Vahid Halilhodzic (61 de ani) este considerat unul dintre cei mai buni jucători de fotbal care s-au născut în Bosnia. Acesta a activat la echipe precum Nantes sau Paris Saint-Germain și a ales să se retragă din activitate la mijlocul anilor ”80. A jucat de 15 ori pentru naționala Iugoslaviei, fiind în prealabil în lotul de Under 21 care câștigase Campionatul European din 1978.
Acum, bosniacul a condus echipa Algeriei către optimile de finală ale Mondialului din Brazilia, obstacolul în calea calificării în sferturi fiind Germania. Naționala africană se află în premieră în această fază a competiției, iar din lotul „Vulpilor deșertului” fac parte fotbaliști care activează în campionate puternice precum Sofiane Feghouli (Valencia), Nabil Bentaleb (Tottenham Hotspur), Saphir Taider (Internazionale Milano) sau Nabil Ghilas (FC Porto).
A dormit pe bancheta mașinii la debutul carierei de antrenor
Războiul din Bosnia din 1992 a lăsat urme și asupra lui Halilhodzic. Vahid se găsea în orașul Mostar din sud-vestul țării, iar desfășurarea acestui război a coincis cu startul carierei sale de antrenor. A fost rănit la umăr și a decis să părăsească regiunea pentru a nu pune în pericol viața sa și a familiei. Vizibil emoționat de acea încleștare de forțe, a mărturisit că „acel război a transformat oamenii în animale. Mi-am văzut vecinii cum au devenit însetați de sânge”. A plecat din Mostar în luna mai a anului 1993 și pentru că primise amenințări din partea Consiliului de Apărare al Croației.
Casa acestuia a fost arsă din temelii dar pentru bosniac o nouă aventură începuse: „Fotbalul era singurul lucru pe care îl cunoșteam, nu puteam să fac altceva”. A încercat să își caute angajamente prin Europa și a vizitat o serie de cluburi. În această perioadă a dormit în mașina personală în lipsa unei case. „Mi-am dorit să văd cum reușesc alți antrenori. Am vizitat multe cluburi, am urmărit foarte mulți tehnicieni și am fost fascinat de viziunea unor oameni precum Marcelo Lippi sau Fabio Capello. Așa am reușit să câștig experiență, dar nu am avut un model pe care să urmez sau pe care să îl copiez”, a declarat Halilhodzic pentru publicația britanică „The Guardian”
Demis după prima înfrângere în 25 de jocuri
Calificarea Algeriei a consemnat un episod mai puțin întâlnit în cariera antrenorului bosniac. Halilhodzic a căpătat profilul unui lider care ține la disciplină și preferă să țipe la jucători pentru a se face înțeles. Chiar dacă era cunoscut pentru sobrietatea sa, acesta s-a manifestat vocal și a început să cânte alături de jucători în semn de bucurie pentru performanța realizată.
Tehnicianul nu a avut numai experiențe plăcute pe băncile reprezentativelor africane. În perioada 2008-2010, acesta s-a aflat la timona naționalei Coastei de Fildeș. Campania de calificare pentru Campionatul Mondial din Africa de Sud a fost perfectă, ivorenii terminând neînvinși. În pofida acestui fapt, prestația din ediția 2010 a Cupei Africii pe Națiuni i-a fost fatală. Africanii au pierdut chiar în fața Algeriei (2-3) în faza sferturilor de finală, iar Federația l-a demis cu doar patru luni înainte de turneul final. Într-un interviu acordat L”Equipe, Halilhodzic acuza decizia forului: „E teribil. Sunt dezgustat. Am pierdut doar un meci în 24 și acum am fost sacrificat. Este o decizie politică”.
Tehnicianul a acuzat stilul narcisist al fotbaliștilor africani și a considerat acest aspect principala cauza pentru eșecul țărilor africane la Campionatele Mondiale. Pragul maxim atins de aceste reprezentative este faza sferturilor de finală, pe care formații precum Senegal, Camerun sau Ghana nu au putut să o depășească. „Individualitatea primează în Africa, iar echipa este pusă pe planul secund. Lipsește spiritul colectiv, iar asta face ca formarea de campioni să fie puțin probabilă„.
În 1997 a obținut cea mai mare performanță din cariera sa pe continentul african, reușind să câștige Liga Campionilor Africii cu Raja Casablanca din Maroc.
Plecare controversată de la PSG
În perioada 2003-2005 a stat pe banca lui Paris Saint-Germain. A terminat pe locul doi ediția 2003-2004 de Ligue 1, fiind devansat de Olympique Lyon. Însă, a reușit să câștige Cupa Franței la finalul aceluiași sezon. În pofida faptului că a reușit să califice trupa din capitala Franței în Liga Campionilor, stilul său dificil a creat scandal în interiorul lotului.
Tehnicianul a afirmat că exista un spion în interiorul echipei, iar acesta trimitea informații către presă legate de conflictele din vestiar. A cerut ca acesta să fie identificat dar situația tensionată a escaladat odată cu vânzarea fotbalistului Fabrice Florese la rivalii de la Olympique Marseille. Această strategie a fost criticată de către fanii parizienilor care au protestat la adresa lui Halilhodzic. A fost dat afară la mijlocul celui de-al doilea sezon, iar următoarea destinație a fost Superliga turcă, semnând cu Trabzonspor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER