Club care nu are glamour-ul și nici banii lui PSV Eindhoven sau Ajax, AZ Alkmaar, adversara Astrei din play-off-ul Europa League e o echipă condusă de americani. Directorul tehnic Earnie Stewart – fost jucător în naționala Statelor Unite – a fost obligat să se descurce cu un buget redus, dar l-a cooptat în echipă pe Billy Beane, personajul principal al filmului Moneyball, în care Brad Pitt a fost nominalizat la Oscar pentru interpretarea sa
La victoria de joi seară cu Bașaksehir, media de vârstă a lui Alkmaar nu a fost decât de 22,3 ani
Pentru a treia oară consecutiv, Astra Giurgiu s-a calificat în play-off-ul Europa League. Bilanțul e împărțit: o eliminare cu Maccabi Haifa și o victorie cu Lyon. Dar când potențialii adversari se numesc Dortmund, Southampton sau Panathinaikos, adevărați giganți ai Europei, parcă îți dorești mai mult un meci cu AZ Alkmaar. Iar visul giurgiuvenilor s-a împlinit vineri, la Nyon. Norocul a făcut ca din bila extrasă de Gianni Infantino să nu iasă Dortmund, ci echipa olandeză care, pe hârtie, arată de temut: un loc 3 în Eredivisie, chiar în spatele giganților PSV Eindhoven și Ajax, nu e deloc de neglijat. Nici jucători precum Markus Henriksen, Alireza Jahanbakhsh sau Muamer Tankovic, care au selecții în naționalele Norvegiei, Iranului sau Paraguayului în ultimii doi ani. Dar tot pe hârtie, valorile loturilor sunt asemăntoare: potrivit transfermarkt.com, jucătorii lui Alkmaar valorează 24,1 milioane de euro, cu doar trei milioane mai mult decât ai Astrei. Lucrurile diferă, oarecum, la buget, unde olandezii au circa 25 de milioane disponibili, Astra mulțumindu-se cu aproape un sfert din această valoare.
Earnie Stewart se poate mândri cu realizările pe care le are la AZ, mai ales că a găsit echipa în insolvență atunci când a venit la Alkmaar
Insolventă în 2009
Situația devine interesantă, însă, atunci când arunci o privire pe board-ul echipei olandeze. De fapt, când faci o mică incursiune în istoria lui AZ. În 2009, Alkmaar devenea campioana Olandei, cu un anumit Louis van Gaal pe bancă. Actualul antrenor al lui Manchester United și-a refăcut cariera șubrezită de câteva scandaluri la AZ, însă a plecat în momentul în care echipa a intrat în insolvență, ca urmare a falimentului DSB Bank, sponsorul principal al echipei și un creditor de 14 milioane de euro! Bugetul de 40 de milioane a fost redus aproape cu 50%, iar echipa n-a mai urcat mai sus de locul patru până în sezonul trecut. Dar planul era deja pus în aplicare…
7 trofee majore are Alkmaar în palmares (două titluri, 4 Cupe ale Olandei și o Supercupă a Olandei. A fost finalistă a Cupei UEFA în 1981, dar a pierdut cu Ipswich)
Care plan? Evident, cel al lui Earnie Stewart, un fost jucător al naționalei Statelor Unite, care a strâns 101 selecții și a participat la trei Cupe Mondiale când soccer-ul în State era abia un sport în dezvoltare. Din cauza unor probleme la genunchi, Stewart s-a retras în 2005, dar n-a putut să stea departe de fotbal. A continuat ca director tehnic la VVV Venlo, apoi la NAC Breda, iar după nouă ani de experiență în Olanda a făcut pasul la viitoarea adversară a Astrei. Iar menținerea pe linia de plutire a unei echipe aflate în derivă e, potrivit oamenilor din club, meritul său. „I s-a explicat clar situația, că echipa avea probleme financiare, că jucătorii valoroși trebuie vânduți și că doar un sfert din banii obținuți pot fi reinvestiți în transferuri”, a notat ESPN. Iar omul care are „săptămâni de 70 de ore de muncă” – așa cum le place americanilor să cuantifice productivitatea – și-a făcut treaba. A creat o echipă suficient de puternică pentru a câștiga Cupa Olandei, în 2013, și care a reușit să urce până pe locul 3 în campionat după șase ani în care n-a cunoscut podiumul!
Stadionul lui Alkmaar nu are decât 17.000 de locuri, dar atmosfera poate fi una încinsă
Mașină de goluri
„Mi-am dezvoltat o adevărată rețea de scouteri, mă uit la jucători zi de zi. Vreau să cunosc bine jucătorii, am un shortlist cu câte cinci-șase jucători pe fiecare post, pe care pot să îi cumpăr dacă e nevoie”, spune Stewart, care e un partener excelent pentru managerul John van den Brom, cel care l-a înlocuit pe Marco van Basten, după ce fostul superstar al fotbalului mondial a acuzat probleme cardiace. Față de perioada lui Gertjan Verbeek sau a lui van Basten, noul tehnician schimbă des modulele de joc, dar rămâne, oarecum, fidel principiului 4-3-3, unul pur olandez, în care echipele trebuie să atace încontinuu. Anul trecut, Alkmaar a marcat 63 de goluri, dar a primit 56 în campionat, fiind echipa cu a treia cea mai mare medie de goluri din Eredivisie, 3,50, puțin sub PSV (3,62) și Utrecht (3,59). Tot pentru ESPN, Stewart a explicat filosofia adversarei Astrei: „Încercăm ca fiecare jucător să aibă mingea câte două-trei minute pe meci. Poate cei mai buni o au în posesie patru minute. Ce faci în restul jocului? Trebuie să alergi, să alergi, să alergi”. La asta se rezumă jocul lui Alkmaar: viteză, tehnică și pregătire fizică!
Încă GM la Oakland Athletics, Billy Beane va ajuta și la Alkmaar
De la Moneyball, la Alkmaar
În interviul acordat în 2012 postului ESPN, Earnie Stewart povestea că situația de la Alkmaar e, oarecum, o replică la scară mai mică a celei de la Oakland Athletics, povestea filmului Moneyball. Un adevărat hit în box-office și un film vizionat de orice pasionat al sportului, filmul prezintă activitatea lui Billy Beane, omul care a fost GM – general manager – la echipa Oakland Athletics. Fără glamour-ul lui New York Yankees, Boston Red Sox sau San Francisco Giants, așadar, și fără bani, Oakland reușește un sezon regulat perfect, grație modului în care Billy Beane – personaj interpretat excelent de Brad Pitt – reușește să creeze o echipă fără un buget consistent, ci prin metoda think outside the box – gândind neconvențional. În cele din urmă, Oakland e eliminată în play-off de Minnesota Twins, dar Beane a rămas un adevărat guru al sportului mondial.
Nu e de mirare că Stewart, care îl cunoștea personal pe Beane, a dus întreaga echipă la cinema pentru a vedea filmul în 2012. Surpriza a venit, însă, în această vară. Odată cu sosirea lui Robert Eenhorn ca director executiv al echipei, fostul jucător al lui New York Yankees și Los Angeles Angels a profitat și l-a incorporat chiar pe Beane în staff-ul echipei. „Sunt mândru să vin aici și să fiu consilierul echipei”, a declarat Beane, care a rezumat pentru site-ul oficial al lui AZ ideea „Moneyball”: aceea de a obține valoarea maximă pentru un jucător cumpărat sau vândut. Iar dacă credeți că Beane e doar un cunoscător de baseball, vă înșelați: e pasionat de fotbal și îl vede pe Arsene Wenger drept cel mai bun manager la ora actuală!
Autor a zece goluri în sezonul trecut, Aron Johansson, un vârf american, a fost vândut la Werder Bremen
Au pierdut șase titulari în vară
De ce este, însă, Alkmaar un adversar pe care Astra îl poate elimina? În primul rând, prin prisma mișcărilor la nivelul lotului care au avut loc în această vară. AZ și-a pierdut nu mai puțin de șase titulari în această perioadă de transferuri, câștigând 16,7 milioane de euro! Portarul Esteban Alvarado (Trabzonspor), fundașul central Wesley Hoedt (Lazio), fundașul stânga Simon Poulsen (PSV), mijlocașul central Nemanja Gudelj (Ajax), aripa dreaptă Steven Berghuis (Watford) și atacantul Aron Johansson (Werder Bremen) au plecat în această vară, toți cei șase jucători având cel puțin 25 de meciuri în sezonul precedent. La capitolul sosiri, doar iranianul Alireza Jahanbakhsh (NEC Nijmegen) a costat-o bani pe Alkmaar, suma fiind de doar două milioane de euro! Mai mult, Alkmaar va avea, până la meciul tur cu Astra, doar patru meciuri oficiale jucate – cele cu Basakșehir (2-0 și 2-1) din turul III preliminar, dar și cele cu Ajax și Excelsior Rotterdam din campionat, insuficient pentru managerul John van den Brom să poată crea o echipă omogenă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER