Maroc și Iran au deschis Grupa B de la Cupa Mondială din Rusia cu o mare surpriză! Cotată cu șanse mici, naționala lui Carlos Queiroz a dat lovitura în prelungirile meciului, a câștigat cu 1-0, a obținut doar a doua victorie din istorie la turneul final și a devenit primul lider al grupei din care fac parte Spania și Portugalia, ultimele două campioane europene.
Stadionul de peste un miliard de euro al lui Zenit Sankt Petersburg a fost „coafat” din timp și a primit, cuminte, zeci de mii de fani marocani și iranieni veniți să urmărească meciul în care, cel puțin pe hârtie, favoriții lor aveau cele mai mari șanse la o figură frumoasă. Cu Spania și Portugalia în așteptare, Marocul și Iranul nu au prezentat mult interes pentru spectatorii neutri, iar cei care au ales să stea departe de înfruntarea magrebiano-asiatică au…cam avut dreptate. Chiar dacă startul a fost promițător!
Cu Benatia, Ziyech, Belhanda, Boussufa și Amrabat pe post de jucători importanți, Herve Renard, francezul de pe banca marocanilor, a insuflat o idee ofensivă primului joc din Grupa B. Deși nu o mai făcuse până acum, și-a trimis băieții într-un 3-4-3 promițător, alert și energic, iar startul i-a aparținut. Cu Amrabat pe post de Bănel Nicoliță ceva mai tehnic, mingile zboară spre careul iranian. Și unele sunt transformate în centrări foarte bune, dar Belhanda (4) ratează ținta și Carlos Queiroz, portughezul care-i conduce pe iraniei, respiră. Greu, dar respiră, în ciuda unei presiuni constante din partea africanilor. Dar ideea tactică a marocanilor se învârte în jurul diagonalelor lui Ziyech pentru Amrabat și centrărilor aripii de la Leganes. Previzibil, ușor de blocat de către o defensivă decentă, pe care, însă, Iranul nu o are. Așa trec primele 20 de minute, încheiate cu o triplă ocazie imensă, la care portarul Beiramvand a făcut minuni în fața lui Benatia.
Minutul 43. Prima apariție a iranienilor în careul advers. Azmoun șutează mult pe lângă.
Înghesuit în propriul careu, Queiroz caută soluții. Dar lipsa valorii individuale îl împiedică să le găsească cu lejeritate și Iranul nu face decât să vâneze contraatacuri. La unul dintre ele, în penultimul minut al primei reprize, Jahanbakhsh scapă singur cu Munir. Are șansa unui gol incredibil de important, dar finalizează slab, pe jos, și unica șansă a asiaticilor le scapă printre degete. Urmează statistica, cu câte nouă șuturi spre poartă în 45 de minute și două pe poartă. Dar senzația e că nu urmărești un meci de la Cupa Mondială, ci barajul de menținere în Liga 1. Dar te gândești că mai e o repriză, care nu poate fi tot atât de rea. Sau poate fi!?
Când nu ai cu cine, dar ai noroc!
Da, poate, e răspunsul care vine odată cu trecerea timpului. Marocanii vin de la cabine cu aceeași tactică, îl lansează obsesiv pe Amrabat, iar din piciorul drept al acestuia pleacă și prima ocazie a reprizei secunde, ratată de puștiul Harit, 20 de ani, în minutul 49. Iar al patrulea minut al reprizei e și ultimul în care vedem ceva care să semene cu fotbal modern. Iranul nu vrea nici în ruptul capului să treacă peste jumătatea terenului, iar mișcarea lui Queiroz capătă logică în momentul în care începe să se observe din ce în ce mai clar că Marocul nu e echipă de construcție, care să găsească ușor spații spre poarta adversă. Iranienii cedează posesia, trec la faulturi și trageri de timp, apar schimbările și accidentările și așa ne alegem cu un joc urât, șters, fără ritm și fără ocazii. Iar minutul 78 aduce și vestea proastă pentru marocani, care-l pierd pe Nordim Amrabat, accidentat. E înlocuit de fratele său, Sophiane, dar doar sângele e același, căci calitatea diferă.
Iranul se apără parcă pentru a aduce aminte de Brazilia 2014 (0-0 cu Nigeria, 0-1 cu Argentina, cu gol primit în prelungiri și 1-3 cu Bosnia, în singurul meci în care au ieșit la atac), iar asta omoară fotbalul și, cumva, și șansele Marocului. Așteptăm 36 de minute pentru primul șut pe poartă al reprizei a doua, el vine de la Ziyech, de la Ajax, dar portarul Iranului se ocupă de singura fază în care e pus la încercare în ultimele 45 de minute. Apoi, vine șocul!
Faza pe care marocanii nu o vor uita. Momentul în care Bouhaddouz marchează în propria poartă
La singura fază în care părăsește propriul teren, Iranul dă marea lovitură și obține a doua victorie din istorie la Cupa Mondială. Ansarifard aruncă mingea în careu din lovitură liberă, iar atacantul Bouhaddouz, introdus de Renard pe teren în minutul 77, ia cea mai proastă decizie a carierei când încearcă să respingă cu capul, de la colțul scurt. Autogol, dezamăgire, lacrimi de tristețe pentru marocani. Gol, extaz și lacrimi de bucurie pentru iranieni, care devin primii lideri ai Grupei B la finalul unui meci în care au avut, atenție!, 125 de pase reușite.
Maroc – Iran 0-1 (Bouhaddouz aut. 90+4)
Arbitru: Cuneit Cakyr (Turcia)
Cartonașe galbene: El Ahmadi 34 / Shojaei 10, Jahanbakhsh 47
Stadion: Saint-Petersburg Stadium (Saint Petersburg)
De la ora 21:00, se joacă Portugalia – Spania, cel mai așteptat meci din prima etapă a fazei grupelor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER