Dacă în Europa fenomenul Ultra’ a ajuns la un nivel de neanticipat în urmă cu câțiva ani, fanii având inclusiv conferințele lor de presă, în Statele Unite ale Americii nivelul de exprimare al galeriilor este încă la standardul care era întâlnit pe Bătrânul Continent la mijlocul anilor ’90.
Dezvoltarea suporterilor americani se poate spune că este făcută în stil românesc, cel puțin pe coasta de vest, acolo unde un fost suporter al Stelei le-a arătat „yankeilor” cum trăia meciurile roș-albaștrilor pe vremuri.
Dan Mărgărit, fost membru în „Armata Ultra'”, a devenit liderul galeriei echipei San Jose Earthquakes, intitulată „1906 ultras”. Românul a explicat pe site-ul MLS de ce a continuat să își exercite pasiunea și peste Ocean:
„Am crescut într-o grupare ultra, așa că ador acest stil. În mod evident ne-am inspirat din Europa, admirăm ce se întâmplă acolo și ne inspiră. Totuși, noi nu copiem ceea ce se întâmplă la ei și nici la alte grupuri din MLS. Avem stilul nostru și încercăm să fim unici prin tot ceea ce facem. Avem un banner care a fost creat după multe consultări, iar în galerie nu acceptăm pe nimeni care poartă altceva în afara de echipamentul lui Quakes sau tricourile ultra'”.
Mărgărit a vorbit și despre strictețea pe care o manifestă federalii MLS față de suporteri, dar și despre metodele de protest:
„Noi avem o politică acum, aceea ca orice banner să fie aprobat de toată lumea. La un meci, un fan a afișat un banner ofensator la adresa actorului Charlie Sheen și și-a atras plângeri din partea fanilor echipei vizitatoare, din Seattle. Atunci s-a pus problema ca întreg grupul să fie suspendat pentru asta, iar noi am ales să protestăm prin tăcere la următorul meci. Stadionul a fost ca o morgă atunci. Am convenit însă cu președintele clubului că orice problemă de acest fel va trebui discutată. Este un om de treabă care avea nevoie să ne cunoască și să ne înțeleagă”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER