De sâmbătă, FC Barcelona este oficial cea mai bună echipă a lumii: Messi și colegii săi au câștigat și ultimul trofeu al anului, al șaselea pe 2009 – Campionatul Mondial al Cluburilor. Primera Division, Cupa Regelui, Supercupa Spaniei, Liga Campionilor, Supercupa Europei și, acum, Mondialul Cluburilor sunt trofeele care au intrat în acest an, rând pe rând, în vitrina de pe „Camp Nou”. Performanța este una uluitoare, Barcelona câștigând practic absolut tot ce putea câștiga o echipă de club.
Cârcotașii ar putea invoca și norocul catalanilor, care și-au apropiat o parte din respectivele trofee prin goluri marcate pe final de meci. Așa s-a întâmplat și sâmbătă, când echipa lui Guardiola a fost condusă cu 1-0 până în minutul 89 de Estudiantes. A egalat revelația Pedro Rodriguez, nelipsitul Messi a adus victoria în prelungiri (‘110), scor 2-1, iar catalanii au cucerit lumea. Să vedem și cine sunt conquistadorii. Valdes, portarul fără vreun joc la națională Orice echipă a Barcelonei începe cu Victor Valdes în poartă. A jucat numai la Barcelona și lucrul ciudat este că, la aproape 28 de ani, nu are niciun meci la naționala Spaniei. Acolo, rege e Casillas, de la Real Madrid.
Alves și Abidal ară pe benzi Brazilianul Dani Alves face legea pe partea dreaptă a apărării, doar este cel mai scump fundaș din istorie. Barça a plătit pe el peste 40 de milioane de euro. Banda stângă o ară Eric Abidal, un musulman francez de 30 de ani care nu a marcat până acum niciun gol în partidele oficiale!
Pique – Puyol, cuplul 100% catalan Cuplul de fundași centrali este adulat de fanii Barcelonei, pentru că și Gerard Pique, și căpitanul Carles Puyol sunt catalani. Pentru fani nu mai contează că al doilea nume de familie al lui Pique este tocmai… Bernabeu.
Xavi, omul cu 500 de meciuri la Barça Linia mediană gândită de Guardiola în sistemul 4-3-3 este cea mai predispusă la schimbări în viziunea tehnicianului catalan. Xavi Hernandez și Andres Iniesta sunt două dintre simbolurile clubului, primul dintre ei depășind la Mondialul Cluburilor numărul de 500 de meciuri oficiale jucate pentru Barcelona.
Până și mijlocașii defensivi sunt ofensivi Alte nume care își revendică un loc în linia mediană sunt Seydou Keita, un mijlocaș defensiv care reușește să înscrie și câte un hat-trick pe meci, Yaya Toure, Sergio Busquets și revelația Pedro Rodriguez, care a reușit să înscrie în acest an în absolut toate cele șase competiții în care a jucat cu Barça! O parte dintre mijlocași pot avansa fără probleme ca aripi în tridentul ofensiv.
Tridentul de aur: Messi – Ibrahimovic – Henry Atacul Barcelonei chiar este spaima apărărilor adverse. Trei vârfuri unul și unul, cu Lionel Messi (foto medalion) pe dreapta, Zlatan Ibrahimovic împins și Thierry Henry pe stânga, marchează oricând și oricât. Tot aici încearcă să se impună Bojan Krkic, puștiul sârb „confiscat” de naționala Spaniei. În sezonul trecut, catalanii, fără Ibra pe atunci, au marcat 150 de goluri în campionat, Cupă și Ligă. Iar Messi este deținătorul „Balonului de Aur”. Cel mai bun jucător al lumii chiar joacă la cea mai bună echipă din lume.
Guardiola, antrenorul care a pornit de la zero Cu un „background” reprezentat doar de o experiență la Barcelona B, pe care a promovat-o din liga a patra în a treia, Josep Guardiola a fost numit în vara lui 2008 antrenor la prima echipă a clubului, decizia fiind luată de președintele Joan Laporta. Mulți au râs sau măcar au zâmbit cu subînțeles la aflarea veștii. În plus, se zvonea că Pep ar fi homosexual. Acum, cel care râde este antrenorul-minune Guardiola, pasionat de poezie și cinema, căruia un scriitor chiar i-a dedicat o odă!
Messi, înjurat în Argentina „Leo Messi a marcat (n.r. – golul victoriei cu Estudiantes) cu inima”, a spus Guardiola după meci, făcând referire la execuția cu pieptul a „Balonului de Aur”. Cu totul alte reacții au însă unii dintre fanii din Argentina ai lui Estudiantes. „Ești o curvă”, i-au scris suporterii pe pereții clădirilor (foto) din La Plate.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER