Cele 27 de grade înregistrate în termometre i-au surprins neplăcut pe jucători luni, la Nijnâi Novgorod, unde Suedia a învins Coreea de Sud, scor 1-0 (0-0), în cel de-al doilea meci al primei etape din Grupa F a Cupei Mondiale 2018. Startul partidei a fost departe de cuvântul „spectacol”, confruntarea începând, mai degrabă, în celebra notă a tatonării, specifică duelurilor care opun formațiile mici.
Asiaticii au fot mai prezenți în joc. Viteza din flancuri și tehnica i-au surprins în câteva momente pe europeni. Son, Hwang și Lee au fost cei care le-au pus probleme fundașilor de bandă. De partea cealaltă, jocul nordicilor s-a bazat, așa cum era de așteptat, pe baloanele lungi adresate masivilor Toivonen și Berg.
După startul echilibrat, din minutul 20 Suedia a început să-și pună în valoare forța și angajamentul. Chiar și așa, amorțeala jocului a fost stopată doar de o ocazie a lui Berg, care nu a reușit să treacă de portarul Jo, acesta reușind o paradă demnă de marii portari ai lumii. A fost momentul în care Coreea de Sud nu a mai pus probleme adversarei, reușind să treacă mijlocul terenului doar în câteva rânduri și fiind capabilă doar de câteva contraatacuri sterile. În finalul primei reprize, Claesson a avut șansa să schimbe tabela, dar a trimis peste dintr-o poziție ideală.
Repriza secundă s-a disputat în aceeași notă până la o fază la care s-a acordat penalty, în urma folosirii arbitrajului video (VAR). Decizia a fost luată ca urmare a faultului comis de Jang asupra lui Claesson. Căpitanul Granqvist și-a luat responsabilitatea executării, iar din minutul 65 tabela consemna primul gol al Suediei la Mondialele din 2018. Ulterior, meciul s-a disputat după aceleași coordonate. Un du-te-vino presărat cu baloane pierdute la mijlocul terenului. Jocul prestat de Suedia a caracterizat în multe momente evoluția din barajul cu Italia, când în meciul retur scandinavii nu au mișcat în fața peninsularilor. La acea partidă Suedia a reușit puțin peste 100 de pase.
Dacă Ibra nu e… nimic nu e
Aroganța selecționerului Janne Andersson poate furniza o surpriză neplăcută pentru suporterii Suediei. Neselecționarea lui Zlatan a stârnit indignare în țară, dar antrenorul nu a călcat peste principiile sale și a decis selecționarea fotbaliștilor care au pus umărul la calificare. Cum ar fi putut arăta Suedia cu Ibra? Greu de spus, dar un lucru e sigur. Ar fi reușit să motiveze echipa mai bine și să se comporte ca un lider. Un lider pe care nordicii nu îl au. Căpitanul Granqvins este uzat în campionatul Rusiei, dar nu pare genul care să se impună în fața colegilor când jocul o cere.
Cu un Zlatan renegat, care evoluează într-un campionat de veterani și cu toate capriciile sale, naționala s-ar fi putut prezenta mult mai bine la debutul în Rusia.
Hyeun-uh Jo, remarcatul meciului
Portarul Coreei de Sud este, poate, singurul remarcat al duelului. El a reușit două intervenții de senzație, câte una în fiecare repriză. Primul reflex a avut loc în minutul 20, când a scos un șut din apropiere a lui Berg, în stilul unui portar de handbal. A doua intervenție a venit ca urmare a unei lovituri foarte bune de cap a lui Claesson, la 10 minute după reluarea reprizei secunde.
Claudio Bravo și Keylor Navas s-au remarcat la precedentul Campionat Mondial și au reușit transferuri la cele mai mari echipe ale Europei, Barcelona și Real Madrid. Acum, la 4 ani distanță, Jo ar putea să prindă transferul carierei. În vârstă de 26 de ani, portarul asiaticilor evoluează în campionatul intern la Daegu, fiind cotat la 600.000 de euro. Ar putea atrage atenția cluburilor importante, dacă va continua de o așa manieră și în meciurile cu Mexic și Germania.
Suedia – Coreea de Sud 1-0 (Granqvist 64)
Articol scris de Răzvan Stîngă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER