În 1998, Franța câștiga pe teren propriu primul și singurul său titlu mondial de până acum. La Paris, Zidane&Co. băteau Brazilia cu 3-0 și declanșau sărbătoarea națională pe Champs-Élysées. Căpitanul echipei era Didier Deschamps, iar din acea formație se mai remarcau Petit, Djorkaeff, Thuram, Lizarazu și Zidane, starul cu origini algeriene.
La 16 ani distanță, în 2014, Deschamps este selecționerul primei reprezentative care a atins faza sferturilor de finală ale Campionatului Mondial din Brazilia.
ProSport vă prezintă cum a evoluat viața titularilor Franței din finala jucată în 1998 după retragerea lor din activitate.
Fabien Barthez (43 de ani)
Campion în Motorsport Fostul portar care a jucat în 87 de meciuri pentru „cocoșii galici” este campion în Motorsport, seria GT Franța. În luna octombrie a anului trecut, Barthez și-a trecut titlul seriei GT Franța în palmares. Aflat la volanul unui bolid ASP Ferrari, acesta a obținut un total de 174 puncte alături de copilotul său, Morgan Moullin-Traffort.
Cariera de pilot a portarului care a jucat la Manchester United și la Olympique Marseille a început în urmă cu șase ani, la scurt timp după retragerea din fotbal. Duoul Barthez-Moullin a obținut titlul în fața lui Jacques Villeneuve, fostul campion mondial din Formula 1. Într-un interviu acordat publicației Le Mans live, acesta a mărturisit că „am fost întotdeauna fascinat de motorsport, chiar și când jucam fotbal”. GT Franța este una din cele mai bine cotate competiții de motorsport din Europa, în cadrul întrecerii duelându-se trei mari constructori: Porsche, Aston Martin și Ferrari.
Barthez a fost cel care a apărat buturile Franței la Mondialul din 1998 și la Europeanul din 2000, turnee finale încheiate cu triumful „cocoșilor”.
Lilian Thuram (42 de ani)
Implicare politică În 2008, fostul fundaș dreapta s-a retras din activitatea fotbalistică din cauza descoperirii unei afecțiuni cardiace. În același an, a înființat fundația „Education against racism”, intenția lui Thuram fiind aceea de a milita pentru diminuarea cazurilor de rasism. Conform acestuia, „cel mai bun mod de a lupta împotriva rasismului și a lipsei de toleranță este de a îmbogăți cunoștințele și imaginația”. Cel mai bun exemplu oferit de acesta este chiar o interacțiune cu o vedetă de culoare, metodă prin care lumea poate înțelege repercusiunile acestui flagel asupra comunității.
În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2007, Lilian l-a acuzat pe fostul președinte Nicolas Sarkozy că duce o politică rasistă. „Retorica nu este cvasi-rasistă, ci rasistă. Dorește să creeze un ministru al imigrației și identității naționale, iar acest aspect poate fi periculos”, a declarat fostul fotbalist al Barcelonei pentru publicația El Mundo.
Frank Leboeuf (46 de ani)
Actor de filme Stoperul care a fost legitimat la Chelsea și Marseille s-a reprofilat la scurt timp după retragere. Leboeuf s-a implicat în industria cinematografică atât ca actor, cât și ca producător. A jucat în o serie de filme cotate cu note de peste șapte de site-ul de specialitate imdb.com. Fostul fundaș a apărut în producții cu teme de sport precum „Futbaal: The price of dreams” sau „Golden Goal”, iar în foarte multe filme a jucat chiar propriul rol, cel al fotbalistului Frank Leboeuf.
Cea mai bună producție cinematografică în care a jucat este „Taking sides” („Cazul Furtwängler”), în care se remarcă actori precum Harvey Keitel și Stellan Skarsgard. Leboeuf s-a remarcat și prin calitățile de comediant. Acesta a urmat cursuri în acest domeniu la „Institutul Strasbourg” din Los Angeles.
Marcel Desailly (45 de ani)
Ambasador UNICEF Fundașul central a lăsat ghetele pentru cauza UNICEF. Francezul născut la Accra a ales să devină ambasador al organizației internaționale și să se ocupe de situația copiilor orfani din Africa. „În perioada în care am jucat fotbal la nivel profesionist, am primit foarte multe încurajări și vorbe bune din partea oamenilor din teren și din afara lui. Este rândul meu ca acum să îi bucur pe ceilalți, în special pe copii. Sunt nerăbdător să muncesc alături de copii ca Ambasador UNICEF în Ghana, țara în care m-am născut”, declara Desailly într-un interviu acordat site-ului oficial UNICEF.
Ca urmare a activității sale din perioada 2007-2011, a fost declarat „Ambasador pe viață pentru OrphanAid Africa”. Campionul mondial din 1998 s-a ocupat în acești ani de copiii părăsiți de familie și de cei rămași orfani și le-a redat speranța la o viață mai bună.
Bixente Lizarazu (44 de ani)
Campion european la Jiu-Jitsu
Pe lângă dubla realizată cu Franța în 1998 și 2000, fundașul stânga a mai câștigat o Ligă a Campionilor ca jucător al lui Bayern Munchen. Vitrina de trofee a lui Bixente nu conține numai trofee venite în urma carierei de fotbalist. După ce s-a retras din activitate, acesta a început să practice Jiu-Jitsu brazilian. După doar un an și jumătate de antrenamente, a reușit o performanță remarcabilă la Campionatul European disputat la Lisabona, în Portugalia.
A câștigat titlul european în cadrul diviziei ușoare „Blue Belt Senior 1”. La 39 de ani, Lizarazu câștiga primul său titlu major, dar înaintea competiției speranțele acestuia pentru medalie erau mici: „Când am ajuns la sală am văzut doar capete rase, urechi rupte și fețe de ucigași”, a declarat amuzat micuțul fundaș care a devenit campion mondial cu echipa Franței din 1998.
Christian Karembeu (43 de ani)
Consultant la Olympiacos
Un alt component al trupei care triumfa cu 3-0 în fața Braziliei a fost mijlocașul Christian Karembeu. După 53 de meciuri la națională și în urma unei cariere în care s-a perindat pe la Sampdoria, Real Madrid, Olympiacos sau Bastia, fotbalistul a agățat ghetele în cui în 2006. Nu a rămas însă departe de sportul rege și a activat ca scouter pentru diferite cluburi, fiind ambasador FIFA în zona Oceaniei.
Dublu câștigător de Liga Campionilor cu Real Madrid, francezul a fost desemnat consultant strategic în cadrul clubului Olympiakos. Numirea sa în cadrul staff-ului administrativ a venit în iunie 2013 și s-a datorat anilor în care a îmbrăcat tricoul formației elene. În perioada 2001-2004, a fost legitimat la acest club alături de care a câștigat două titluri, în sezoanele 2001-2002 și 2002-2003.
Emmanuel Petit (43 de ani)
Implicat în donații caritabile
Mijlocașul de 43 de ani a marcat golul de 3-0 în finala din 1998 și a declanșat bucuria în Paris. În același an, acesta a caștigat 17.000 de lire sterline la un aparat de joc dintr-un hotel din Monte Carlo. Toți acești bani au fost donați către o cauză nobilă. Jucătorul care a purtat numărul 17 la fiecare club la care a activat a mai recurs la un gest de noblețe în 2011. Acesta s-a ras în cap și s-a bărbierit. A strâns 34.000 de lire sterline în urma acestor acțiuni și a donat întreaga sumă.
Zinedine Zidane (42 de ani)
Antrenor la Real Madrid Castilla
Considerat de foarte mulți specialiști unul dintre cei mai buni jucători din istorie, Zizou a fost cel care a semnat două goluri celebre în finala Cupei Mondiale din 1998. Cornerele executate de Petit și Djorkaeff au fost trimise în plasa porții lui Taffarel în urma a două lovituri de cap rămase celebre în istoria acelui turneu final. După momentul controversat din finala ediției din 2006, când Zidane l-a lovit pe Materazzi în piept, fotbalistul născut în Algeria s-a retras din activitate.
A fost implicat în o serie de evenimente caritabile, a participat la amicale sub tutela Organizației Națiunilor Unite, dar în prezent este din ce în ce mai implicat în cadrul clubului la care a cunoscut gloria: Real Madrid. Începând cu anul 2010, a fost angajat ca și consultant al staff-ului tehnic, poziție pe care a deținut-o până în vara anului acesta. Clubul care a câștigat zece Ligi ale Campionilor l-a desemnat pe Zizou antrenorul echipei secunde, Real Madrid Castilla, iar mulți oameni din fotbal consideră că fostul mare mijlocaș va fi succesorul lui Carlo Ancelotti pe banca trupei „blanco”.
Youri Djorkaeff (46 de ani)
Acte de caritate pentru comunitățile de armeni
Atacantul „cocoșilor galici” s-a retras în 2006 după o experiență în MLS, la New York Red Bulls. În urma unei accidentări la gleznă, jucătorul născut la Lyon a ales să nu mai activeze la niciun club profesionist. La nivelul cupelor europene, acesta a câștigat o Cupă a Cupelor cu PSG și o Cupă UEFA pe vremea când era legitimat la Internazionale Milano.
În noiembrie 2012, acesta a organizat un eveniment caritabil pentru comunitățile de armeni din Europa. Motivația este cât se poate de simplă: fotbalistul este născut dintr-o mamă cu origini armene. Beneficiarii actului de caritate au fost comunitățile din regiunea Tavush și locuitorii din Artsakh, iar banii strânși de Youri au fost destinați și unui program de dezvoltare agriculturală a acestor zone. Djorkaeff s-a ocupat și de organizarea unor meciuri caritabile, ale căror încasări au fost donate armenilor.
Stephane Guivarc”h (43 de ani)
Antrenor la o echipă din Bretania
În pofida faptului că a fost inclus pe o listă cu cei mai slabi atacanți din istoria Premier League, Guivarc”h se poate mândri că a fost titular în finala din 1998. Nouarul francezilor de la acel Mondial s-a retras în 2002 după sezoane în Ligue 1 la Brest, Auxerre sau Guingamp. În campionatul englez, a jucat doar patru meciuri pentru Newcastle, club la care a marcat un singur gol.
După retragerea din activitate, s-a afirmat ca antrenor al formației US Tregunc din Liga Bretaniei, o întrecere regională afiliată Federației Franceze de Fotbal. În primii doi ani ca antrenor, a reușit să promoveze clubul în „Divizia Regională de Onoare” și apoi în „Divizia Superioară Regională”. În noiembrie 2012, a fost numit președintele acestui club în urma demisiei lui Stephane Floch. Fostul atacant deține din acel moment funcția comună de antrenor și conducător al formației din Bretania.
Didier Deschamps (45 de ani)
Căpitanul devenit selecționer
Fostul campion mondial și european are deja în palmares o finală de Ligă a Campionilor, atinsă în sezonul 2003-2004, când acesta se afla pe banca lui AS Monaco. A câștigat un titlu de campion ca tehnician al lui Olympique Marseille și a instrumentat promovarea lui Juventus în Serie A după ce acest club fusese retrogradat în urma scandalului Calciopolli. Demisia lui Laurent Blanc în urma Campionatului European din 2012 a dus la numirea lui Deschamps ca selecționer al Franței.
A calificat naționala la Mondialul din Brazilia după un baraj împotriva Ucrainei. Dubla manșă a fost câștigată după ce latinii au întors înfrângerea cu 2-0 de la Kiev. Au câștigat cu 3-0 returul de pe Stade de France și, totodată, biletele pentru Rio.
Pe 5 iulie, elevii lui Deschamps vor înfrunta Germania în sferturi de finală. Benzema&Co. se află la doar trei meciuri de reeditarea performanței de acum 16 ani, când selecționerul lor ridica deasupra capului trofeul Jules-Rimet.
Finala Coupe du Monde 1998
Franța – Brazilia 3-0 (Zidane 27, 45+1, Petit 90+3)
Franța (4-1-3-2): Barthez – Thuram, Desailly, Leboeuf, Lizarazu- Deschamps- Petit, Karembeu, Zidane – Djorkaef, Guivarc”h
Brazilia (4-4-2): Taffarel- Cafu, Aldair, J. Baiano, R.Carlos – Rivaldo, C.Sampaio, Dunga, Leonardo – Ronaldo, Bebeto
Arenă: Stade de France, Paris
Asistență: 80.000
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER