Finala a avut parte de multe dueluri dure, arbitrul Howard Webb fiind nevoit să arate 14 cartonașe galbene și unul roșu. În minutul 26, De Jong (dreapta) a avut o intrare „criminală” asupra lui Xabi Alonso. Mijlocașul olandez nu a primit însă decât un „galben”, în ciuda protestelor jucătorilor spanioli.
În Africa, Spania a fost o caracatiță. Pentru că traseele pe care le-au desenat ibericii erau tentaculare. Xavi, inima.
Tiki-taka… Villa era cu veninul, iar Puyol cu sufletul. Olanda ura creatura cu puteri supranaturale și a vrut să o asfixieze mecanic. S-a mulțumit așadar cu renumele de portocală. Coaptă ca Sneijder, lipicioasă ca stopurile lui Robben, dulce ca driblingurile lui Kuyt. O va fi înghițit caracatița nemestecată sau „Pulpo Paul” se va fi înecat cu pulpa de portocală? Asta ne întrebam înainte de meci.
Știam că finala Mondialului ne-a adus două echipe în oglindă. Cine poate alege dintre Van Persie și Villa? Sau dintre Inniesta și Robben? Putem pune zece întrebări de acest gen fără a avea un răspuns. Știm doar că dintre Stekelenburg și Casillas, spaniolul e sensibil mai bun.
Mai știam și că niciuna dintre echipe nu reușise să fie cea mai bună din lume. Miza aceasta enormă și-a aruncat vălul peste finală. Del Bosque și Van Marwijk și-au întins unul altuia plase la centrul terenului. Au împânzit zona neutră. Antijocul a primat. Faulturi, întreruperi, alunecări. Situațiile de poartă au apărut rar, din faze fixe ori din greșeli individuale. Cineva trebuia să salveze finala asta… Fotbalul era principalul absent de la o seară de gală și, culmea, în condițiile în care se înfruntau două echipe ce teoretic îl practică atât de bine. Paradoxal însă, sclipirile au apărut la evitarea golurilor. Mai întâi, Casillas a intervenit magic în fața lui Robben, după o pasă de geniu a lui Sneijder. Dincolo, Villa a fost blocat de Heitinga, după ce tot el se împleticise în minge.
Arbitrul a greșit, Spania a profitat Prelungirile au venit firesc, deși Spania a dominat, iar Casillas a blocat un gol chiar în picioarele lui Robben. Spania a continuat să domine, dar la fel de inutil. Stekelenburg a salvat în fața lui Fabregas, apoi Jesus Navas l-a fentat pe portar, dar golul a fost doar o iluzie optică.
Reduta olandeză s-a prăbușit însă încet-încet. Mai întâi a căzut Heitinga, eliminat corect, apoi au căzut arbitrii, care n-au văzut un corner și un fault clar pentru Olanda. Din acel fault a plecat faza la care defensiva olandeză a căzut definitiv, Iniesta marcând cu o sete demnă de Cupa Mondială. O Cupă care i-a revenit până la urmă meritat Spaniei, incontestabil regina lumii în sport la ora actuală. Fotbaliștii se alătură unor nume ca Nadal, Contador, Fernando Alonso, Pau Gasol și multe echipe, naționale sau de club
Echipe de start:
OLANDA 4-2-3-1: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – De Jong, Van Bommel – Robben, Sneijder, Kuyt – Van Persie
Antrenor: Van Marwijk
Click aici pentru LIVE TEXT
SPANIA 4-2-3-1: Casillas – Sergio Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla – Busquets, Xabi Alonso – Iniesta, Xavi, Pedro – Villa
Antrenor: Vicente Del Bosque
Mâine, ProSport apare din nou integral 3D! Gratuit: ochelarii și posterul Ligii I!
Click aici pentru LIVE VIDEO
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER