercat să copieze sistemul 4-3-3 al Barcelonei, ultimii doi ani au scos în evidență tot mai mulți antrenori care au trecut la o așezare cu trei fundași centrali. Printre cele mai cunoscute cazuri a fost cel al lui Juventus, campioana Italiei în ultimii trei ani. Diferența dintre stilul italian și cel pe care vrea să îl implementeze Barcelona este că primii l-au creat tocmai a betona apărarea, în timp ce catalanii urmăresc să aducă un jucător în plus în ofensivă. „Sistemul de trei fundași centrali pare să redevină un trend. Pe hârtie pare că stimulează un joc mai ofensiv pentru că se renunță la un jucător din compartimentul ofensiv în favoarea unuia de la mijloc sau din atac. Însă nu este neapărat așa. Echipele italiene au dat tonul, iar majoritatea au mutat în sens negativ pentru că jucătorii de bandă erau de profil defensiv, coborau foarte des la nivelul liniei de fund și se transforma foarte într-o linie de cinci fundași”, mai spune Edi Iordănescu.
Aceste diferențe au putut fi observate și la Mondial. Dacă Olanda a jucat cu trei fundași centrali cu Daley Blind și Kuyt pe flancuri, jucători de profil mai ofensiv, Costa Rica și Mexic au folosit pe marginile terenului jucători care sunt obișnuiți să se apere.
România ’94 și Rapid 2006
Pentru publicul român așezarea cu trei fundași centrali a venit cu rezultate foarte bune. Echipa națională care a mers la Mondialul din 1994 a folosit un sistem 5-3-2, în care Belodedici, Popescu și Prodan erau fundașii centrali, iar Dan Petrescu și Selymes fotbaliștii din bandă. Stilul s-a dovedit unul foarte productiv pentru naționala României, care prefera un joc de contraatac, în care viteza din flancuri era foarte importantă.
22 de ani mai târziu, Răzvan Lucescu reușea să ajungă în sferturile de finală ale Cupei UEFA tot cu o așezare cu trei fundași centrali, formată din Maftei, I. Rada și M. Constantin. În flanc, Lucescu Jr. mergea pe mâna lui Vali Bădoi și a lui Artiom Karamyan, doi fotbaliști de viteză.
Buga a fost unul dintre cei mai importanți jucători ai Rapidului în 2006
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER