Cea mai interesantă ediție din istorie a Copa America debutează vineri dimineață, cu meciul dintre Chile și Ecuador, programat la ora 02:30, în direct pe DigiSport. Argentina, Brazilia, Columbia și Chile sunt principalele favorite la victorie, iar ProSport îți prezintă patru motive pentru care competiția merită urmărită
Messi, Neymar, James Rodriguez, Vidal, Alexis Sanchez, Cavani sau Aguero. Nu, nu e vorba despre unii dintre cei mai buni jucători din lume la ora actuală sau despre o Cupă Mondială. Însă toți vor fi prezenți în următoarele trei săptămâni în Chile, la Copa America, una dintre cele mai interesante competiții internaționale din lumea fotbalului. Una atât de importantă pentru America de Sud, încât Messi a caracterizat-o drept un substituent pentru Cupa Mondială, trofeul pe care argentinianul l-a pierdut în finala cu Germania în urmă cu un an. Însă decarul Barcelonei nu are în palmares nici Copa America. Iar asta ar trebui să transforme competiția într-una extrem de interesantă!
Tripleta de aur a Barcei s-ar fi putut duela la Copa America. Suarez e suspendat, însă, astfel că doar Neymar cu Messi s-ar putea întâlni ca adversari în Chile
Chiar dacă vin după un sezon în care au fost storși de puteri, jucătorii vor da totul pe teren în Chile. Mândria națională pentru sud-americani este una imensă, iar siguranța că interesul jucătorilor va fi mare pentru Cupa pusă în joc este aproape de sută la sută! Merită doar să aruncăm o privire peste loturi. Chile îi are pe Bravo, Vidal, Alexis sau Edu Vargas, Ecuadorul pe Enner Valencia, Argentina pe Messi, Tevez, Aguero, Di Maria, Mascherano sau Higuain, Uruguayul pe Cavani, Brazilia pe Neymar, Firmino, Coutinho sau Willian, iar Columbia pe James Rodriguez. Este un line-up plin de stele, din care lipsește doar Luis Suarez, încă suspendat de FIFA, după ce l-a mușcat pe Giorgio Chiellini. Și cine știe cine va călca pe urmele lui Messi, cel mai bun tânăr jucător în 2007, atunci când avea doar 18 ani? Venezueleanul Josef Martinez, bolivianul Sebastian Gamarra, uruguayenii Jonathan Rodriguez, Diego Rolan și Giorgian de Arrascaeta sau columbianul Edwin Cardona pot exploda la acest turneu.
La ultimele două Cupe Mondiale, doar una dintre cele cinci echipe sud-americane a ratat calificarea în fazele eliminatorii. E vorba despre Ecuador, la turneul final de anul trecut, din Brazilia, unde naționala lui Gustavo Quinteros a părăsit competiția dintr-o grupă cu Franța, Elveția și Honduras, după ce nu a scos decât patru puncte. Însă Brazilia, Chile, Argentina sau Uruguay sunt, în continuare, adevărate forțe mondiale, cu jucători de zeci de milioane de euro, care pot face diferența oricând. „Sunt foarte puține echipe mai mici în America de Sud, iar în istoria de 99 de ani a competiției, cu siguranță, această ediție este una dintre cele mai puternice, dacă nu cea mai puternică”, a notat Tim Vickery, jurnalist la BBC.
Neymar nu are niciun trofeu internațional important câștigat în carieră
Competiția este una extrem de importantă pentru țările din America de Sud, dovadă și faptul că de-a lungul timpului, doar Chile, Ecuador și Venezuela nu au câștigat-o niciodată. Recordul e deținut de Uruguay (15 trofee), urmată de Argentina (14) și Brazilia (8). Însă presiunea este pe aproape toate formațiile. Uruguay este deținătoarea en-titre a trofeului și, chiar și fără Suarez, și cu o echipă în care și-au făcut loc numeroși tineri, vrea să păstreze titlul. Argentina nu a mai câștigat un trofeu din 1993, iar Messi vrea să încheie un sezon magnific, asigurându-și, practic, Balonul de Aur, al cincilea din palmares, cu o victorie în Chile. Brazilia? Din nou, Brazilia! Cu un antrenor nou, un modul tactic nou, o gândire care vrea să prevină cu orice preț o umilință precum cea din semifinalele Mondialului, dar și cu un Neymar matur, naționala carioca are 10 victorii consecutive în amicale. Și, în sfârșit, Chile! E, poate, cea mai bună șansă din istorie pentru chilieni să ridice Copa America deasupra capului. Au un lot fantastic, un antrenor care caută slăbiciunile fiecărei echipe până la obsesie și joacă pe teren propriu. Dar frica de proprii fani l-a făcut pe Sampaoli să se gândească la un cantonament în Europa. Până la urmă, echipa chiliană și-a stabilit baza de pregătire la Santiago și speră să depășească bariera stabilită în 1955, 1956, 1979 și 1987, atunci când chilienii au pierdut în finală.
Brazilia a câștigat patru din ultimele șase competiții, dar Copa America a devenit un turneu extrem de greu de prezis. Spre exemplu, în 2011, Paraguay a ajuns în finală, deși nu a câștigat nici măcar un meci! Cu trei egaluri în grupe, plus eliminările Braziliei și Venezuelei la penalty-uri au adus echipa albirroja în finala competiției. Tim Vickery explică: „De multe ori, Copa America acționează doar ca punctul de start al unui ciclu de meciuri oficiale pentru naționale, meciuri de calificare pentru Mondialul viitor. Vedem mulți jucători noi convocați, câțiva antrenori noi, dar și echipe care vin în competiție ușor nepregătite”. Nu e de mirare, astfel, că în fazele superioare ajung și echipele invitate. Spre exemplu, Mexic, care a fost dublă finalistă, deși nu face parte din CONMEBOL, organizatoarea competiției. În 1993 și 2001, mexicanii au ajuns în ultimul act, dar au pierdut contra Argentinei, respectiv Columbiei. În acest an, mexicanii au venit din nou la Copa America, la fel ca Jamaica, cealaltă echipă invitată pentru a strânge 12 formații, împărțite în trei grupe.
LOTURILE FAVORITELOR
Eliminată la penalty-uri de Brazilia la CM 2014, Chile vrea revanșa la Copa America
CHILE Portari: Claudio Bravo (Barcelona), Paulo Garces (Colo-Colo), Herrera (Universidad de Chile) Fundași: Eugenio Mena (Cruzeiro), Miiko Albornoz (Hannover), Mauricio Isla (QPR), Jose Rojas (Universidad de Chile), Gary Medel (Inter Milano), Gonzalo Jara (Mainz) Mijlocași: Francisco Silva, Fuenzalida, Arturo Vidal (Juventus), Jorge Valdivia (Palmeiras), Matias Fernandez (Fiorentina), Jean Beausejour (Colo-Colo), David Pizarro (Fiorentina), Felipe Gutierrez (Twente Enschede), Charles Aranguiz (Internacional Porto Alegre), Marcelo Diaz (Hamburg) Atacanți: Alexis Sanchez (Arsenal), Mauricio Pinilla (Atalanta), Edu Vargas (Napoli), Angelo Henriquez (Dinamo Zagreb)
Radamel Falcao și-a schimbat look-ul pe care îl avea înainte pentru Copa America
Neymar are 43 de goluri marcate în națională la 23 de ani. E deja pe cinci în topul celor mai buni marcatori all-time din naționala braziliană, la 34 de reușite de Pele
Messi nu are decât un titlu olimpic cu naționala Argentinei și vrea primul trofeu important internațional din carieră
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER