Munir El Haddadi a debutat cu gol pentru Barcelona. Atacantul de 18 ani este încă un exemplu de fotbalist promovat de academia Barcelonei, recunoscută pentru faptul că promovează fotbaliști tineri de calitate
Barcelona a învins în prima etapă, 3-0, pe Elche, după o „dublă” a lui Messi și un gol al lui Munir El Haddadi. Faptul că argentinianul a reușit să înscrie de două ori nu mai capătă valoare de știre de câțiva ani, dar ascensiunea lui Munir în acest debut de sezon este un indice care arată încă o dată că Barcelona are în spate o academie care poate produce în fiecare an jucători de calitate. În urma acestui meci, Luis Enrique are motive de mulțumire. A reușit să integreze cu succes la prima echipă doi jucători care au fost crescuți în La Masia: Munir și Rafinha. Cei doi sunt doar o continuare a unei tradiții pe care Barcelona se bazează de mai mulți ani.
Pe 18 august 1998, Xavi debuta în tricoul Barcelonei într-o victorie a catalanilor în fața lui Real Sociedad. Nu a fost nici primul, nici ultimul caz de jucător promovat de la propria academie a echipei azulgrana. Dar mijlocașul este cel mai vechi fotbalist din actualul lot al lui Enrique. În acești 16 ani, mai mulți jucători au fost promovați, printre care Messi, Iniesta, Pedro sau Busquets. Aceștia formează în acest moment scheletul echipei
Bojan, Dos Santos, Cuenca, Tello, promisiunile care s-au stins de tinere
Succesul catalanilor a ajuns pe toate meridianele, iar poveștile scrise despre academia La Masia sunt cunoscute de publicul larg. Fotbaliștii care au ieșit pe porțile acestei școli de fotbal sunt, de asemenea, cunoscute. Ultimul produs este Munir El Haddadi, un fotbalist de doar 18 ani, născut în Maroc și crescut în Spania. Ziarele din Barcelona susțin că acesta este noul pariu al lui Luis Enrique, iar la finalul acestui sezon vom avea un verdict destul de clar. Munir poate călca pe urmele lui Messi, Iniesta sau Pedro sau va fi cedat la fel de ușor cum au fost cedați Cuenca, Bojan, Giovani dos Santos sau Tello.
Drumul către La Masia trece pe la frizer
În aprilie 2011, Jose Luis Colomo, scouter la Barcelona în zona Madridului, a pus mâna pe telefon și i-a spus lui Albert Puig, coordonatorul scouterilor pe care îi are echipa catalană, că găsise un fotbalist talentat. Tocmai dăduse trei goluri într-un meci de cadeți pentru echipa sa de atunci, Rayo Majadahonda. Unul cu piciorul drept, unul cu piciorul stâng și unul cu capul.
Pimienta, „secund” la echipa a doua a clubului, a mers imediat să îl vadă. S-a întors cu un raport impresionant despre Munir. Catalanii au încercat imediat să îl transfere, iar după două săptămâni fotbalistul era în trenul care ducea către Barcelona, alături de cel care îl descoperise. Până la Academie au mai făcut o singură oprire. „Nu pot să te duc acolo fără să trecem pe la un frizer mai înainte„, i-a spus Colomo. Deși avea doar 15 ani, Munir avea aspectul unui adult, cu o barbă deasă și părul lung. Nu a protestat în fața cerințelor. Știa că La Masia înseamnă mai mult decât o școală de fotbal.
Barcelona nu are voie să facă transferuri până în 2016. Suspendarea vine în urma unor nereguli găsite de FIFA în modul în care oficialii catalanilor reușeau să îi convingă pe părinții unor fotbaliști minori să semneze cu echipa azulgrana. Conform raportului FIFA, acestora le erau propuse locuri de muncă în Barcelona, lucru interzis de forul internațional.
Are clauză de 12 milioane de euro
Dacă până în week-end-ul trecut Munir era doar un jucător de perspectivă, după ce a înscris în poarta lui Elche a devenit o miză mult mai mare. Presa spaniolă a scos la iveală faptul că atacantul poate fi foarte ușor cumpărat de cluburile din Europa, asta pentru că are o clauză de reziliere a contractului de doar 12 milioane de euro. Drept urmare, șefii clubului vor să îi propună fotbalistului de origine marocană o nouă înțelegere în care să îi stabilească o nouă clauză, de 35 de milioane de euro.
A fost golgheterul UEFA Youth League
Progresul lui Munir a fost unul sănătos. În sezonul trecut, fotbalistul de 18 ani a fost un jucător de bază al Barcelonei în UEFA Youth League. A evoluat în 10 partide ale catalanilor și a marcat 11 goluri, printre care și o reușită senzațională, de la 60 de metri, în finala competiției, câștigată de Barcelona cu 3-0.
Eșecurile Barcelonei
Modalitatea catalanilor de a produce fotbaliști nu dă mereu cele mai bune rezultate. În ultimii șase ani, Barcelona a promovat jucători care nu au răspuns cerințelor. Giovani dos Santos, perceput la vremea respectivă ca urmașul lui Ronaldinho, a fost primul pariu pierdut de catalani. Mexicanul nu a reușit să își câștige un loc de titular și s-a văzut nevoit să plece la Tottenham. Au urmat exemplele lui Jeffren, Bojan, Cuenca, Deulofeu sau Tello, care după aproape un sezon li s-a spus că nu mai fac parte din planurile echipei și s-au văzut nevoiți să își caute echipe noi. Curios este că și în aceste cazuri, catalanii au cedat inițial jucătorii doar împrumut, păstrând astfel varianta unei reveniri în cazul în care aceștia confirmau la noile echipe.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER